Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 27, 2010

Grotere zelfregulering gevraagd van direct marketing

Bedrijven die actief zijn in direct marketing mogen het internet niet gebruiken om informatie over kinderen onder twaalf jaar te verzamelen en moeten in staat zijn om hun duurzaamheidsclaims te staven. Dat is de conclusie van een nieuwe zelfreguleringscode die de Britse Direct Marketing Association (DMA) heeft opgesteld. David Metcalfe, voorzitter van de Direct Marketing Association, wijst erop dat nationale regeringen en de Europese Unie een constante druk uitoefenen op de marketing-industrie om aan te tonen dat er maatregelen worden genomen om de consument te beschermen. Om een strikte overheids-regulering te vermijden, moet de sector volgens Metcalfe dan ook een efficiƫnt systeem van zelfregulering uitbouwen.


"De nieuwe code heeft een wettelijke afdwingbaarheid, maar leden van de organisatie verplichten zich wel om de opgelegde instructies te volgen," aldus het magazine The Register. "De nieuwe code is strenger dan de vorig versie, waar nog een onderscheid werd gemaakt tussen online en offline activiteiten. Ook voor jongeren tot zestien jaar zijn een aantal beperkingen ingelast. Metcalfe merkt op dat in de nieuwe code ook extra richtlijnen zijn opgenomen over databescherming, consumentenkrediet, prijzentrekkingen, telemarketing en consumentenbescherming. Ook wordt in de code aandacht besteed aan de duurzaamheidsclaims, waarbij het probleem van greenwashing moet worden aangepakt."


De Britse Direct Marketing Association merkt op dat bedrijven die zich richten op jongeren, ervoor moeten zorgen dat deze groep op een gepaste manier wordt behandeld. "Zelfs wanneer een website in eerste instantie niet gericht is op jongeren, moet men er rekening mee houden dat deze leeftijdsgroep er eventueel interesse zou in kunnen tonen," wordt er daarbij opgemerkt. "Ook dat zorgt ervoor dat de bedrijven daar een verantwoordelijkheid moeten opnemen." De Direct Marketing Association voegt er aan toe dat het ook de eerste keer is dat er expliciete richtlijnen worden gegeven over de benadering van de duurzaamheids-problematiek.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home