Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 14, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Duitse bruto binnenlands product (bbp), de som van alle geproduceerde goederen en diensten, is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 2,2 procent gestegen tegenover de drie maanden voordien. Dat is het hoogste groeicijfer sinds Duitsland twee decennia geleden werd herenigd. Dat blijkt uit een eerste raming van het Duitse Bureau voor de Statistiek. Op jaarbasis groeide het Duitse bruto binnenlandse product met 4,1 procent. Vorig jaar was er door de economische recessie nog een negatieve groei van 4,9 procent. Duitsland, de grootste economie van Europa kon profiteren van de stijgende export, te danken aan het aantrekken van de wereldwijde vraag. Economisten waarschuwen echter wel dat het groeicijfer later op het jaar waarschijnlijk opnieuw zal dalen, omdat de overheden in Duitsland drastisch moeten besparen.


Het aantal zelfmoorden in Griekenland neemt dit jaar waarschijnlijk toe. Dat heeft Klimaka, een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheid, gemeld. Medewerkers van Klimaka zeiden dat sinds het begin van het jaar het aantal telefoontjes naar een speciaal telefoonnummer voor zelfmoordpreventie is verdrievoudigd. Volgens onofficiële gegevens van de organisatie verdubbelt dit jaar het aantal zelfmoorden ten opzichte van de laatste meting twee jaar geleden, toen 366 mensen zelfmoord pleegden. Psychiater Kyriakos Katasdoros, de directeur van de groep, zei dat er bovendien een scherpe stijging is in de vraag naar psychiatrische hulp. Bovendien is er volgens Katasdoros meer behoefte aan voedselbanken voor daklozen. De meeste zelfmoorden zijn volgens Katasdoros te wijten aan een combinatie van factoren. De telefonistes van de organisaties meldden echter dat het aantal bellers dat zich zorgen maakt over de economie duidelijk gestegen is.


Bij de sanering van autobouwer Opel zullen volgens de vakbond IG Metall in Duitsland minder banen sneuvelen dan eerder gepland. Oorspronkelijk wou Opel in Europa 8.000 banen afbouwen, waarvan de helft in Duitsland. In Bochum alleen al zouden 1.800 jobs moeten sneuvelen. Maar meerdere werknemers uit Bochum zouden in andere vestigingen aan het werk kunnen. Volgens Duitse mediaberichten zouden er in Duitsland nog maximaal 3.400 moeten verdwijnen. Dat is een daling met 600 eenheden tegenover de originele saneringsplannen. De goede verkoopcijfers van de nieuwe modellen, het geplande modellenoffensief en de toegenomen status als ontwikkelingscentrum van Russselsheim binnen moedergroep General Motors liggen aan de basis van het verkleinen van de jobafbouw. In België wil Opel de fabriek in Antwerpen sluiten. Daar wordt gezocht naar een overnemer voor de fabriek.


Op de iPad-applicatie van het erotische magazine Playboy zullen geen blote vrouwen te zien zijn. Om de anti-pornoregels van Apple niet te overtreden heeft Playboy er immers mee ingestemd alle naaktfoto's te verwijderen. De digitale versie van Playboy op iPad kost 2,99 euro. Daarvoor krijgt de lezer toegang tot de interviews in het blad, de adviesrubriek, twintig vragen aan een celebrity en een moppenrubriek. Voor de naakte Playmate of the Month is er geen plaats, want dat is bij Apple niet gewenst. Playboy deed de toegeving om een plaats te kunnen veroveren in de AppStore van Apple, maar het is zeer de vraag hoeveel mannen het magazine nu nog zullen downloaden. De prijs van de applicatie is overigens al gezakt, want eerst was die even duur als de papieren versie, maar daarin waren ook de foto's van het magazine vervat.


De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec) verwacht dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie dit jaar een grotere groei zal kennen dan eerder was voorzien. De groei wordt nu geschat op 1,05 miljoen vaten per dag. Dat betekent een dagelijkse productie van 85,5 miljoen vaten. Het voorbije jaar bedroeg de wereldwijde vraag 84,46 miljoen vaten per dag.Dankzij de stabiele vraag in de Verenigde Staten, wordt de wereldwijde stijging van de vraag naar ruwe aardolie volgens het rapport van de Opec voor de maand augustus naar boven herzien met 100.000 vaten per dag. De kartelorganisatie waarschuwde wel dat het huidige productieniveau zou moeten volstaan, omdat verschillende Opec-leden meer produceren dan was afgesproken. De twaalf leden van de Opec produceren ongeveer 40 procent van de totale olieconsumptie van 86 miljoen vaten per dag.


