Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 15, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Chileense LAN Airlines en het Braziliaanse TAM Airlines fuseren tot de grootste luchtvaartmaatschappij van Latijns-Amerika. De nieuwe groep krijgt de naam Latam Airlines Group. Beide maatschappijen hebben een ontwerpakkoord om samen een nieuwe groep te vormen. De twee maatschappijen blijven binnen het samenwerkingsverband wel aparte entiteiten. Latam Airlines Group zal meer dan 115 bestemmingen tellen in drieëntwintig landen. De fusiegroep heeft een vloot van 220 vliegtuigen en telt 40.000 werknemers. Op wereldvlak wordt Latam de elfde grootste luchtvaartmaatschappij. Enrique Cueto, chief executive van LAN Airlines, zal die functie ook vervullen bij de nieuwe maatschappij. Mauricio Rolim, vice-voorzitter van TAM Airlines wordt voorzitter van de fusiegroep. Cueto stelde dat de fusie voor zijn maatschappij cruciaal is om in de geconsolideerde wereldwijde luchtvaartsector concurrentieel te blijven.


Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een operationeel verlies geleden van 6,1 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar behaalde Beate Uhse nog een operationele winst van 686.000 euro. De omzet liep met 12,3 procent terug tot 96 miljoen euro. Voor het hele jaar gaf het eroticaconcen een winstwaarschuwing uit. Het bedrijf verwacht een operationeel verlies van 6,5 miljoen euro tot 8 miljoen euro bij een omzet van 204 miljoen euro tot 208 miljoen euro. Het concern geeft aan zwaar te lijden te hebben van het gratis erotische aanbod op internet. Beate Uhse zag door de concurrentie van gratis seksfilms op internet vooral de dvd-verkopen sterk teruglopen. Maar ook de 258 seksshops in elf landen deden het slechter dan voordien. De omzet van de winkels daalde met 3,6 miljoen euro tot 26,6 miljoen euro.


De Duitse hypotheekbank Hypo Real Estate (HRE) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 700 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies van ruim één miljard euro opgetekend. De voorzieningen voor slechte leningen daalden van bijna 900 miljoen euro een jaar geleden tot ongeveer 200 miljoen euro. Hypo Real Estate werd vorig jaar genationaliseerd. De Duitse overheid investeerde tot nu toe bijna 8 miljard euro in de bank. Bovendien staat de Duitse overheid ook garant voor meer dan 100 miljard euro aan leningen. Hypo Real Estate was één van de zeven Europese banken die faalde voor de stresstest van het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), de Europese bankautoriteit. Die test moest uitwijzen of banken bestand zijn tegen een nieuwe stevige economische terugval. Hypo Real Estate ging bijna ten onder aan de gevolgen van de financiële crisis.


De Nederlandse autofabrikant Spyker wil dit jaar nog een notering aan de beurs in Stockholm krijgen. Dat heeft Victor Muller, topman van Spyker, aangekondigd. Hij rekent er op dat een Zweedse beursgang in het vierde kwartaal van dit jaar zal plaatsvinden. Stockholm is volgens de bestuursvoorzitter de meest logische plek voor een beursnotering. Het Zweedse automerk Saab vertegenwoordigt immers 99,6 procent van alle activiteiten van Spyker. De productie gebeurt in Zweden en daar zijn ook de meeste werknemers te vinden. Victor Muller zegt af te willen van de notering van Spyker op het Nederlandse Damrak. De groep heeft immers geen productie meer in Nederland. Spyker heeft volgens Muller dan ook geen connectie meer met Nederland en moet er dus zo snel mogelijk weg. Het is niet bekend wanneer de Amsterdamse notering zal worden geschrapt. Mogelijk houdt het bedrijf een tijdje een dubbele notering.


De Nederlandse interimgroep Randstad heeft een belang van 44,6 procent overgenomen van zijn Japanse sectorgenooit FujiStaff Holdings. Daardoor brengt Randstad zijn belang in de Japanse groep op 65,1 procent. Daarnaast brengt de Nederlandse groep ook een openbaar bod uit op de resterende aandelen. Het oorspronkelijke aandeel van 20,5 procent kostte Randstad 20 miljoen euro. Voor het overige deel, inclusief de schulden van FujiStaff Holdings, zal naar verwachting 147 miljoen euro worden betaald. FujiStaff is de zesde grootste recruteerder van Japan, de tweede grootste uitzendmarkt van de wereld. De Japanse uitzendmarkt heeft een waarde van ongeveer 40 miljard euro. Met een omzet van 60 miljard euro tot 70 miljard euro vormen de Verenigde Staten de belangrijkste uitzendmarkt van de wereld. FujiStaff Holdings realiseerde tijdens het vorige boekjaar een omzet van ongeveer 461 miljoen euro.


