Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 30, 2010

Nieuwsoverzicht

ConocoPhillips, het derde grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten, wil zijn volledige belang in het Russische olieconcern Lukoil afstoten. Dat heeft het Amerikaanse concern bekend gemaakt ter gelegenheid van de voorstelling van zijn kwartaalcijfers. Conoco heeft een belang van 20 procent in Lukoil. Daarvan wordt dit jaar een pakket van 40 procent terugverkocht aan Lukoil voor ruim 3,4 miljard dollar. Het resterende belang zal volgens het Amerikaanse bedrijf tegen eind volgend op de markt zijn verkocht, Eerder had ConocoPhillips bekend gemaakt slechts de helft van zijn belang in Lukoil te willen verkopen. Het Amerikaanse concern realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 4,2 miljard, vergeleken met 859 miljoen dollar een jaar terug. De productie van ConocoPhillips bedroeg 1,73 miljoen vaten per dag. Dat is een daling met 7,5 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar.


Het Nederlandse luchthavenbedrijf Schiphol krijgt een lening van 350 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het luchthavenbedrijf zal de financiële middelen gebruiken voor het nieuwe bagagesysteem waar de luchthaven al zes jaar aan werkt. Het nieuwe bagagesysteem vergt een totale investering van 846 miljoen euro en moet over drie jaar operationeel zijn. Schiphol moest het bagagesysteem verbeteren omdat het verouderd raakte en koffers kwijtraakten of langer onderweg waren dan nodig. De afgelopen jaren had de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM een slechte reputatie opgebouwd wat betreft het zoekraken van koffers op Schiphol. Inmiddels is daar volgens Schiphol al verbetering in geboekt. De luchtvaartmaatschappij is ook betrokken bij de modernisering van de bagageafhandeling op Schiphol.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 787 miljoen dollar. Dat is een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 9 procent tot 15,5 miljard dollar. De Amerikaanse vliegtuigbouwer boekte in het eerste kwartaal van dit jaar ook al een lagere winst doordat er minder vraag was naar toestellen. De terugval tijdens het tweede kwartaal is te wijten aan een daling van de omzet in de divisies luchtvaart en defensie, veroorzaakt door lagere volumes en afgenomen marges. In de divisie defensie daalde de omzet met 7,7 procent, terwijl de winst met 19 procent afnam. Bij de commerciële luchtvaartactiviteiten werd een winstdaling met 16 procent gemeld, terwijl de omzet met 12 procent terugviel. Boeing leverde het voorbije kwartaal 114 commerciële toestellen af. Dat zijn elf toestellen minder dan één jaar geleden.


Het Amerikaanse fotografieconcern Eastman Kodak heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden met 168 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 189 miljoen dollar. De omzet daalde met 11 procent tot ongeveer 1,6 miljard dollar. Het concern stelde dat de groei bij de digitale activiteiten de afnemende prestaties in de filmdivisie niet hebben kunnen compenseren. Het is al zes jaar geleden dat Eastman Kodak nog een jaarwinst heeft kunnen realiseren. Antonio Perez, chief executive van Eastman Kodak, merkt op dat de nieuwe digitale activiteiten, vooral de inkjet-operaties voor de commerciële en private markt, goede prestaties laten optekenen. De omzet van die activiteiten kennen volgens Perez bij Eastman Kodak een snellere groei dan bij de concurrentie.


Theo Albrecht, één van de twee oprichters van het Duitse supermarktconcern Aldi, is in zijn geboorteplaats Essen overleden. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Theo Albrecht (88) richtte samen met zijn broer na het einde van de tweede wereldoorlog Aldi op. De discounter is uitgegroeid tot een internationaal concern met filialen in diverse Europese landen, Austalië en de Verenigde Staten. Omdat de broers het niet eens konden worden over de verkoop van tabakswaar, werd Aldi in het begin van de jaren zestig gesplitst in Aldi Süd zonder sigaretten en Aldi Nord met tabakswaar. Theo Albrecht leidde Aldi Nord, terwijl Aldi Süd naar Karl Albrecht ging. Bij Aldi Süd worden inmiddels ook rookwaren verkocht. De broers leidden een teruggetrokken bestaan en er is weinig over hen bekend. De twee broers zouden elk een vermogen hebben van ongeveer 17 miljard euro. Daarmee behoren ze tot de rijkste mensen van de wereld.


