Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 16, 2010

Amerikaanse oliebedrijven hebben zicht op Turkmeense voorraden

De Centraal-Aziatische staat Turkmenistan heeft zijn eerste gasconcessies geopend voor grote Amerikaanse concerns zoals Chevron, ConocoPhillips en TXOil. Ook Mubadala Oil & Gas werd opgenomen in de lijst met geselecteerde bieders op twee offshore-blokken binnen het Turkmeense gedeelte van de Kaspische Zee. Turkmenistan probeert zijn energiemarkt te diversfiëren om minder afhankelijk te worden van Rusland en probeert dan ook investeerders uit het westen, China en andere Aziatische staten aan te trekken voor zijn gasproductie. Turkmenistan heeft ook met China een overeenkomst gesloten voor een lening van 4,1 miljoen dollar voor de ontwikkeling van de tweede fase van de reserves van South Yolotan, dat ongeveer 16 triljoen kubieke meter gas zou omvatten.

"De opening van de concessies is een belangrijke stap voor Amerikaanse bedrijven, die er tot nu toe nog nooit waren in geslaagd om van Turkmenistan licenties te krijgen," merkt de Russische krant The Moskow Times op. Financiële details over de investeringen werden niet bekend gemaakt. Ook British Petroleum, Total en GdF Suez zouden in gesprekken zijn met de Turkmeense overheid. Bovendien zou Turkmenistan ook gesprekken voeren met India en Pakistan. Die twee landen zouden geïnteresseerd zijn in 70 miljard kubieke meter Turkmeens gas, dat met een pijpleiding door Afghanistan zou worden getransporteerd. Met de pijplijn zou een investering gemoeid zijn van 3,3 miljard dollar.

De pijpleiding zou volgens de Turkmeense regering vrede en stabiliteit kunnen brengen in Afghanistan en het land bovendien extra banen en valuta opleveren. De pijpleiding zou een lengte krijgen van bijna 2.000 kilometer, met inbegrip van een traject van 735 kilometer over Afghaans grondgebied en 800 kilometer door Pakistan. Turkmenistan zegt dat zijn gedeelte van de Kaspische Zee een voorraad van 11 miljard ton olie en 5,5 triljoen kubieke meter gas zou kunnen omvatten. In totaal zouden tweeëndertig exploitatie-blokken aan energieproducenten ter beschikking worden gesteld. ConocoPhillips en Mubadala zijn al samen actief in het Kazakse gedeelte van de Kaspische Zee.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home