Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 14, 2010

Mobiele operatoren praten over installatie Glonass-navigatie

Grote internationale bedrijven zijn geïnteresseerd in de massaproductie van apparaten die compatibel zijn met het Russische navigatiesysteem Glonass. Dat heeft Alexander Gurko, topman van het Russische staatsbedrijf Glonass, gezegd. Er wordt al sinds vijfendertig jaar gewerkt aan de ontwikkeling van Glonass, het Russische antwoord op het Amerikaanse Global Positioning System. De voorbije tien jaar werd 2 miljard dollar geïnvesteerd in het project, dat nu in zijn eindfase is geraakt en volgend jaar volledig operationeel zou moeten kunnen worden. Volgens Gurko worden er op dit ogenblik gesprekken gevoerd met grote internationale bedrijven zoals Nokia, Motorola en Qualcomm.

De producenten zouden toestellen op de markt willen willen brengen die zowel het Amerikaanse als het Russische navigatiesysteem zouden omvatten. "Alle grote internationale fabrikanten van mobiele apparaten willen het Glonass-systeem installeren," aldus Alexander Gurko tegenover het persbureau Reuters. De Russische premier Vladimir Poetin benadrukte dat Rusland het volgende anderhalf jaar 48 miljard roebel extra zal investeren in Glonass. Dat komt overeen met een bedrag van 1,6 miljard dollar. Tot nu toe heeft Rusland al 60 miljard roebel geïnvesteerd in Glonass, maar tot nu toe gebruikt slechts 10 procent van de Russische auto's het Russische navigatiesysteem.

Tegen het einde van het jaar wil Rusland zes nieuwe satellieten lanceren. Dan zouden er in totaal achtentwintig Russische Glonass-satellieten actief moeten zijn. Daardoor zouden de signalen volgens Poetin ook buiten Rusland moeten kunnen opgevangen worden. De Russische vice-premier Sergei Ivanov heeft voorgesteld om vanaf volgend jaar een invoertaks van 25 procent te heffen op apparaten die alleen met het Amerikaanse navigatiesysteem zijn uitgerust. Poetin riep daarbij op tot een soevereiniteit op het gebied van satellietnavigatie. Hij voegde er aan toe dat Glonass verder is gevorderd in satellietnavigatie dan de Europese Unie en China. Glonass zou de technologie ook op de markt brengen in India, het Midden-Oosten en de gewezen Sovjet-republieken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home