Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 27, 2010

China werkt aan superkrachtige raketmotoren

In China wordt gewerkt aan de ontwikkeling van superkrachtige motoren voor de volgende generatie van ruimteraketten. Dat heeft Li Tongyu, general manager van het marketing-departement van de China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT), gezegd. Volgens hem zijn Chinese technici op dit ogenblik met een onderzoek naar een raketmotor die een stuwkracht van 600 ton zou kunnen genereren. Indien China erin zou slagen om een dergelijke stuwkracht te ontwikkelen, zouden de Chinese mogelijkheden op het gebied van de ruimtevaart gevoelig verhogen. Op dit ogenblik heeft de krachtigste Chinese raketmotor een stuwkracht van 120 ton. Die is bestemd voor de LongMarch-5, een raket waarmee over vier jaar een eerste proeflancering is voorzien.

"Raketten met superkrachtige motoren zijn alleen verantwoord voor projecten zoals bemande maanvluchten, indien dergelijke plannen zouden worden goedgekeurd," aldus Li Tongyu tegenover BBC News. Eerder dit jaar maakten de Chinese media gewag van een superkrachtige raket die aan de China Academy of Launch Vehicle Technology zou worden ontwikkeld. Liang Xiaohong, vice-president van de academie, stelde toen dat die toekomstige raket een stuwkracht van 3.000 ton zou moeten krijgen. Om een dergelijke stuwkracht te ontwikkelen zou de eerste trap van de raket vijf motoren van 600 ton nodig hebben. Daarmee zou de Chinese raket in de buurt komen van de Saturnus-5, de raket die de Amerikaanse astronauten naar de maan bracht.

Inmiddels hebben de motoren voor de eerste trap van de LongMarch-5 meer dan 10.000 seconden starttests ondergaan. Dat is een belangrijke mijlpaal op weg naar een certificatie voor reële ruimtemissies. Een levensgroot prototype-model van LongMarch-5 zou over twee jaar kunnen getest worden. Eén jaar later zouden tests kunnen worden uitgevoerd met de volledige raket. Uiteindelijk zou de LongMarch-5 een vracht van 25 ton moeten kunnen vervoeren, zoals modules voor een ruimtestation in een lage baan om de aarde. De LongMarch-5 zou ook tot 14 ton vracht moeten kunnen vervoeren naar een zogenaamde geostationaire baan, waar de meeste communicatie-satellieten in de ruimte worden gebracht.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home