Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 30, 2010

BlackBerry gevaar voor nationale veiligheid emiraten

De BlackBerry vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid van de emiraten. Dat heeft de telecomregulator van de Verenigde Arabische Emiraten gezegd. Er wordt een verbod op het toestel overwogen. Volgens de regulator zouden gebruikers van de BlackBerry de service kunnen misbruiken om hun communicatie onbereikbaar te maken voor de politie en veiligheidsdiensten. Het email-verkeer van de BlackBerry wordt immers opgeslagen op servers buiten het Arabische gebied en bovendien wordt de trafiek tussen mobiele telefoon en server ook met een relatief sterke encryptie afgeschermd. De telecomregulator voert daarbij aan dat het niet aanvaard kan worden dat email door een buitenlandse, commerciƫle organisatie wordt beheerd.

"Het voorbije jaar probeerde telecom-operator Etisalat, die gecontroleerd wordt door de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten, op een amateuristische manier spyware te plaatsen op de BlackBerry-toestellen," merkt het magazine The Register op. "Daarbij werd de spyware gecamoufleerd als een netwerk-upgrade. Dat mislukte echter, vooral omdat de spyware vol fouten stond en zo slecht was gecamoufleerd dat zelfs een relatieve leek de onderscheppende code kon ontmaskeren. Die poging werd niet geapprecieerd door Research In Motion, de producent van de BlackBerry, die van mening was dat daardoor zijn reputatie in het gedrang dreigde te komen."

De BlackBerry-producent reageerde daarop met zijn gebruikers te waarschuwen voor het downloaden van updates. "Het is dan ook twijfelachtig dat een twee poging om spyware te plaatsen, zou kunnen lukken," merkt The Register nog op. "De telecom-regulator van de Verenigde Arabische Emiraten stelt nu dat het gebruik van de BlackBerry ernstige gevolgen kan hebben op sociaal, juridisch en nationaal veiligheidvlak. De telecom-regulator heeft echter niet tot een onmiddellijk verbod opgeroepen, wellicht in de hoop dat de dreigingen voldoende impact zullen hebben om Research In Motion te overtuigen om een overeenkomst te sluiten met de overheid."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home