Het Nederlandse mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het tweede kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 10,6 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 5,8 miljoen euro. De omzet daalde met 3,5 miljoen euro tot 150,3 miljoen euro. De winstverbetering is voor een groot deel te danken aan de baten uit een deelneming van 6 procent in het Duitse mediaconcern ProSiebenSat1. Daarnaast profiteerde het mediaconcern ook van lagere distributiekosten door de beëindiging van de zondagskrant van De Telegraaf in december vorig jaar en door andere kostenbesparingen. Het kostenbesparingsprogramma, waarmee het bedrijf het jaarlijkse kostenniveau met 40 miljoen euro tot 50 miljoen euro wilde verlagen, is naar eigen zeggen nagenoeg afgerond. Het kostenniveau is nu met 47 miljoen euro verlaagd. Het concern wil zich in de toekomst ook richten op groeimogelijkheden, zowel met bestaande activiteiten als door middel van overnames.


Het Britse olieconcern British Petroleum (BP) heeft toegezegd een recordboete van 50,6 miljoen dollar te betalen omdat het veiligheidsregels heeft overtreden. Ook heeft het bedrijf aan de Amerikaanse overheid beloofd 500 miljoen dollar te investeren in veiligheidsmaatregelen, nadat vijf jaar geleden bij een explosie in een raffinaderij van het Britse concern in Texas vijftien mensen om het leven kwamen. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. Vorig jaar kreeg British Petroleum een boete van ruim 87 miljoen dollar opgelegd, maar toen tekende het bedrijf beroep aan. De boete verdwijnt weliswaar in het niet bij de bedragen die het Britse bedrijf moet betalen na het enorme olielek in de Golf van Mexico. Maar voor het overtreden van veiligheidsregels is een boete in deze orde van grootte in de Verenigde Staten een unicum.


De voorgenomen fusie van de Franse vervoerbedrijven Veolia Transport en Transdev krijgt nog geen groen licht. De Europese Commissie verwijst de concentratie, voor zover die betrekking heeft op de activiteiten van beide bedrijven in Frankrijk en Nederland, door naar de betrokken nationale mededingingsautoriteiten, omdat die in de beste positie verkeren om de gevolgen van de concentratie op hun respectieve nationale markten te onderzoeken. Volgens de Europese Commissie blijkt uit een eerste onderzoek dat de concentratie leidt tot een aanzienlijke overlapping. In Frankrijk zou het vooral gaan om het stedelijk openbaar vervoer, het regionaal openbaar vervoer en het vervoer in de regio Ile-de-France. In Nederland zouden er vooral problemen kunnen ontstaan op de geliberaliseerde markt voor het openbaar vervoer en de markt voor taxi's met vergunning. Het samengaan van de activiteiten buiten Frankrijk en Nederland werden door de Europese Commissie wel goedgekeurd.


Het Amerikaanse concern Sara Lee heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 187 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 14 miljoen dollar. De retailactiviteiten in Noord-Amerika en de internationale drankentak droegen voor een belangrijk deel bij aan het positieve resultaat. De omzet van Sara Lee steeg met 4,2 procent tot bijna 2,8 miljard dollar, onder meer omdat de positieve impact van een extra drieënvijftigste week, gunstige wisselkoerseffecten en een positieve omzetmix meer dan opwogen tegen de impact van desinvesteringen, lagere volumes en lagere prijzen. Voor het volgende boekjaar rekent Sara Lee op een omzet uit voortgezette activiteiten tussen 10,7 miljard dollar en 10,9 miljard dollar. Het bedrijf verwacht tegen volgend boekjaar ook voor 1,0 miljard dollar tot 1,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, waarvan 500 miljoen dollar tot 800 miljoen dollar nog dit jaar.


