Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 13, 2010

China doet meer inspanningen voor exportkwaliteit

De Chinese regering doet meer inspanningen om de kwaliteit van zijn exportproducten te controleren. Dat heeft Margaret Hamburg, het hoofd van de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) gezegd na haar eerste bezoek aan China. Het hoofd van de Amerikaanse voedselautoriteit voegde er aan toe zich aangemoedigd te voelen door de samenwerking die met China op dat vlak werd gerealiseerd. De Chinese export kwam de voorbije jaren geregeld negatief in het nieuws door een reeks van schandalen rond namaak of minderwaardige producten in onder meer voeding en geneesmiddelen. De exportkwaliteit is volgens Hamburg echter voor China nu een even grote prioriteit geworden als voor de Verenigde Staten.

"Sinds de Amerikaanse president Barack Obama vorig jaar Hamburg benoemde aan het hoofd van de Food & Drugs Administration, heeft de voedselautoriteit hard opgetreden tegen bedrijven die valse of gevaarlijke producten verkochten," aldus het persbureau Associated Press. "Op die manier poogde Hamburg de geloofwaardigheid van de voedselautoriteit opnieuw te verbeteren. De voedselautoriteit had eerder aangevoerd over onvoldoende budgetten en wettelijke macht te beschikken om overtreders te vervolgen. Hamburg zegt dat de voedselautoriteit zich vooral toelegt op preventie, aangezien de bevoorradingsketen van voeding en geneesmiddelen door zijn internationaal karakter een enorme omvang heeft."

De Food & Drugs Administration heeft in drie Chinese steden een kantoor geopend. De Amerikaanse voedselautoriteit neemt er deel aan opleidingsprojecten en gezamenlijke inspecties. Verwacht wordt dat er dit jaar in de Verenigde Staten meer dan 20 miljoen producten zullen worden ingevoerd die onderhevig zijn aan de reglementering van de voedselautoriteit. Gemiddeld wordt minder dan 1 procent van die producten geïnspecteerd. Eerder dit jaar werd echter begonnen met een geautomatiseerd systeem om tussen de import op zoek te gaan naar voeding en geneesmiddelen die de grootste kans lopen om gecontamineerd te zijn. Maar inspecties zijn volgens Hamburg niet voldoende, waardoor er met buitenlandse overheden aan gemeenschappelijk normen moet worden samengewerkt.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home