Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 13, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse roomijs-fabrikant Ben & Jerry's gaat email niet langer gebruiken als marketing-instrument. In plaats daarvan wordt overgestapt op sociale media. Onder meer de nieuwsbrief van de roomijs-fabrikant wordt geschrapt, nadat consumenten hun voorkeur hadden laten blijken om via sociale media benaderd te worden. De laatste nieuwsbrief is inmiddels verstuurd en de consumenten worden aangemoedigd om via Twitter en Facebook contact op te nemen met het merk. Met die beslissing lijkt Ben & Jerry's een recent rapport naast zich neer te leggen. Daarin werd immers gesteld dat email en sociale media als bijzonder complementaire marketing-kanalen naast elkaar kunnen uitgespeeld worden. De roomijs-fabrikant bouwt ook op zijn website en mobiele aanbod digitale interactiviteit uit. Voor de meeste bedrijven blijft email een standaard marketing-kanaal.


Ed Whitacre, chief executive van het Amerikaanse autoconcern General Motors, legt eind augustus zijn functie neer. Hij zal worden opgevolgd door Daniel Akerson, die minder dan één jaar lid van de raad van bestuur is van General Motors. Whitacre blijft wel voorzitter van het autoconcern tot het eind van het jaar. Whitacre kwam in juli vorig jaar aan boord bij General Motors, de maand dat de Amerikaanse automaker uit gerechtelijk akkoord kwam. In december vorig jaar verving hij Fritz Henderson als chief executive. Hij loodste General Motors door enkele van de moeilijkste maanden uit de geschiedenis van het bedrijf. Het Amerikaanse bedrijf heeft bijna 50 miljard dollar aan staatssteun ontvangen van de Amerikaanse overheid. Daniel Akerson zal het Amerikaanse autoconcern onder meer door zijn aangekondigde beursgang moeten leiden.


General Motors, de grootste autobouwer van de Verenigde Staten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Het is de tweede keer op rij dat General Motors positieve kwartaalcijfers laat optekenen. Vorig jaar leed de autobouwer nog een verlies 12,9 miljard dollar. De overheid moest toen met een staatssteun van miljarden dollars over de brug komen om de onderneming van het faillissement te redden. General Motors verdween toen ook van de beurs. De omzet van het Amerikaanse autoconcern steeg met 44 procent tot 33,2 miljard dollar. Vooral in Noord-Amerika en Azië kende de autoverkoop een explosieve stijging. De Europese dochterondernemingen Opel en Vauxhall deden het echter heel wat minder goed. Door besparingen wist General Motors Europe het operationele verlies uiteindelijk te beperken tot 160 miljoen dollar.


De werkloosheid bij jongeren heeft een recordhoogte bereikt en dat dreigt voor een verloren generatie te zorgen die alle hoop heeft verloren op een baan die voor een fatsoenlijk levensonderhoud kan zorgen. Dat stelt de International Labor Organisation (ILO). De organisatie heeft zegt dat er in de leeftijdscategorie tussen vijftien en vierentwintig jaar 81 miljoen werklozen zijn. Dat is een stijging met 7,8 miljoen eenheden op drie jaar tijd. De werkloosheidsgraad bij jongeren wereldwijd heeft volgens de organisatie zijn hoogste niveau ooit bereikt en zal in de loop van dit jaar nog verder stijgen. Op drie jaar tijd steeg steeg de werkloosheidsgraad van 11,9 procent naar 13 procent. De organisatie vermoedt dat het getal dit jaar licht zal stijgen naar 13,1 procent, om het jaar daarna naar 12,7 procent te zakken. De organisatie roept de regeringen op om niet te besparen op maatregelen ter ondersteuning van de werkgelegenheid voor jongeren.


Bijna één vierde van de graanoogsten in Rusland is dit jaar verloren gegaan wegens de aanhoudende droogte en hitte. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev gezegd. Talloze bedrijven staan volgens hem op de rand van het faillissement. Rusland liet onlangs nog weten zijn prognoses voor de graanoogst opnieuw verlaagd te hebben met 10 miljoen ton. De raming bedraagt nu 60 miljoen ton tot 65 miljoen ton. Een normale oogst bedraagt in Rusland 90 miljoen ton. Ondertussen heeft president Medvedev de noodtoestand in de regio's Vladimir, Mari El en Voronezj opgeheven. In Moskou, MordoviA, Nijni Novgorod en Rjazan blijft de noodtoestand voorlopig van kracht. De Russische regering maakt 35 miljard roebel vrij om de getroffen boeren bij te staan. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 900 miljoen euro. Vanwege de natuurramp verbood Rusland onlangs de export van graan voor de rest van het jaar.


