Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 29, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Entertainmentconcern Disney neemt gamesontwikkalaar Playdom ove. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 763 miljoen dollar. Robert Iger, topman van Disney, zegt in de overname grote mogelijkheden te zien. Playdom is op tweeënhalf jaar uitgegroeid tot een grote speler in de markt van de online games. Het bedrijf levert onder meer de games voor sociale netwerksites zoals Facebook en MySpace. Maandelijks spelen naar schatting 42 miljoen mensen games zoals Social City, Sorority Life of Mobsters. Disney wil de online games van Playdom koppelen aan de bekende namen en merken van het Disney-concern. Het Disney-concern bestaat, naast de talrijke figuren uit de animatiefilms, uit televisiezenders ABC en ESPN en uit Marvel-Comics. Onlangs nog heeft Disney een ontwikkelaar van iPhone-games overgenomen. De overname moet in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond worden. De concurrentieautoriteiten moeten nog wel hun toestemming geven.


ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard dollar. Een jaar geleden moest ArcelorMittal door de economische crisis een verlies van bijna 800 miljoen dollar optekenen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd een nettowinst van 0,68 miljard dollar gerealiseerd. De omzet steeg van 15,2 miljard dollar naar 21,7 miljard dollar. De staalverkoop steeg van 17 miljoen ton naar 22,8 miljoen ton. ArcelorMittal geeft verder aan dat het een afsplitsing onderzoekt van de roestvrij staal-activiteit van de rest van de groep. Laskhmi Mittal, chief executive van ArcelorMittal, zegt vertrouwen te hebben in de toekomst van de roestvrij staal-activiteit en te denken dat de creatie van een afzonderlijke maatschappij een bijkomende toegevoegde waarde zal betekenen voor de aandeelhouders.


Duitsland is het niet eens met zijn partners binnen het Baselcomité over het nieuwe kader voor reglementering van de bankensector. Dat heeft Bafin, de Duitse financiële autoriteit, gezegd nadat het Baselcomité substantiële vooruitgang aankondigde in het dossier. Het Baselcomité, dat centrale bankiers en regulatoren groepeert en belast is met het opstellen van internationale normen voor de bankensector, kondigde een akkoord aan over bepaalde aspecten van het Basel-akkoord. Duitsland zegt echter een globaal akkoord te willen over alle punten. Duitsland vindt onder meer dat een aantal voorstellen geen rekening houden met de specifieke eigenschappen van de Duitse spaarkassen en mutualistische banken. Die dreigen door de voorstellen volgens Duitsland gewurgd te worden. Er wordt wel gezegd dat Duitsland vastbesloten is om een akkoord te bereiken.


De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 28,4 miljard euro. Dat is een stijging met 20,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 680 miljoen euro, terwijl tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies van 962 miljoen euro werd opgetekend. De stijging is volgens het Franse concern te danken aan de introductie van nieuwe modellen, de uitbreiding van het marktaandeel en een wereldwijd toenemende vraag naar auto's. De groei is vooral te danken aan de Chinese markt. Peugeot verwacht in China op jaarbasis een dubbelcijferige groei. Maar ook in Latijns Amerika verwacht het concern voor het hele jaar een stevige groei te zullen kunnen realiseren. In Europa daarentegen voorziet Peugeot-Citroën voor het hele jaar een inkrimping van 7 procent.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft op de luchtvaartshow in het Britse Farnborough bekend gemaakt om over vier jaar commerciële ruimtevluchten te willen uitvoeren met de ruimtecapsule CST-100, die zeven passagiers zou kunnen meenemen. Het is de bedoeling dat de ruimtecapsule zal vliegen naar het International Space Station (ISS). Dat is ook de reden waarom de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie 14 miljoen euro wil investeren in de ontwikkeling van het ruimtetuig. Bovendien werkt Boeing samen met het bedrijf Bigelow Aerospace, dat plannen smeedt om over vijf jaar een het ruimtestation Orbital Space Complex uit te bouwen. Dat ruimtestation zou de toeristen in de ruimte opvangen. Er werd niet bekend bekend gemaakt welke prijs aan de toeristen zal gevraagd worden voor een reis naar de ruimte.


