Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 16, 2010

Nieuwsoverzicht

Dominique Bussereau, minister van transport van Frankrijk, heeft een onderzoek bevolen naar de klachten dat luchtvaartmaatschappij Easyjet gehandicapten zonder begeleiding niet meer toelaat op zijn vliegtuigen. Easyjet roept veiligheidsredenen in voor de maatregel. Daarbij wordt gewezen naar een Europese regelgeving, die bepaalt dat een vliegtuig binnen de negentig seconden geëvacueerd moeten kunnen worden. Bijgevolg heeft de maatschappij naar eigen zeggen toelating om een begeleider te eisen ter verzekering van de veiligheid van de gehandicapte persoon en de andere passagiers. Minister Bussereau stelt echter dat maatschappijen geen passagiers om veiligheidsredenen mogen weigeren en moeten er andere oplossingen worden gevonden. Het Franse centrum tegen discriminatie en voor gelijke kansen beklemtoont dat er nog steeds geen eenduidige regels voor de omgang met mindervalide passagiers zijn.


Het Amerikaanse concern Cisco Systems, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 10,8 miljard dollar gerealiseerd. Dat is een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar. Over het hele jaar realiseerde Cisco een omzet van 40 miljard dollar. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 26,6 procent naar 7,8 miljard dollar. John Chambers, chief executive van Cisco, merkte op gemengde signalen te ontvangen over de gezondheid van de economie. Hij merkte bij de klanten wel een groei op te merken, maar voegt er aan toe dat er nog heel wat onduidelijkheid is over het herstel in de Verenigde Staten en Europa. Hij merkte wel op dat het gevaar op een dubbele dip relatief onwaarschijnlijk is.


De Europese Commissie heeft Deutsche Bahn (DB) gisteren toestemming gegeven voor de overname van het Britse vervoersconcern Arriva. Deutsche Bahn had eerder al bekend gemaakt Arriva te willen overnemen voor een bedrag van 1,8 miljard euro. Het Duitse concern wordt door de Europese Commissie wel verplicht om de Duitse divisie van Arriva door te verkopen. Dat zou een onaanvaardbare dominantie op de Duitse vervoersmarkt moeten voorkomen. In april hadden de directies van de twee bedrijven al overeenstemming bereikt over de voorwaarden van de overname. Aanvankelijk toonde ook de Franse spoorwegmaatschappij interesse in een overname van Arriva, maar die besprekingen liepen begin dit jaar vast. Met de overname wordt het Duitse bedrijf één van de belangrijkste spelers op de Britse vervoermarkt, nadat er eerder al een aantal kleinere bedrijven werden overgenomen.


Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft in Japan aangeboden om voor een vervanging te zorgen van versies van de iPod Nano die door oververhitting defect zijn. Volgens het concern is er in zeldzame gevallen sprake van oververhitting van de batterij van de iPod Nano. Het gaat om de eerste versies van de muziekspeler, die vijf jaar geleden op de markt kwamen. In totaal werden er in de betrokken periode 1,8 miljoen exemplaren van de iPod Nano verkocht. Bezorgde gebruikers kunnen een nieuwe batterij krijgen. Het Japanse ministerie van economie en industrie kreeg 27 klachten over de oververhitte muziekspeler van Apple. In zes gevallen vloog het apparaat in brand. Vier mensen liepen daardoor lichte brandwonden op. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met producten van Apple. Het concern kreeg eerder dit jaar klachten over de signaalontvangst van de jongste versie van de iPhone.


Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 6,1 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 7 procent tot 44 miljard euro. Volgens Eon droegen alle bedrijfsonderdelen bij aan de winstgroei. Eon blijft volgens Johannes Teyssen, topman van het bedrijf, één van de sterkste internationale energieconcerns, ondanks de toenemende concurrentie. Eon handhaaft zijn verwachten voor het hele jaar en rekent op een winstgroei met 3 procent. Teyssen verweet de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat er geen beslissing wordt genomen over kernenergie. Vorig jaar beloofde Merkel nog dat er zou worden teruggekomen op een eerder besluit van de regering om tegen het einde van het decennium te stoppen met kernenergie. Tot frustratie van de grote energiebedrijven in Duitsland is er sindsdien niets gebeurd.


