Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 27, 2010

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse groep Rabobank en de Amerikaanse bank Merrill Lynch hebben een fraudezaak rond een belegging in complexe financiële producten buiten de publiciteit om afgehandeld. Uit informatie van het Supreme Court van de Amerikaanse staat New York blijkt dat de zaak is gesloten. Niet duidelijk is of de partijen een schikking hebben getroffen. Een woordvoerder van Rabobank wilde alleen zeggen dat de zaak vriendschappelijk is opgelost en dat er niet meer wordt geprocedeerd. Rabobank belegde drie jaar geleden in een investeringsvehikel van Merrill met daarin complexe financiële instrumenten. Na de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt leed de bank naar eigen zeggen een verlies van 45 miljoen dollar op de belegging. De Nederlandse bank verweet Merrill bij het aan de man brengen van de investering onrechtmatig te hebben gehandeld en stelde de bank, tegenwoordig onderdeel van Bank of America, aansprakelijk voor de schade.


De Europese invoerheffing op platte beeldschermen, printers en setupboxen is onrechtmatig. Dat heeft de World Trade Organisation (WTO) gemeld. De Wereldhandelsorganisatie steunde daarmee een klacht van de Verenigde Staten, Japan en Taiwan tegen de invoerheffingen van 6 procent tot 14 procent die de Europese Unie voor de drie producten had vastgelegd. De Europese Unie importeerde drie jaar geleden voor 7,8 miljard euro aan deze producten, waaronder beeldschermen van Samsung en LG Display uit Zuid-Korea en AU Optronics uit Taiwan. De klagende partijen stellen dat de meeste van hun argumenten door het panel van de Wereldhandelsorganisatie zijn geaccepteerd. Het vonnis zal eind augustus worden gepubliceerd, zodra het is vertaald in alle officiële talen van de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Unie heeft daarna zestig dagen om in beroep te gaan.


Het Duitse mediaconcern ProSiebenSat1 heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 74,5 miljoen euro. Dat is een stijging met ruim 63 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is in belangrijke mate te danken aan de stijgende reclame-inkomsten en gevoelige bezuinigingen. Het concern zag de opbrengsten van zijn Duitse televisiezenders met ruim 8 procent stijgen tot bijna 460 miljoen euro. De buitenlandse zenders brachten met 205 miljoen euro ruim 10 procent meer op dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De totale omzet van het bedrijf, dat naast tv-zenders uit verschillende productiebedrijven bestaat, steeg met bijna 10 procent tot 760,6 miljoen euro. De advertentieopbrengsten van ProSiebenSat1 namen door de internationale recessie de voorbije twee jaar sterk af. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar nemen de opbrengsten van het concern weer toe.


De Britse zakenman Richard Branson wil zijn gymbedrijf Virgin Active naar de beurs brengen. Met de beursgang zou het bedrijf gewaardeerd kunnen worden op circa 1 miljard pond sterling. Branson heeft een belang van 75 procent in het gymbedrijf. Naar verluidt zal Branson wel een aanzienlijk belang in Virgin Active, dat elf jaar geleden werd opgericht, behouden. Het voorbije jaar zag Virgin Active - dat 187 vestigingen heeft in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Italië, Spanje en Portugal - de omzet met 15 procent toenemen tot 391 miljoen pond. De operationele winst steeg met 18 procent naar 101 miljoen pond. Matthew Bucknall, topman van Virgin Active, merkte onlangs op dat het gymbedrijf een prima publieke onderneming zou zijn. Een eerdere poging het bedrijf naar de beurs te brengen strandde drie jaar geleden door de marktomstandigheden.


Het mediaconcern RTL heeft zijn Britse zender Channel Five verkocht. Voor een bedrag van 125 miljoen euro werd Channel Five overgenomen door Northern & Shell Company van Richard Desmond, al eigenaar van het populaire tijdschrift OK en de krant Daily Express. De verkoop van Channel Five, dat dertien jaar geleden van start ging, past in de strategie van RTL om in zijn hoofdmarkten de eerste of tweede positie te bekleden. Five heeft in Groot-Brittannië een publieksaandeel van 6 procent en is daarmee een veel kleinere zender dan onder meer BBC en BSkyB. Waarnemers verwachten dat de nieuwe eigenaar bij Five ongeveer 20 procent van de banen zal schrappen. Desmond zou in vergaande gesprekken zijn om het programma Big Brother te kopen. De nieuwe eigenaar wil op Five programma's brengen met meer sterren en reality-shows.


