Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 27, 2010

Rusland overweegt gedeeltelijke privatisering staatsbedrijven

De Russische regering heeft plannen om voor 29 miljard dollar staatsactiva te verkopen. Het initiatief vormt een onderdeel van het streven van de Russische regering om investeringen aan te trekken en het tekorten in het overheidsbudget op te vullen. Het succes van die plannen zal volgens investeerders echter in grote mate worden bepaald door de manier waarop de verkoop wordt doorgevoerd. De operatie zou de grootste verkoop van staatsactiva worden sinds de grote privatiserings-beweging van de jaren negentig, na het instorten van de Sovjet-Unie. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door eerste minister Vladimir Poetin.

"Volgens een aantal bronnen binnen het Russische ministerie van financiƫn zouden minderheidsbelangen in tien overheidsbedrijven - waaronder Rosneft, Transneft en VTB Bank - worden verkocht," aldus de Russische krant The Moscow Times. Christopher Granville, Rusland-analist bij het gespecialiseerde onderzoeksbureau Trusted Sources, zegt echter dat privatiserings-plannen in Rusland vaak worden aangekondigd, maar nooit worden doorgevoerd. Het is dan ook volgens hem de vraag of er dit keer inderdaad iets zal gebeuren. Volgens een aantal woordvoerders van het Russische ministerie van financiƫn zouden de plannen echter zijn besproken met premier Poetin.

Tijdens die vergadering zou gebleken zijn dat de privatiserings-plannen realistisch zijn opgesteld. Inmiddels zou een shortlist zijn opgesteld van bedrijven die voor een gedeeltelijke privatisering in aanmerking zouden kunnen komen. Er werden daarover echter geen details vrijgegeven. Er werd toegegeven dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over de eventuele privatisering. Het is ook niet duidelijk of de privatisering ook zou toegankelijk gemaakt worden voor buitenlandse bedrijven. Er is ook geen enkele informatie over een eventuele verkoop van aandelen op de beurs. Volgens waarnemers is de privatisering wel een aantrekkelijk alternatief voor belastingsverhogingen in de aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen, die over twee jaar worden gehouden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home