De Nederlandse financiële groep Aegon geeft voorlopig geen uitsluitsel over het terugbetalen van de staatssteun die het ontving op het hoogtepunt van de financiële crisis. De verzekeraar wil daarover pas meer commentaar over geven nadat het uitsluitsel krijgt van de Europese Commissie over deze steun. Dat heeft Alex Wynaendts, topman van het Nederlandse concern, gezegd. Aegon verwacht op korte termijn een reactie van de Europese Commissie over de ontvangen staatssteun van de Nederlandse overheid. Aegon moest een plan indienen bij de Europese Commissie om aan te tonen dat het in de kern een solide en gezond bedrijf is. De verzekeraar ontving 3 miljard euro aan staatssteun, waarvan nog 2 miljard euro moet worden afgelost. Vorig jaar gaf Aegon aandelen uit om de eerste 1 miljard af te betalen. Topman Wynaendts geeft geen commentaar op mediaberichten dat er wederom nieuwe aandelen uitgegeven zullen worden om de rest van de steun terug te betalen.


De Spaanse banken hebben tijdens de maand juli van dit jaar een recordbedrag geleend van de Europese Centrale Bank (ECB). De leningen bedragen in totaal 130,2 miljard euro. Dat heeft de Spaanse centrale bank bekend gemaakt. De Spaanse banken hebben 3,1 procent meer geleend van de Europese Centrale Bank dan in juni van dit jaar en 77,7 procent meer dan tijdens de maand juli van vorig jaar. In juni van dit jaar zei Javier Ariztegui, topman van de Spaanse centrale bank, dat de Spaanse financiële instellingen sinds april gedwongen zijn om meer geld te lenen van de Europese Centrale Bank. Veel Spaanse financiële instellingen hebben het bijzonder moeilijk om hun schulden te herfinancieren, omdat investeerders zich zorgen maken over de duurzaamheid van het Spaanse banksysteem en het Spaanse begrotingstekort.


De aandeelhouders van het Britse verzekeringsconcern Aviva willen dat de maatschappij onderhandelingen aanknoopt met zijn sectorgenoot Royal & Sun Alliance (RSA) over de verkoop van de divisie schadeverzekering. Royal & Sun Alliance had een bod van 5 miljard pond sterling gedaan op de schadeverzekeringsdivisie van Aviva. Het bod werd door Aviva in eerste instantie echter afgewezen. Door de verkoop zou Aviva alleen nog activiteiten rond levensverzekeringen over houden. Aviva zegt liefst aan de combinatie van beide activiteiten vast te blijven houden, maar een aantal aandeelhouders wijzen erop dat ook een aantal concurrenten tot een opsplitsing is overgegaan en daarbij goede prestaties realiseert. De verkoop zou Aviva volgens hen de kans bieden om zich volledig op de levensverzekeringen toe te spitsen. Aviva heeft in Groot-Brittannië een aandeel van ongeveer 13 procent in de algemene verzekeringsmarkt.


In de haven van Rotterdam werden tijdens de eerste helft van dit jaar 213 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een stijging met 14,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag bevindt zich nu nagenoeg weer op het niveau van twee jaar geleden. Hans Smits, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, stelt dat containers en ijzererts de groeisectoren van de eerste helft van dit jaar waren. In het eerste kwartaal was er ook een groei merkbaar bij de minerale olieproducten. Bij de containers werd een groei met 18 procent tot 55 miljoen toen opgetekend. Rotterdam profiteert volgens hem sterk van de oplevende wereldhandel, waarbij vooral het aandeel van China en Duitsland belangrijk zijn. In de tweede helft van het jaar vlakt de groei van de overslag wellicht af. Voor het gehele jaar wordt op een toename met ongeveer 10 procent gerekend.


De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar meer dan één miljoen wagens verkocht in China. Dat betekent een stijging met 42,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In India werd de verkoop meer dan verdubbeld tot 21.300 exemplaren. Over heel Azië werd een groei met 42,3 procent tot 1,23 miljoen exemplaren opgetekend. De wereldwijde verkoop van Volkswagens steeg de voorbije zeven maanden met 13,7 procent naar 4,16 miljoen stuks. Dat is voor de Duitse autofabrikant een nieuw record. Het hoofdmerk Volkswagen blijft de belangrijkste divisie van de Duitse groep. Daar werd een stijging met 14 procent tot 2,62 miljoen exemplaren opgetekend. Bij Audi werd een stijging met 17,4 procent opgetekend tot 646.300 exemplaren, met nieuwe records in China en de Verenigde Staten. Ook het Seat-merk liet een stijging met 2,3 procent optekenen, vooral door een groei op de Spaanse thuismarkt.