De Finse nationale luchtvaartmaatschappij Finnair gaat samenwerken met Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Vanaf november dit jaar voeren de twee gezamenlijk vluchten uit tussen Duitsland en Finland. Later wordt de samenwerking uitgebreid tot het netwerk van Finnair in Azië. Mika Vehviläinen, chief executive van Finnair, wijst erop dat de Finse luchtvaartmaatschappij door de samenwerking een steviger positie krijgt in Centraal-Europa. De samenwerking loopt vooruit op de aangekondigde toetreding van Air Berlin over twee jaar tot de luchtvaartalliantie Oneworld, waarvan Finnair al meer dan tien jaar lid is. Oneworld omvat onder meer ook de luchtvaartmaatschappijen British Airways, Iberia, American Airlines, Qantas en Japan Airlines behoren. Oneworld krijgt op zijn beurt toegang tot het Duitse en Europese routenetwerk van Air Berlin.


Het Spaanse telecombedrijf Telefonica neemt voor een bedrag van 7,5 miljard euro het belang van Portugal Telecom in het Braziliaanse telecombedrijf Vivo over. Het Braziliaanse telecombedrijf is in handen van Brasilcel, een joint venture van Telefonica en Portugal Telecom. In mei bood Telefonica 5,7 miljard voor het Portugese belang, maar dat bod werd onmiddellijk van de hand gewezen. In juni verhoogde de Spaanse telecomgroep zijn bod tot 6,5 miljard euro. Zowel Telefonica als Portugal Telecom zien opportuniteiten in de snel groeiende Braziliaanse markt. Volgens Portugese media wil het Portugese telecombedrijf met de opbrengst van de verkoop een belang van 20 procent tot 25 procent nemen in Oi, een ander Braziliaans telecombedrijf. Telefonica zal de eigen Braziliaanse activiteiten samenvoegen met die van marktleider Vivo. Het gecombineerde bedrijf zal ruim 69 miljoen klanten tellen.


Kredietverzekeraar Coface wil de eerste Europese kredietbeoordelaar worden. Het bedrijf werpt zich daardoor op als concurrent van toonaangevende partijen als Moody's, Fitch en Standard & Poor's. Het Franse bedrijf heeft onlangs bij het Committee of European Securities Regulators (CESR) een accreditatie aangevraagd om op te mogen treden als kredietbeoordelaar, gespecialiseerd in bedrijven in Europa. Het resultaat van de aanvraag zal waarschijnlijk binnen zes maanden bekend zijn. Het Committee of European Securities Regulators is het enige instituut in Europa voor de registratie en toezicht op kredietbeoordelaars. De rol van kredietbeoordelaars in het financiële systeem is sinds het uitbreken van de financiële crisis onderwerp van discussie. De gevestigde bureaus hanteerden hoge scores voor complexe financiële instrumenten gebaseerd op Amerikaanse hypotheken. Hiervan bleek later dat deze producten zeer risicovolle beleggingen waren.


De uitkomst van de stresstest voor 91 Europese banken heeft geen invloed op de ratings voor de sector. Dat heeft het ratingbureau Moody's bekend gemaakt. Volgens het ratingbureau zorgde de stresstest van Committee of European Banking Supervisors (CEBS), de Europese toezichtsautoriteit voor de bankensector, niet voor een verrassing op het gebied van kredietwaardigheid. De resultaten waren naar eigen zeggen vergelijkbaar met recent onderzoek van het ratingbureau zelf. Daaruit bleek volgens Moody's dat de meeste Europese banken economische schokken goed kunnen weerstaan, zonder extra kapitaal op te halen. Het ratingbureau zegt dat de reactie van de markt op de resultaten van de stresstest een belangrijke factor zal vormen in de vormgeving van de operationele omgeving van de Europese banken. Moody's zegt te verwachten dat een grotere transparantie zal leiden tot een herstel van het vertrouwen van de investeerder in het Europese banksysteem.


Het internationale luchtvaartverkeer heeft tijdens de maand juni een gevoelige heropstanding gekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de International Air Traffic Association (IATA). Daarbij wordt opgemerkt dat het passagiersverkeer met 11,9 procent is gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat alle regio's een groei met meer dan 10 procent lieten optekenen, op uitzondering van Europa. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal reizigers nu 1 procent tot 2 procent boven de cijfers van voor het uitbreken van de economische crisis liggen. In Afrika werd een groei met 21,3 procent opgetekend, dankzij het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Daarna volgen het Midden-Oosten (18 procent), Azië (15,5 procent), Midden-Amerika (14,7 procent), Noord-Amerika (10,8 procent) en Europa (7,8 procent). Bij het vrachtvervoer werd een toename met 26,5 procent opgetekend.


