Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 28, 2010

Niveau Russische steekpenning nagenoeg verdubbeld

In Rusland is de waarde van een gemiddelde steekpenning tijdens de eerste helft van dit jaar van 23.000 roebel nagenoeg verdubbeld tot 40.000 roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 1.320 dollar. Dat blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van binnenlandse zaken. Daarbij wordt opgemerkt dat de steekpenningen duurder zijn geworden omdat corrupte ambtenaren niet het risico willen lopen om voor een kleine omkoopsom betrapt te worden. De Russische overheid erkent dat omkoperij een wijdverspreide plaag is in de maatschappij, maar de regering heeft eerder al aangekondigd de strijd tegen corrupte ambtenaren aan te zullen gaan.

"De autoriteiten hebben hun strijd tegen corruptie opgedreven, waardoor omkoperij meer risico is gaan inhouden," merkt een woordvoerder van de anti-corruptiecel van het Russische ministerie van binnenlandse zaken op tegenover de krant The Moscow Times. "Corrupte ambtenaren zijn daarom niet meer bereid om zich voor kleine bedragen te laten omkopen." Het ministerie van binnenlandse zaken voerde in maart aan dat de gemiddelde steekpenning vorig jaar een hoogte had van meer dan 9.000 roebel. Analisten stellen echter dat de stijging te wijten is aan het feit dat ambtenaren nog slechts een beperkt aantal controles kunnen uitvoeren op bedrijven, waardoor hogere steekpenningen zouden worden gevraagd.

De analisten stellen dat de Russische regering er niet in slaagt om de corruptie efficiƫnt te bestrijden. Het Russische National Anti-Corruption Committee voert aan dat de gemiddelde prijs wel moest stijgen, aangezien het ministerie van financiƫn alleen rekening houdt met feiten die voor de rechtbank komen en steeds meer hogere ambtenaren, die grotere steekpenningen eisen, worden vervolgd. Volgens Transparency International Russia stijgt de hoogte van de steekpenningen, maar blijft het niveau lager dan de bedragen die door het ministerie van binnenlandse zaken worden opgegeven. Volgens het National Anti-Corruption Committee worden in Rusland jaarlijks voor 300 miljard dollar aan steekpenningen betaald. Daarvan zou 10 procent op rekening komen van lagere ambtenaren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home