De autobouwers Spyker en Saab verbreken hun banden met de Zweedse krant Dagens Industri. Oorzaak van de beslissing is een artikel dat de autobouwers naar eigen zeggen onterecht in een negatief daglicht heeft gesteld. Victor Muller, bestuursvoorzitter van Spyker, is van mening dat de krant een reeks negatieve en speculatieve artikelen heeft gepubliceerd over de financiële structuur van het bedrijf en de banden met financier Vladimir Antonov. Dagens Industri meldde onder andere dat Spyker op zoek moet naar een andere financier omdat Antonov de banden met het bedrijf gaat verbreken. Muller zegt echter dat het in de artikelen aan feiten ontbreekt en ze bovendien schadelijk zijn voor Spyker, Saab en Vladimir Antonov. Muller zegt altijd open geweest te zijn naar de Zweedse krant, maar er zijn volgens hem grenzen overschreden.


SAS Group, de holding boven Scandinavian Airlines, moet op zoek naar een nieuwe gedelegeerd bestuurder, nadat Mats Jansson aankondigde dat hij het bedrijf voor het einde van het jaar wil verlaten. Jansson is negenenvijftig jaar en had nog een contract voor één jaar. Hij zal bijna vier jaar aan het hoofd hebben gestaan van de luchtvaartgroep. De voorbije twee jaar incasseerde de groep een verlies van 9,25 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 982 miljoen euro. Daarom lanceerde Jansson in februari vorig jaar een besparingsplan van 7,8 miljard kronen, waardoor 4.600 banen sneuvelden en eenentwintig vliegtuigen uit de vloot werden gehaald. Analisten stellen dat Jansson erin geslaagd is om de kosten van de maatschappij aanzienlijk te verminderen en ook nieuwe arbeidsovereenkomsten te sluiten met de vakbonden, wat volgens hen een essentiële schakel vormt in de creatie van een rendabele maatschappij.


De Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) komt terug op zijn plannen om op de beurs een bedrag van 500 miljoen dollar op te halen. De investeerder stapte midden juli over van de beurs van Amsterdam naar New York. Het fonds was van plan vers geld op te halen om zijn groei en potentiële overnames te financieren, maar ziet daar naar eigen zeggen van af wegens de slechte marktomstandigheden. De Amerikaanse investeerder haalde in het tweede kwartaal minder goede opbrengsten uit zijn investeringen dan verwacht. De investeerder realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 29,9 miljoen dollar netto-inkomsten gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een bedrag van 365,8 miljoen dollar opgetekend. De winst uit de investeringen daalde met 29 procent tot 433,1 miljoen dollar.


De Amerikaanse obligatieverzekeraar Municipal Bond Insurance Association (MBIA) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 895 miljoen dollar. De groei is in belangrijke mate te danken aan een latente meerwaarde op kredietderivaten. De obligatieverzekeraar zegt te verwachten over voldoende financiële reserves te beschikken om zijn behoeften voor de volgende vijf jaar te dekken. Chuck Chaplin, chief financial officer van de obligatieverzekeraar, merkte op dat tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een daling werd opgetekend bij het aantal uitbetaalde verliezen en nieuwe tekorten op hypotheek-derivaten. De obligatieverzekeraar heeft de voorbije jaren zware verliezen geleden op de dekking van riskante financiële instrumenten.


Het Amerikaanse entertainment-concern Walt Disney heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is onder meer te danken aan zware kostenbesparingen en succesvolle films zoals Toy Story, Alice in Wonderland en Iran Man. Ook de televisie-divisie, met vooral sportzender ESPN, lieten uitstekende cijfers optekenen. Bij de televisiezender ABC bleef de winstgroei beperkt tot 2 procent omdat de hogere reclametarieven werden uitgehold door de lagere ratings. De pretparken van Disney realiseren minder goede cijfers. Daar lopen de bezoekersaantallen terug, terwijl de kosten zijn gestegen. Disney verhoogde de toegangsprijzen voor Disney World in Orlando, waarmee het concern zijn strategie van recessie-kortingen verlaten heeft. De omzet van het entertainment-concern steeg met 16 procent tot 10 miljard dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home