Het reisbureau Viajes Marsans, gewezen Spaanse marktleider, gaat zijn 1.400 medewerkers ontslaan. Dat heeft de directie tijdens een ondernemingsraad bekend gemaakt. Het reisbureau stopte wegens financiële moeilijkheden eind juni met zijn betalingen. Het reisbureau vormt de belangrijkste activiteiten van de groep Marsans, die in juni van dit jaar werd overgenomen door de Spaanse maatschappij Posibilitum Business, gespecialiseerd in de overname van bedrijven in moeilijkheden. Bij Marsans werken in totaal 2.079 mensen. Posibilitum Business was eerst van plan om dat personeelsbestand te halveren als onderdeel van een drastisch herstructuringsplan. Bij Viajes Marsans zouden in dat scenario 947 medewerkers worden ontslagen. De Spaanse toeristische sector is zwaar getroffen door de gevolgen van de economische crisis.


De Duitse halfgeleiderproducent Infineon Technologies heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 126 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettoverlies geleden van 23 miljoen euro. De omzet steeg van 761 miljoen euro tot 1,21 miljard euro. Het bedrijf profiteert van de heropleving van de vraag naar halfgeleiders. Rekening houdend met de prestaties tijdens de eerste drie kwartalen van het boekjaar, zegt Infineon te verwachten dat de omzet dit jaar met minstens 45 procent zal toenemen. Eerder was het concern nog uitgegaan van een groei met bijna 40 procent. Het is de derde keer dit fiscale jaar dat Infineon de outlook heeft verhoogd, te danken aan de aanhoudend hoge vraag van klanten. Vooral vanuit de mobiele telecom-sector wordt een belangrijke groei verwacht.


Het Catalaanse parlement heeft gestemd voor een verbod op stierengevechten. Catalonië is de eerste regio op het Spaanse vasteland waar deze traditionele sport wordt verboden. Het verbod gaat over anderhalf jaar in. Bijna tien jaar geleden werd ook op de Canarische eilanden al een verbod uitgevaardigd op stierengevechten. De actiegroep Prou had meer dan 180.000 handtekeningen verzameld in een petitie voor een verbod op stierenvechten, dat als dierenmishandeling wordt bestempeld. Dat is meer dan driemaal wat nodig is om het Catalaanse parlement te dwingen over een verbod te stemmen. Stierenvechten is niet meer zo populair in Catalonië. Er vinden steeds minder stierengevechten plaats. Enkel in de arena La Monumental in Barcelona hebben er nog stierengevechten plaats. De regionale regering van de Spaanse hoofdstad Madrid heeft stierenvechten onlangs de status van cultureel erfgoed gegeven.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google zou werken aan een tegenhanger voor de sociale-netwerksite Facebook. Google zou al een aantal gesprekken hebben gevoerd met een aantal game-uitgevers voor het leveren van games voor sociale-netwerken. Onder meer zou contact gezocht zijn met onder andere Playdom, Playfish en Zynga. Het internetbedrijf zou werken aan de bouw van een nieuwe sociale-netwerksite in de hoop daarmee met Facebook te kunnen concurreren. Om gebruikers aan zich te binden, zou de site onder andere met online-games moeten worden gevuld. Ook Google Buzz zou in de sociale-netwerkdienst moeten worden opgenomen. Google heeft met Orkut al een sociale-netwerksite in handen, maar die is slechts in enkele landen populair. Omdat steeds meer internetgebruikers actief zijn op Facebook, dreigen bedrijven als Google advertentie-inkomsten mis te lopen.


De Duitse spooroperator Deutsche Bahn zal in oktober met één van zijn Intercityexpress-treinen voor het eerst testritten uitvoeren in de Kanaaltunnel. Dat heeft Rüdiger Grube, topman van Deutsche Bahn, bekend gemaakt. Het gaat om testritten. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de uitbatingsvoorwaarden voor het treinverkeer door de tunnel vastgelegd, waarbij onder meer bijzondere vereisten werden opgelegd aan de lengte van de treinen. Enkel de Eurostar-voertuigen voldoen aan die voorwaarden, zodat concurrenten in praktijk geen toegang hebben tot de markt. Maar een werkgroep is aan het werk om de situatie te veranderen. Tunneloperator Eurotunnel kijkt uit naar de komst van concurrenten en lanceerde onlangs nog een nieuwe oproep aan Deutsche Bahn, waarbij het potentieel van een verbinding Londen-Frankfurt of Londen-Amsterdam benadrukt werd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home