Het Franse farmacieconcern Sanofi-Aventis heeft interesse in het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme. De twee partijen zouden volgens een aantal bronnen elkaar aftasten over een overname, maar zouden formeel nog niet met elkaar in gesprek zijn. De mogelijke overname past in de wereldwijde trend van grote farmacieconcerns om kleinere biotechnologiebedrijven over te nemen. Sanofi staat onder druk om met nieuwe geneesmiddelen op de markt te komen. Genzyme zou nu aftasten welke prijs Sanofi bereid is te betalen voor de overname. Indien Sanofi-Aventis zich daarbij te opportunistisch zou opstellen, zal Genzyme volgens de waarnemers het bod afwijzen. Sanofi zou volgens een aantal waarnemers ook bereid zijn om een vijandig bod uit te brengen. Genzyme ontwikkelt behandelingen voor zeldzame ziekten. Wereldwijd werken er bij Genzyme 12.000 mensen.


Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, benadrukt dat de resultaten van de stresstest op de Europese banken aantonen dat het Europese banksysteem robuust is. De tests waren in hun geheel volgens Juncker geloofwaardig. De tests werden volgens de voorzitter op een zeer professionele wijze uitgevoerd, door partijen die op onafhankelijke wijze konden werken. Juncker weerlegt de kritiek op de betrouwbaarheid van de tests. Hij zegt er voorstander van te zijn dat de betrokken banken de details van hun stresstest zouden publiceren, wat volgens hem zou bijdragen aan de geloofwaardigheid van de hele operatie. Juncker gaf ook aan dat de landen van de eurozone op de goede weg zijn om uit de crisis te komen. Uit de stresstests bleek dat slechts zeven van de éénennegentig onderzochte instellingen niet geslaagd waren. Het ging om een Duitse, Griekse en vijf Spaanse banken.


De Europese Commissie heeft twee aparte onderzoeken geopend naar mogelijk misbruik van een dominante marktpositie door International Business Machines (IBM). Beide zaken hebben betrekking op het gedrag van het internationale technologiebedrijf op de markt van mainframe-computers. Het eerste onderzoek kwam er na klachten van concurrenten van het Amerikaanse bedrijf. Die zeggen dat IBM zijn hardwareproducten te veel afstemt op zijn mainframe-computers, krachtige apparaten die vooral worden gebruikt voor de opslag en verwerking van gegevens. Daardoor is het voor fabrikanten van concurrerende software veel moeilijker om hun producten complementair te maken met de IBM-technologie. De Europese Commissie nam zelf het initiatief voor het tweede onderzoek. Daarin bekijkt het of IBM gepoogd heeft de markt voor onderhoud af te sluiten voor zijn concurrenten, onder meer door de toegang tot de eigen reserveonderdelen te bemoeilijken.


Een stiptheidsactie van de Griekse luchtverkeersleiders heeft het luchtverkeer op de internationale luchthaven Elefthérios Venizélos van Athene verstoord. De vakbond van de luchtverkeersleiders had eerder een staking van achtenveertig uur aangekondigd, maar die actie werd door een Griekse rechter onrechtmatig en illegaal verklaard. Daarop werd beslist om een stipheidsactie uit te voeren, waarbij enkel de minimumdienst werd verzekerd. De stakers eisen volgens de Griekse vakbonden om niet langer af te hangen van de burgerluchtvaart en eisen dat een afzonderlijke en flexibele instelling gecreëerd wordt die het budget moet beheren dat samengesteld wordt uit de taksen die de luchtvaartmaatschappijen aan de luchthavens betalen. Op die manier moet volgens hen beter kunnen ingespeeld worden op de evoluties van het luchtverkeer in Europa.


De Canadese bioscoop-operator Imax Corporation heeft een overeenkomst gesloten met Guangzhou Jinyi Film & Television Group om acht nieuwe Imax-theaters te openen in China. Eerder al werd een overeenkomst gesloten voor de opening van vier Imax-theaters. Daardoor zouden er de volgende vier jaar in China 65 filmtheaters worden geopend. Richard Gelfond, chief executive van Imax Corporation, wijst erop dat het bedrijf plannen heeft om zijn Chinees netwerk de volgende jaren meer dan te verdubbelen. Volgens de planning zou het eerste theater tegen het einde van dit jaar operationeel moeten kunnen zijn. Volgend jaar zouden er vijf nieuw Chinese Imex-theaters worden geopend. Het jaar daarop zouden nog vier nieuwe openingen volgen. De twee jaren daarop zou nog telkens één opening zijn voorzien.