Nadat vrachtwagenbestuurders twee dagen op rij gestaakt hadden uit protest tegen een wetsontwerpen dat hun sector liberaliseert, is meer dan 80 procent van de benzinestations in Griekenland zonder brandstof gevallen. De vakbonden vakbond van de Griekse vrachtwagenchauffeurs had opgeroepen tot een staking voor onbepaalde duur. Ongeveer 35.000 bestuurders van tankwagens die brandstof vervoeren namen deel aan het protest. De tankwagenbestuurders staken omdat de regering hen niet consulteerde over de details van het wetsontwerp. Het nieuws over de staking zorgde ervoor dat duizenden Grieken in Athene en andere delen van het land brandstof gingen hamsteren, wat resulteerde in lange wachtrijen voor de benzinestations. Uit angst dat de staking nog dagenlang zou kunnen aanslepen, sloegen heel wat Grieken zoveel mogelijk benzine in.


De iPad heeft in het tweede kwartaal van dit jaar al een aandeel van 6 procent veroverd op de markt voor mobiele computers. Dat blijkt uit cijfers van marktmonitor Canalys. Verwacht wordt dat de gehele markt voor tabletcomputers dit jaar groeit tot 12,5 miljoen stuks en over vier jaar tot 66 miljoen. Volgens analist iSuppli levert Apple alleen al dit jaar 12,9 miljoen iPads, meer dan Canalys inschat voor alle tablets van alle leveranciers bij elkaar. Daarnaast denkt iSuppli dat het aantal iPads volgend jaar stijgt tot 36.5 miljoen stuks en tot 50,4 miljoen exemplaren het jaar nadien. Daarnaast verwacht iSuppli dat Apple in april volgend jaar nieuwe modellen van de iPad zal lanceren, met onder meer een interne camera en verschillende beeldschermgroottes. Daarmee blijft de iPad marktleider nog twee jaar marktleider, wanneer grote spelers zoals Hewlett-Packard en Acer op de markt zijn verschenen met eigen tabletcomputers.


Het Britse olieconcern British Petroleum zal zijn bedrijfscultuur moeten wijzigen na het olielek in de Golf van Mexico. Een dergelijk voorval schudt een bedrijf helemaal door elkaar tot aan de fundamenten. Dat heeft Bob Dudley, de nieuwe topman van het Britse olieconcern, gezegd tijdens een Amerikaans televisie-interview. In dergelijke situaties zijn er volgens Dudley twee manieren om te reageren. Daarbij heeft men volgens Dudley de keuze tussen de vlucht nemen en zich te verschuilen of de de bedrijfscultuur echt wijzigen en voor controles te zorgen, opdat een dergelijk voorval nooit meer zou kunnen gebeuren. Dudley, die begin oktober vertrekkend topman Tony Hayward opvolgt, beloofde in het interview verder nog dat British Petroleum en de oliesector in het algemeen veel zullen leren uit de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon.


De Amerikaanse autobouwer General Motors zal de elektrische Chevrolet Volt aan een prijs van 41.000 dollar op de markt brengen. Het prijsniveau van de Opel Ampera, het Europese zustermerk van de Chevrolet Volt, is nog niet bekend. De Chevrolet Volt zal in de Verenigde Staten evenveel kosten als wagens uit de premiumklasse, zoals de terreinwagen VW Touareg, de sportwagen Audi TT of een goed uitgeruste versie van de BMW 3-reeks. De Amerikaanse overheid zal de elektrische wagen echter steunen met een belastingvoordeel van 7.500 dollar. De verkoop van de Chevrolet Volt op de Amerikaanse markt start eind dit jaar. Volgend jaar zouden er 10.000 exemplaren worden geproduceerd. Voor het jaar daarop wordt gerekend op 30.000 exemplaren. De Europese Opel-versie wordt eind volgend jaar op de markt gebracht.


Het Russisch-Britse olieconcern TNK-BP heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,43 miljard dollar. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is te danken aan een grotere olieproductie en goede conjunctuur. De omzet van de Brits-Russische olieholding nam in vergelijking met 43 procent toe tot 20,74 miljard dollar. TNK-BP is de derde grootste olieproducent in Rusland en vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de wereldwijde productie van de Britse oliegroep British Petroleum. Het Russisch-Britse concern werd vijf jaar lang geleid door Bob Dudley, die vanaf oktober de nieuwe topman wordt van British Petroleum. Dudley moest twee jaar geleden Rusland ijlings verlaten na een dispuut met de Russische partners van British Petroleum. Tony Hayward, de ontslagnemende topman van British Petroleum, stapt over naar het Russisch-Britse concern.