De Zwitserse zakenbank UBS heeft Jakob Stott benoemd tot hoofd van het vermogensbeheer in Europa. De 55-jarige Deen krijgt vanaf begin oktober de bevoegdheid over alle transacties in 45 landen, waaronder België. Stott werkte de afgelopen kwarteeuw bij JPMorgan Chase. Daar was hij hoofd van de beleggingen in Europa, het Midden-Oosten en in Afrika. De tak vermogensbeheer bij UBS kreeg de voorbije jaren, als gevolg van de kredietcrisis en het Zwitsers bankgeheim dat onder vuur lag, zware klappen. De rijke klanten trokken voor 243,5 miljard Zwitserse frank weg bij de bank. UBS verwacht dat het vertrouwen intussen is hersteld, en er een einde is gekomen aan de leegloop. Stott werd geboren in Aarhus, de tweede grootste stad van Denemarken en heeft een masterdiploma economie van de Universiteit van Kopenhagen en ook een diploma master of business administration van de JL Kellogg School of Management van de Northwestern University.


De economie van de eurozone heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 1 procent gekend tegenover de drie maanden voordien. Op jaarbasis was er sprake van een groei met 1,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat. Tijdens het eerste kwartaal werd een groei van 0,2 procent opgetekend. Daarmee realiseerde de eurozone tijdens het tweede kwartaal van dit jaar de hoogste groei in vier jaar tijd. De groei lag ook hoger dan in de Verenigde Staten, waar een toename met 0,6 procent werd opgetekend. Koplopers in de groei zijn Duitsland (2,2 procent) en Litouwen (2,9 procent). Griekenland noteerde een negatieve groei van 1,5 procent. Met een groei van 0,7 procent scoorde België lager dan het Europese gemiddelde. Daarnaast bleek nog dat de eurozone in juni een onverwacht handelsoverschot boekte, dankzij sterke exportcijfers. Het overschot kwam uit op 2,4 miljard euro. Voor de hele Europese Unie was er een tekort van 9,6 miljard euro.


De inflatie in de Verenigde Staten is tijdens de maand juli voor de eerste keer in vier maanden gestegen. Daarmee neemt de vrees voor een economisch schadelijke deflatie weer af. De index van consumptiegoederen steeg met 0,3 procent. Dat is meer dan verwacht en ook het hoogste cijfer in een jaar. De kerninflatie, zonder de volatiele voeding en brandstoffen, lag op 0,1 procent. De energieprijzen stegen met 2,6 procent, terwijl de voedselprijzen 0,1 procent daalden. De gemiddelde wekelijkse inkomsten stegen met 0,2 procent.In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de inflatie in de Verenigde Staten 1,2 procent. Ook de Amerikaanse kleinhandelsverkopen kenden in juli een positieve evolutie. De groei van 0,4 procent lag er wel lager dan verwacht. Consumptie is een belangrijke motor voor de Amerikaanse economie.


De verkoop van de Duitse autofabrikant Volkswagen kende tijdens de maand juli het laagste groeitempo sinds begin dit jaar. Wel verkocht het grootste autoconcern van Europa in de eerste zeven maanden van dit jaar voor het eerst wereldwijd meer dan 4 miljoen auto's. De verkoop steeg in juli met 2,9 procent tot 572.200 exemplaren. In de maanden daarvoor liet de verkoop van Volkswagen - met onder meer ook de merken Audi, Skoda en Seat - nog dubbelcijferige groei zien. Toch is het concern meer dan tevreden over het resultaat. Na de zeer succesvolle eerste zes maanden heeft de Duitse autogroep volgens verkoopdirecteur Christian Klingler een goede start gemaakt met de tweede helft van het jaar. Volkswagen verwacht dat de marktomstandigheden later dit jaar wel uitdagender zullen worden omdat het ondernemingsklimaat weer moeizaam aan het worden is. Volkswagen wil over acht jaar het Japanse Toyota van de troon gestoten hebben als de grootste autoproducent van de wereld.


De Agricultural Bank of China (AgBank) is er uiteindelijk dan toch in geslaagd de grootste beursgang ooit op zijn naam te zetten. Het bedrijf kreeg medio juli gelijktijdig een notering aan de beurzen van Shanghai en Hongkong, maar het enthousiasme viel aanvankelijk tegen. Het bedrijf hoopte met de duale beursgang in totaal een bedrag van 23 miljard dollar op te halen, maar in eerste instantie leek de transactie slechts 19,2 miljard dollar op te leveren. AgBank maakte nu echter bekend dat de banken die de beursgang begeleidden hun aandelen, verkregen voor de noteringen, hebben verkocht. Daarmee komt de totale opbrengst van de beursgang op 22,1 miljard dollar. Met die opbrengst overtreft AgBank het vorige record van 21,9 miljard dollar, dat drie jaar geleden werd gerealiseerd door de Industrial and Commercial Bank of China.


Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 298 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 630 miljoen euro. Het bedrijf boekte zijn hoogste winst in zeven kwartalen. De omzet steeg met 26 procent tot 11,68 miljard euro. Het bedrijf kon duidelijk profiteren van de aantrekkende economie en dan vooral van de hogere vraag in de autosector. Ook de kostenbesparingen hadden een positieve impact op de resultaten. De orders stegen met 38 procent tot 10,93 miljard euro. Het Duitse concern heeft zijn prognoses voor de rest van het jaar bijgesteld en verwacht niet langer verlieslatend te zullen zijn. Over de eerste negen maanden van het boekjaar bedraagt de nettowinst 727 miljoen euro, tegenover een verlies van 829 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig boekjaar.


Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft het internetbedrijf Google voor de rechter gedaagd. Google zou met zijn Android-telefoons een inbreuk plegen tegen het patent dat Oracle heeft op de programmeertaal Java. Geëist wordt dat Google de technologie niet langer gebruikt. Er wordt ook een schadevergoeding gevraagd. Opgemerkt wordt dat Android en Java concurrenten van elkaar zijn als beheersystemen voor mobiele apparaten. Maar de basis van het beheersysteem van de Android bestaat volgens Oracle uit Java-toepassingen. Oracle rondde in januari van dit jaar de overname af van Sun Microsystems, de uitvinder van de Java-programmeertaal. In de dagvaarding stelt Oracle dat Google op de hoogte moet zijn geweest van het octrooi, omdat het internetbedrijf enkele jaren geleden ingenieurs in dienst nam die daarvoor bij Sun met deze technologie werkten. Bovendien was Google-topman Eric Schmidt destijds hoofd van het Sun-team dat de Java-technologie ontwikkelde.


De geplande heffing op de Duitse kerncentrales zou de sector jaarlijks 4 miljard euro kunnen kosten. Dat heeft Jürgen Grossman, topman van het Duitse energieconcern RWE, gezegd. Een dergelijke belasting zal de rendabiliteit van de sector volgens Grossman duidelijk aantasten en dus ook een negatieve impact hebben op de financiële speelruimte voor investeringen in hernieuwbare energie, zoals uitstootarme krachtcentrales. De Duitse regering wil een deel van het financieringstekort dichten met een belasting op uranium en plutonium, de brandstoffen voor kerncentrales. Die zou jaarlijks 2,3 miljard euro moeten opbrengen. RWE hekelt ook het gebrek aan een duidelijke energiestrategie in Duitsland. Er woedt nog een hevig debat over het al dan niet langer openhouden van de kerncentrales. Een nucleair fonds zou volgens RWE in elk geval meer zin hebben dan een taks.


De geplande bouw van een moskee nabij Ground Zero in New York kan op weinig steun van de Amerikaanse bevolking rekenen. Uit een peiling in opdracht van de nieuwszender CNN blijkt dat 68 procent van de Amerikanen gekant is tegen de komst van het islamcentrum Cordoba House. Slechts 29 procent staat achter de komst van de moskee. Bij de democraten bleek 54 procent tegen het project te zijn, maar bij de republikeinen loopt dat verzet op tot 82 procent. Tussen de verschillende leeftijdsgroepen is weinig verschil te zien, al is de steun voor het project iets hoger onder jonge Amerikanen. Het Cordoba House, een initiatief van een imam die al dertig jaar in New York werkt, is gepland op twee blokken van de plek waar de torens van het World Trade Center stonden voor de terreur aanslagen van Al-Qaeda negen jaar geleden. In het gebouw zijn onder meer een leesruimte, een restaurant, een fitnessruimte en een moskee voorzien.


De regering van India wil niet alleen een grotere greep krijgen op de Blackberry van Research in Motion, maar ook op de diensten van bedrijven zoals Google en Skype. Er wordt daarbij gewag gemaakt van de bescherming van de nationale veiligheid. Dat blijkt uit een aantal verklaringen van Indiase regeringsvertegenwoordigers. India stelde Blackberry eerder een ultimatum dat het uiterlijk eind augustus toegang moet bieden aan versleutelde berichten en de messengerdiensten. Terroristen zouden volgens India gebruikmaken van de toestellen om aanslagen te coördineren. De terroristische aanslagen in Mumbai twee jaar geleden, waarbij 166 mensen het leven verloren, werden gecoördineerd via satelliettelefoons en mobiele telefoons. Direct na de aanslagen volgde er dan ook een grondige herziening van de veiligheid op het gebied van telecommunicatie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home