Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 16, 2010

Innovatiestad Skolkovo trekt internationale ontwerpers aan

Een aantal grote groepen heeft interesse getoond in het ontwerp van de toekomstige Russische innovatiestad Skolkovo. Dat heeft de Skolkovo Development Foundation gezegd. Het ontwerp gaat niet over de bouw van de stad zelf, maar over inzichten rond ecologische duurzaamheid, ergonomie, energie-efficiëntie en kostenefficiëntie. Het ontwerpwedstrijd heeft een hoofdprijs van 195.000 euro. Dat lijkt een beperkt bedrag, maar is volgens Alexander Kudryavtsev, president van de Russian Academy of Architecture and Construction Science, niet ongewoon. In een eerste fase van de wedstrijd zouden drie tot vijf bedrijven worden geselecteerd om een aantal ontwerp-opdrachten uit te voeren.

De kandidaturen zouden worden beoordeeld door de adviesraad voor de planning van Skolkovo en het Zwitserse bureau Maxmakers, dat als consulent voor het project werd aangesteld. Eind dit jaar of begin volgend jaar zou begonnen moeten worden met het ontwerp van de Russische innovatiestad. Er is wel kritiek op de onduidelijkheid van de aanbesteding en de korte periode waarop de kandidaturen moesten worden ingediend. Volgens Martin Bouygues, voorzitter van de Franse industriële groep Bouygues en lid van de adviesraad van Skolkovo, is er geen enkel bedrijf in de wereld dat een een dergelijk project alleen zou kunnen realiseren. Daarom moeten de ontwerpers volgens Bouygues de mogelijkheid krijgen om een heel team rond zich uit te bouwen.

"Tot de kandidaten behoort onder meer het Britse ontwerpbureau Arup, één van de twee wereldleiders op het gebied van nieuwe technologieën in de architectuur en constructie," zegt Sergei Sitar, hoofdredacteur van het Russische architectuur-magazine Proyekt International, aan tegenover de Russische krant Vedomosti. "Arup is onder meer bekend van de bouw van het Olympisch zwembad in Peking. Er is ook een kandidatuur ingediend door de Spaanse architect Ricardo Bofill, ontwerper van onder meer de luchthaven van Barcelona. De andere kandidaten zijn Royal Haskoning, het Amerikaanse Perkins Eastman, het Deense Ramboll, het Zweedse Sweco, het Franse Arep, het Duitse AS&P en Jurong uit Singapore. Er werden ook drie Russische kandidaturen ingediend.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home