Investeerders die winst wisten te halen uit de zware financiële fraude door Bernard Madoff, riskeren nog steeds voor de rechtbank te moeten verschijnen en hun winsten te moeten afstaan. Dat zegt Irving Picard, die door een New Yorkse rechtbank aangesteld werd om de Madoff-slachtoffers zo goed mogelijk schadeloos te stellen. Picard geeft aan dat hij tot de helft van het naar schatting tweeduizendtal investeerders die winst haalden uit de fraude, voor de rechter wil slepen. Duizenden mensen raakten hun volledige investering kwijt door de fraude. Een aantal gelukkigen wist echter munt te slaan uit hun investering alvorens Madoffs fraudesysteem anderhalf jaar geleden ineenstortte. De mensen die winst maakten, deden dat volgens Picard ten koste van anderen die geld verloren. Hij heeft tot december de tijd om de investeerders in kwestie voor de rechter te brengen. Madoff zit een celstraf van 150 jaar uit voor zijn fraude.


Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 825 miljoen dollar. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit de verkoop van raketten, gevechtsvliegtuigen, satellieten en elektronica steeg met 3,3 procent tot 11,4 miljard dollar. Bob Stevens, voorzitter van Lockheed Martin, maakte gewag van een financieel sterk kwartaal. Hij voegde er aan toe dat het bedrijf besliste om twee divisies af te stoten en andere afdelingen te reorganiseren om de prestaties van de onderneming op lange termijn te versterken. Lockheed gaat uit van een kleine daling van de opbrengsten van ongeveer 1 miljard dollar over het lopende jaar van tot 46,5 miljard dollar. Het grootste defensiebedrijf ter wereld verhoogt echter zijn winstprognose.


Aanhangers van de milieuorganisatie Greenpeace hebben in Londen een tijdlang tankstations van British Petroleum geblokkeerd. Op die manier wilden ze er bij Bob Dudley, de nieuwe topman van British Petroleum, op aandringen te stoppen met onderzoek in de diepzee en met de ontginning van oliehoudend zand, wat volgens Greenpeace te zwaar doorweegt op het milieu. Greenpeace riep het Britse concern op zijn plannen stop te zetten om boringen uit te voeren in diepe wateren bij Libië en in het Noordpoolgebied, waar een olielek volgens de organisatie nog ergere gevolgen zou kunnen hebben dan in de Golf van Mexico. Rampen zoals het olielek in de Golf van Mexico zijn volgens Greenpeace alleen te voorkomen als British Petroleum stopt elke laatste druppel olie uit de aarde te persen. In plaats van gevaarlijke en vuile oliewinning zoals diepzeeboringen moet British Petroleum volgens de organisatie volop inzetten op zuivere alternatieven.


Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,7 miljard dollar. Dat is bijna drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen het concern weliswaar geconfronteerd werd met een aantal eenmalige lasten. De omzet steeg met 26 procent tot 8,6 miljard dollar. De vijf divisies van het concern lieten een dubbelcijferige omzetgroei optekenen. Ellen Kullman, chief executive van DuPont, wees er daarbij op dat verscheidene activiteiten resultaten lieten optekenen die het niveau van voor de recessie ruim overtreffen. Het concern maakte ook bekend zijn winstverwachting voor het lopende jaar naar boven bij te stellen. Opgemerkt wordt dat in de opkomende markten een groei met 33 procent werd opgetekend. Azië liet zelfs een stijging met 47 procent optekenen. In Europa werd een toename met 18 procent opgetekend. De Verenigde Staten lieten een stijging met 18 procent noteren.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 736 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar moest de luchtvaartmaatschappij nog een verlies optekenen van 705 miljoen euro. Het is voor de eerste keer in bijna twee jaar dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij weer een winst heeft laten optekenen. De omzet steeg met 10,7 procent tot 5,72 miljard euro. Dit was onder meer te danken aan een gevoelige stijging van de inkomsten uit de luchtvracht. De omzet van die divisie ging met 42 procent omhoog. De aswolk, die een groot deel van het Europese vliegverkeer in april dagenlang stillegde, kostte de luchtvaartmaatschappij 270 miljoen euro aan gemiste omzet en verhoogde de operationele kosten met 158 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home