Slovakije weigert bij te dragen aan het reddingsplan voor het financieel noodlijdende Griekenland. Dat heeft het Slovaakse parlement bekrachtigd. Op die manier gaat Slovakije in tegen eerder gemaakte afspraken onder de eurolanden. In Bratislava schaarden zich amper twee van de ruim tachtig aanwezige parlementsleden achter de wet die de deelname van Slovakije aan het Europese reddingsplan regelt. Dertien parlementsleden ondersteunden de wet. Het anti-Griekse kamp won de stemming makkelijk omdat de parlementsleden van de vorige sociaaldemocratische premier Robert Fico waren weggebleven. Fico had in mei zijn Europese partners een Slovaakse bijdrage beloofd, maar hij had de uiteindelijke beslissing uitgesteld tot na de verkiezingen in juni. De stembusgang draaide echter verkeerd uit voor Fico en sindsdien is in Slovakije een centrumrechtse regering onder leiding van Iveta Radicova aan de macht. Radicova had zich tijdens de campagne uitgesproken tegen de steun.


De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG), die al een tijd activiteiten afstoot om de overheidssteun af te betalen, verkoopt nu ook het meerderheidsbelang in zijn divisie consumentenkredieten. De afdeling American General Finance wordt overgedragen aan naar Fortress Investment Group. De divisie leed de voorbije twee jaar al 1,7 miljard dollar verlies en torst meer dan 17 miljard dollar schulden. De verkoop levert de Amerikaanse verzekeraar een verlies voor belastingen op van 1,9 miljard dollar. De groep kreeg voor meer dan 182 miljard dollar aan staatssteun. Daardoor is op dit ogenblik 80 procent van de aandelen in handen van de Amerikaanse overheid. Met de verkoop van activa hoopt American International Group voldoende middelen te vinden om de overheid uit te kopen en opnieuw op eigen benen te staan.


In de Griekse pensioenkas zit volgens de regering een tekort van 15 miljard euro. Het gaat om geld dat werkgevers en zelfstandigen nog niet hebben gestort. De 800.000 schuldenaars hebben volgens Andreas Loverdos, Grieks minister van arbeid, tot eind oktober de tijd gekregen om zich in orde te stellen. Tot die deadline zal de Griekse regering volgens hem begrip tonen, maar daarna zal er volgens de minister onverbiddelijk worden opgetreden. Dan zou de regering bijvoorbeeld vastgoed in beslag kunnen laten nemen. Vooral in de toeristische gebieden en meer bepaald op de Griekse eilanden, is zwartwerk schering en inslag. Naar schatting 40 procent van de werknemers werkt er zonder sociale bescherming. Minder sociale bijdragen is slecht nieuws voor de pensioenkas, die met een tekort kampt en dus moet gefinancierd worden door de overheid. Maar die moet dan weer zwaar besparen op bevel van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


De Tsjechische autoconstructeur Skoda, die deel uitmaakt van de Duitse Volkswagen-groep, heeft een deel van zijn productie tijdelijk moeten stopzetten. Oorzaak van de maatregel zijn de recente overstromingen in Centraal-Europa. Hierdoor ligt de activiteit van een toeleverancier van Skoda volledig stil. Het gaat om de leverancier van dakbekleding, waarvan de fabriek gelegen is in de Tsjechische stad Chrastava. Die stad grenst aan Duitsland en Polen en werd zwaar getroffen door de overstromingen. Door het gebrek aan onderdelen, moest volgens een woordvoerder van de Tsjechische autobouwer de productie van de modellen Octavia en Fabia in de fabrieken in Mlada Boleslav en in Vrchlabi worden stopgezet. In de fabriek in Kvasiny, waar onder meer de Skoda Roomster wordt gebouwd, werd beslist om een zaterdagdienst te schrappen.


Het Nederlandse luchthavenbedrijf Schiphol heeft voor drieëndertig jaar de volledige concessie op Terminal Vier van de luchthaven JF Kennedy in New York. Het is voor het eerst dat een buitenlandse onderneming een terminal in de Verenigde Staten in beheer heeft. Schiphol bezat al 40 procent van de aandelen van JFK International Air Terminal, de exploitant van de grootste terminal op Kennedy Airport. Voor de overige 60 procent betaalt het Nederlandse bedrijf nu 13 miljoen dollar. Jos Nijhuis, topman van Schiphol, benadrukte dat er aan de investering nauwelijks risico's zijn verbonden. Schiphol heeft de overeenkomst zo gesloten dat eventuele financiële tegenvallers geen effect hebben op het moederbedrijf. De Port Authority van New York en New Jersey financierde in de jaren negentig de bouw van de terminal en zal ook de toekomstige uitbreiding financieren. New York wilde Schiphol er destijds graag bij hebben vanwege de expertise die het bedrijf kan leveren.


