Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 16, 2010

Aziatische economie is veel meer dan China en India

Bedrijven die hun aanwezigheid in Azië willen versterken, zouden verder moeten kijken dan India en China. Dat zegt Catherine Young, directeur bij het adviesbureau Fidelity. Young voert daarbij aan dat China uiteraard een enorme invloed heeft, maar ze voegt er aan toe dat ook een hele groep andere Aziatische landen gelijkaardige evoluties kennen, zoals een verstedelijking, de uitbouw van nieuwe infrastructuur en een opkomende middenklasse die meer consumeert. Ook die landen hebben volgens haar uitstekende en voorzichtige banken en een grotere focus op de binnenlandse vraag. Dat betekent volgens haar dat niet alleen China, maar Azië als geheel bijzonder positieve vooruitzichten heeft.

De economie van Singapore zal dit jaar naar verwachting een groei kennen van 15 procent. Er is echter ook een belangrijke groei in het vooruitzicht gesteld voor onder meer Maleisië (7 procent), Indonesië (6,6 procent), Zuid-Korea en de Filipijnen (6 procent). Bovendien is in landen zoals Indonesië 55 procent van de bevolking jonger dan dertig jaar. "Bedrijven zoals Unilever hebben zich dan ook al geruime tijd op de Indonesische markt gevestigd," merkt de Britse krant The Telegraph op. "Recent hebben ook LG Electronics en Caterpillar zich op de Indonesische markt gevestigd." Bovendien zouden op de Aziatische markt wel eens unieke omstandigheden kunnen worden opgemerkt.

"De Aziatische economieën kunnen veel sneller groeien, aangezien ze niet hebben moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling," voeren analisten van Aberdeen Asset Management aan. "Dat betekent dat goederen en diensten er veel sneller beschikbaar kunnen zijn. Men mag niet vergeten dat de industriële revolutie er tweehonderd jaar over heeft gedaan om de computerchip te ontwerpen. Groeimarkten hebben dan ook een gigantische binnenweg kunnen nemen." Fondsmanager First State voegt er aan toe dat vele investeerders terecht naar India kijken voor lokale strategieën, maar ook Bangladesh, Sri Lanka en Pakistan niet uit het oog zouden mogen verliezen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home