De Nederlandse winkelketen Super de Boer heeft zijn liquidatieplan ingetrokken. Super de Boer werd eind vorig jaar overgenomen door Jumbo Supermarkten en sinds die tijd wordt de winkelketen geliquideerd. Een groep aandeelhouders voelde zich echter benadeeld door de uitbetaling van de liquidatie. De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) spande namens de betrokkenen een geding in. De vereniging stelt dat het duidelijk is dat een aantal beleggers vooraf weet had van de overnameplannen. In het liquidatieplan was geen rekening gehouden met de vordering van 4,3 miljoen euro die de Vereniging van Effectenbezitters namens de groep aandeelhouders heeft ingediend. Benadeelde aandeelhouders zouden dan geen schade kunnen verhalen op het concern. De vereniging verzette zich dan ook tegen het plan. De belangenorganisatie gaat ervanuit dat er een nieuw liquidatieplan wordt opgesteld.


De Britse verzekeraar Prudential heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 442 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettoverlies geleden van 254 miljoen pond. De winst is te danken aan de sterke resultaten van de verzekeringsactiviteiten op de snel groeiende Aziatische markt. Het mislukken van de overname van de Aziatische tak van de Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) in juni van dit jaar kostte Prudential 377 miljoen pond. Een nieuwe overnamepoging wordt door Prudential uitgesloten. Tidjane Thiam, topman van Prudential, benadrukt dat Azië de meest winstgevende regio met de hoogste groeimogelijkheden blijft. Ondanks de teleurstelling over de transactie met American International Group, waardoor Prudential volgens Thiam zijn strategie niet versneld heeft kunnen uitvoeren, blijven de autonome groeivooruitzichten volgens hem uitstekend.


De Duitse energieproducent RWE heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,04 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 2,22 miljard euro. De omzet steeg met 12,1 procent tot 27,3 miljard euro. RWE, de grootste energieproducent van Duitsland, verwacht het jaar af te kunnen sluiten met een winstgroei van ongeveer 5 procent. De winststijging is volgens RWE onder meer te danken aan de groeiende vraag naar energie en de overname van zijn Duitse concurrent Essent. De verkoop van elektriciteit steeg met 8,3 procent tot 155,3 terawattuur. Door de economische groei steeg de vraag vanuit de industrie, terwijl het koude weer de behoefte aan verwarming opdreef. Essent verkocht volgens het Duitse concern tijdens de eerste helft van het jaar 10,9 terawattuur aan 2,3 miljoen klanten.


De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) heeft een aantal grote investeerders benaderd om een belang te nemen in zijn Aziatische divisie AIA Group. Dat hebben een aantal bronnen rond de onderhandelingen gemeld. Een aantal grote Chinese banken en investeerders zou interesse hebben. Het is niet duidelijk om welke Chinese banken en investeerders het gaat. Volgens de bronnen zouden ook vermogensbeheerders uit Singapore, Abu Dahbi, Koeweit en Qatar interesse hebben in de Aziatische verzekeringstak. Vorige maand werd bekend dat vier grote Chinese investeerders American International Group en de Amerikaanse overheid hadden benaderd, nadat de Britse verzekeraar Prudential afgelopen juni had afgezien van een overname van de Aziatische divisie. De twee partijen konden het toen niet eens worden over de overnameprijs. De verzekeraar heeft het geld nodig om de steun van de Amerikaanse overheid terug te betalen.


De Nederlandse bankverzekeraar Aegon heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 413 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 161 miljoen euro. Aegon heeft het daarbij over verbeterde financiële markten. De afboekingen op de beleggingsportefeuille daalden tot 77 miljoen euro. Dat is het laagste niveau in twee jaar tijd. Alex Wynaendts, topman van Aegon, gaf aan nog steeds een moeilijk economisch milieu te zien, met veel volatiliteit en terughoudende consumenten. Het concern blijft verder ook zoeken naar een koper voor het Amerikaanse onderdeel Transamerica Reinsurance. Dat is het gevolg van een reorganisatie, waardoor het herverzekeren niet meer als een kernactiviteit wordt gezien. De waarde van de Amerikaanse divisie wordt geraamd op 1 miljard dollar tot 1,2 miljard dollar.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 112 miljoen Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 77 miljoen euro. Het jaar voordien werd een winst van 117 miljoen Australische dollar gerealiseerd. De daling met 4,3 procent is volgens de maatschappij gedeeltelijk te wijten aan de verstoring van het Europese luchtvaartverkeer door de aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland in april van dit jaar. De omzet daalde met 5,7 procent tot 13,8 miljard Australische dollar, te wijten aan de wereldwijde recessie en de lagere ticketprijs door de sterke concurrentie op de binnenlandse en internationale markten. Alan Joyce, chief executive van Qantas, stelt dat de winst de volgende maanden wellicht zal kunnen worden opgedreven, dankzij het herstellende toerisme en zakenreizen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home