Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 31, 2010

Veel interesse voor gaspijplijn in Alaska

Er zijn heel wat geïnteresseerden voor de toekomstige pijpleiding van TransCanada Corporation om gas vanuit de North Slope in Alaska te transporteren. Dat heeft een woordvoerder van TransCanada gezegd naar aanleiding van het afsluiten van een prospectieperiode waarin naar mogelijke klanten werd gezocht voor de pijpleiding. TransCanada hoopt met één van die kandidaten een principe-overeenkomst te kunnen afsluiten om de zware investering in de bouw van de pijpleiding te kunnen doorvoeren. Een gaspijpleiding is bijzonder belangrijk voor de economische toekomst van Alaska, aangezien de olieproductie - de belangrijkste inkomstenbron van de staat - begint af te nemen. Het is echter de vraag of er voldoende vraag is naar gas uit Alaska om een pijplijn te verantwoorden.

Naast TransCanada werkt ook Denali, een joint venture tussen British Petroleum en ConocoPhillips, aan een eigen pijpleiding. "Verwacht wordt dat maximaal één project zal toegelaten worden," aldus het persbureau Associated Press. "TransCanada en Denali hebben al laten verstaan dat een mogelijke fusie niet tot de mogelijkheden behoort. De concurrentie is dan ook bijzonder fel. TransCanada, dat voor het project samenwerkt met ExxonMobil, heeft een exclusieve licentie van de staat Alaska verkregen voor de aanleg van een pijplijn en heeft binnen het kader van een energiewet van Alaska, naar voor geschoven door toenmalig gouverneur Sarah Palin, een vergoeding van 500 miljoen dollar beloofd. Denali geniet geen staatssteun en gaat niet akkoord met alle elementen van de energiewet."

TransCanada en Denali willen elk ongeveer 4,5 miljoen kubieke voet per dag naar de Noord-Amerikaanse markt transporteren. De pijpleiding zou tegen het einde van het decennium operationeel moeten zijn. Denali heeft zijn project begroot op een kost van 35 miljard dollar. TransCanada maakt gewag van een bedrag tussen 32 miljard dollar en 41 miljard dollar. TransCanada heeft ook een kortere en goedkopere versie van de pijplijn. Daarbij zou 20 miljard dollar tot 26 miljard dollar worden geïnvesteerd in een pijplijn die het gas naar een verwerkingsinstallatie zou voeren om het vervolgens verder per schip te laten transporteren. Denali heeft al gezegd een dergelijke optie te overwegen indien potentiële klanten daarop aandringen.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home