Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 16, 2010

Opnieuw dringend nood aan stripverhaal-helden


De huidige superhelden promoten een macho, gewelddadig stereotype voor jongens. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Massachusetts. Onderzoeksleider Sharon Lamb merkt daarbij op dat de hedendaagse superhelden een groot verschil tonen met hun voorgangers, die ook veel meer een kwetsbare kant hadden. Lamb voegt er aan toe dat het enige hedendaagse alternatieve rolmodel bestaat uit een lijntrekker die alle verantwoordelijkheid afwijst. De huidige superhelden lijken volgens haar teveel op actiefiguren die zich inlaten met onafgebroken geweld. Deze figuren zijn volgens haar agressief en sarcastisch en hebben het zelden over de waarden van positieve bijdragen tot de mensheid.

"Er is volgens Sharon Lamb een hemelsbreed verschil tussen de superhelden uit de hedendaagse films en de superhelden uit de stripverhalen uit het verleden," merkt BBC News op. "Wanneer deze figuren hun superhelden-uitrusting dragen, misbruiken ze vrouwen, streven ze naar oppervlakkige weelde en ondersteunen ze hun mannelijkheid met zware wapens. In het verleden konden jongens opkijken naar hun superhelden omdat die in hun dagelijkse leven echte mensen leken te zijn met echte problemen en ook vaak zwakheden. Op dit ogenblik hebben jongeren alleen maar de lijntrekker als alternatief. Lijntrekkers zijn misschien wel grappig, maar zouden geen rolmodel mogen zijn. Lijntrekkers houden immers niet van school en schuwen elke verantwoordelijkheid."

Sharon Lamb merkt op dat vele jongeren het imago van de lijntrekker aannemen om erkenning af te dwingen. "Het is echter de vraag in welke mate dat imago de prestaties op school beïnvloedt," voert de onderzoekster aan. Carlos Santos, professor aan de Arizona State University, voegt er aan toe dat het voor jongens moeilijker wordt om een macho-imago - vooral agressiviteit en autonomie - te weerstaan naarmate ze verder evolueren in hun transformatie naar de volwassenheid. Dat fenomeen kan volgens Santos een bedreiging vormen voor de mentale gezondheid van mannelijke tieners. Hij meent dan ook dat het cruciaal is om jongens in een vroeg stadium te helpen om te weerstaan aan deze macho-gedragingen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home