Ongeveer drieduizend mensen hebben zich geregistreerd voor het nieuwe Londense initiatief voor fietsenverhuur. Dat heeft de vervoersorganisatie Transport for London (TfL) bekend gemaakt. Er worden zesduizend fietsen voor verhuur ter beschikking gesteld op vierhonderd locaties in het centrum van Britse hoofdstad. Oorspronkelijk waren de fietsen voorzien voor iedere gebruiker, met inbegrip van bezoekers en toeristen. Voorlopig zullen echter uitsluitend geregistreerde gebruikers van het aanbod gebruik kunnen maken. Dat moet volgens Transport for London toelaten om het systeem te evalueren. Klanten kunnen een elektronische sleutel activeren voor een bedrag van 3 pond. Het lidmaatschap varieert van 1 pond voor vierentwintig uur tot 45 pond voor één jaar. De eerste dertig minuten van het gebruik zijn gratis. Daarna moet een huurprijs worden betaald.


Flybe, de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Europa, heeft een grote order geplaatst bij de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. Het contract omvat een order van 35 exemplaren van de Embraer E175, met een optie op 65 extra toestellen. Mogelijk komt er daarna ook een vervolgopdracht voor nog eens veertig toestellen. Het eerste order heeft een waarde van 1,3 miljard dollar. Met het volledige pakket zou een bedrag van 5 miljard dollar zijn gemoeid. Het eerste toestel zou in september volgend jaar moeten worden geleverd. De budgetmaatschappij Flybe heeft zijn thuishaven in het Britse Exeter. De maatschappij vliegt inmiddels op tientallen bestemmingen in dertien Europese landen. Met de aankoop zegt Flybe in de mogelijkheid te verkeren om op elke evolutie in de Europese luchtvaart te kunnen reageren.


Het Amerikaanse conglomeraat General Electric en het Russische Inter Rao hebben plannen om een joint venture op te richten voor de productie van gasturbines. Er werd daarover een principe-overeenkomst ondertekend. De productie zou in Rusland gebeuren. Verdere details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt. General Electric is de grootste producent van gasturbines ter wereld. De Russische eerste minister Vladimir Poetin had vorige maand een ontmoeting met Jeffrey Immelt, chief executive van General Electric. Poetin nodigde het Amerikaanse bedrijf daarbij uit om samen te werken rond de modernisering van het energievoorziening en gezondheidszorg in Rusland. General Electric is al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw aanwezig op de Russische markt en heeft er op dit ogenblik ongeveer 2.500 medewerkers in vijfentwintig steden.


Het bedrijf Cryo-Save gaat in beroep tegen het verbod op de opslag van navelstrengbloed in Frankrijk. Het Agence Francaise de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (Afssaps) besloot in mei geen toestemming te verlenen om het navelstrengbloed op te slaan. Cryo-Save, de grootste stamcellen-bloedbank van Europa, is nu procedures gestart tegen Affsaps en het Franse ministerie van gezondheid, waaronder het agentschap Afssaps valt. De onderneming maakte verder bekend dat het een contract heeft gesloten met een Egyptische partner. Egypte is met 90 miljoen inwoners en ongeveer 1 miljoen geboortes per jaar een attractieve markt voor Cryo-Save. Daarbij zal samengewerkt worden met Vacsave for Medical Services. De samenwerking zal zich aanvankelijk richten op de grote steden Cairo en Alexandrie. Cryo-Save is vertegenwoordigd in achtendertig landen op drie continenten. Het heeft geavanceerde opslagfaciliteiten in Belgie, Duitsland, Dubai en India.


Het Russische oliebedrijf Rosneft heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,6 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 1,6 miljard dollar. De omzet steeg van 10,9 miljard dollar naar 15,4 miljard dollar. De olieproductie steeg met 9 procent, maar ook de hogere olieprijzen en het wegvallen van de exporttaksen voor het Vankor-olieveld in het noordpoolgebied droegen bij tot de winst. Het wegvallen van de exporttaksen zou het Russische staatsbedrijf 900 miljoen dollar hebben opgeleverd. Begin juli is echter opnieuw een exportbelasting ingevoerd op olie uit Oost-Siberië. Peter O'Brian, vice-president van Rosneft, zegt een goede tweede jaarhelft te zullen verwachten, waarbij de productie verder zal toenemen, maar waarbij ook meer taksen zullen moeten worden betaald. Hij verwacht dat de nettowinst voor de tweede jaarhelft met 400 miljoen dollar tot 500 miljoen dollar zal herleid worden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home