Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 27, 2010

Rusland keurt vijftien emissieprojecten goed

De Russische regering heeft de toestemming gegeven voor het opstarten van vijftien projecten rond duurzame energie. Dat moet het land de mogelijkheid bieden om in het kader van het Kyoto Protocol uitstootkredieten te verwerven. De goedgekeurde projecten zouden de volgende twee jaar ongeveer 30 miljoen uitstootrechten kunnen opleveren. Benoit Leguet, binnen de Verenigde Naties verantwoordelijk voor de uitstootrechten van het Kyoto Protocol, zegt dat met deze goedkeuring een belangrijke hindernis is genomen. De goedkeuring door gastlanden is volgens Leguet is volgens hem één van de grootste hinderpalen voor de uitstootrechten geweest en vooral Rusland zou op dat vlak een echte flessenhals hebben betekend.

"Gehoopt kan worden dat er nu ongeveer 2,7 miljard euro aan uitstootrechten zouden kunnen vrijkomen voor meer dan honderd Russische projecten die door de Russische administratieve molen worden opgehouden," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De Wereldbank heeft vorig jaar een bedrag van meer dan 354 miljoen dollar gereserveerd voor bedrijven om te investeren in milieuprojecten in landen die de doelstellingen van het Kyoto Protocol hebben onderschreven en uitstootrechten toegewezen hebben gekregen. Die investeringen kunnen door de betrokken worden gebruikt om de eigen uitstoot van broeikasgassen te compenseren of met winstdoelstellingen te verkopen."

Dit jaar werden door de Wereldbank zevenendertig projecten toegewezen voor investeringen in emissierechten in het kader van het Kyoto Protocol. De Russische individuele projecten die werden goedgekeurd, zouden later bekend worden gemaakt. "De goedkeuring van Russische projecten heeft jaren vertragingen opgelopen," meldt The Moscow Times nog op. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zouden in Rusland 103 projecten zijn goedgekeurd. Dat is 61 procent van het hele programma dat werd goedgekeurd. Die projecten zouden over twee jaar samen een besparing van 229 miljoen ton op de uitstoot van koolstofdioxide moeten opleveren. Dat is 57 procent van de totale besparingen die naar voor worden geschoven.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home