Google en Verizon hebben hun voorstel voor netneutraliteit onthuld en vinden het principe niet van toepassing op mobiele breedband. Netneutraliteit draait rond de vraag of internetproviders en telecombedrijven bepaalde data voorrang mogen geven op hun netwerk. Het voorstel van de bedrijven is gericht aan de Amerikaanse overheid en moet de rol van de Amerikaanse Federal Communications Commission duidelijker maken. De telecomwaakhond moet in de ogen van Google en Verizon wel meer macht krijgen om de schending van netneutraliteit te bestraffen. Zoals Google-topman Eric Schmidt eerder al aangaf, vinden de bedrijven het principe niet van toepassing op mobiele netwerken, omdat die markt helemaal anders is dan de tradionele vaste breedbandverbindingen. Google en Verizon vinden wel dat consumenten, softwaremakers en contentaanbieders steeds transparant geïnformeerd moeten worden over alle diensten.


De vraag naar olie zal door het economisch herstel dit jaar en volgend jaar toenemen, maar komend jaar ligt het gevaar van een stagnerende groei op de loer. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) benadrukt. De organisatie verhoogde haar raming voor de wereldwijde vraag naar olie dit jaar met 80.000 vaten per dag en voor volgend jaar met 50.000 vaten per dag. De organisatie baseert deze verwachting op een groei van de wereldeconomie met 4,5 procent voor het lopende jaar en met 4,3 procent voor volgend jaar. De totale vraag naar olie stijgt daardoor dit jaar met 2,2 procent tot 86,6 miljoen vaten per dag. Voor volgend jaar schat het energie-agentschap een stijging van de vraag met 1,5 procent tot 87,9 miljoen vaten per dag. De organisatie wijst op de zorgen over een mogelijk haperend economisch herstel vanaf de tweede helft van dit jaar. Dat vormt volgens haar een belangrijk neerwaarts risico voor de prognose.


De beurs NYSE Euronext heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 184 miljoen dollar. In het hetzelfde kwartaal vorig jaar leed de trans-atlantische beurzengroep nog een verlies van 182 miljoen dollar. De omzet daalde van 1,252 miljard dollar tot 1,247 miljard dollar. De goede resultaten zijn volgens NYSE Euronext te danken aan volgehouden kostendisicpline, inkomsten uit nieuwe initiatieven en stevige handelsvolumes. De inkomsten uit transacties en clearing stegen met 10 procent, grotendeels te danken aan de handel in derivaten. Opmerkelijk is dat de derivatenhandel meer dan ooit de winstmotor van NYSE Euronext is. De derivatenhandel tekende in het tweede kwartaal van 49 procent van de bedrijfswinst van de beurzenuitbater, tegenover iets minder dan een derde in het tweede kwartaal van vorig jaar. De bijdrage van de aandelenhandel zakte van 63 procent naar 44 procent, terwijl de informatica-afdeling van 5 procent naar 7 procent steeg.


Het interimbedrijf Adecco heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 97 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar maakte Adecco nog 147 miljoen euro verlies. Het economisch herstel moedigde volgens de rekruteerder industriële bedrijven aan om tijdelijke krachten aan te nemen. De omzet steeg met 29 procent tot 4,6 miljard euro. De winst is volgens Adecco vooral te danken aan Frankrijk en Noord-Amerika, de belangrijkste markten van het interimbureau. De groep groeit ook met meer dan 10 procent in Duitsland, Italië, Scandinavië en de groeimarkten. Over de Noord-Amerikaanse groei bestonden wat twijfels door het teleurstellende jobrapport waaruit bleek dat dubbel zoveel jobs verloren waren gegaan in juli dan verwacht. Ondanks de zorgen over de duurzaamheid van het economisch herstel is Adecco naar eigen zeggen zeker van een stijgende inkomsten in de toekomst.


De Mexicaanse concurrentiewaakhond Comisión Federal de Competencia (Cofeco) opent een onderzoek naar monopolistische praktijken op de Mexicaanse biermarkt. Dat heeft Cofeco in een mededeling bekend gemaakt, zonder informatie te verstrekken over de betrokken bedrijven. De Mexicaanse biermarkt wordt gedomineerd door Grupo Modelo en Femsa Cerveza. Modelo is voor de helft in handen van AB InBev, terwijl de tweede recent werd overgenomen door het Nederlandse Heineken. Een woordvoerder van Cofeco liet enkel weten dat enkele van de belangrijkste bierbedrijven in het onderzoek zijn betrokken zijn. Naast de twee dominante spelers, proberen ook heel wat kleinere bierbrouwers te groeien op de belangrijke Mexicaanse biermarkt. De meesten hebben intussen al een voet tussen de deur gekregen bij cafés en restauranthouders. Ze zouden echter problemen ondervinden om op nationale schaal een distributienetwerk op te zetten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home