Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 28, 2010

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor een fusie van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines. Volgens de Europese Commissie betekent het samengaan van de twee maatschappijen geen verstoring van de vrije concurrentie op de Europese markt. Begin mei onthulden de luchtvaartbedrijven hun plannen. De fusiemaatschappij krijgt de naam United Airlines, maar krijgt het logo en de kleuren van Continental Airlines. Het fusiebedrijf zou vorig jaar een gezamenlijke omzet van 29 miljard dollar hebben gerealiseerd. United Airlines leed vorig jaar een nettoverlies van 651 miljoen dollar, terwijl Continental Airlines een verlies boekte van 282 miljoen dollar. De bedrijven verwachten over drie jaar tussen 1 miljard dollar en 1,2 miljard dollar aan synergievoordelen te kunnen behalen.


Tony Hayward, topman van oliemaatschappij British Petroleum, stelt zijn mandaat ter beschikking. In oktober zal hij het bedrijf verlaten. Hayward kwam onder zware druk te staan na de olieramp in de Golf van Mexico. Hij wordt opgevolgd door de Amerikaan Bob Dudley. Die had eerder Hayward ook al vervangen als crisismanager voor het bestrijden van het olielek. Hayward verklaarde aanvankelijk dat de gevolgen van de ramp wel zouden meevallen, maar moest daar al gauw van terugkomen. Hayward stelde bij de bekendmaking van zijn vertrek dat de olieramp een verschrikkelijke tragedie was waarvoor hij zich altijd verantwoordelijk zal blijven voelen. Hij krijgt bij zijn vertrek een bedrag mee van 1,25 miljoen euro. British Petroleum is ook van plan Hayward voor te dragen als commissaris van de Russische joint venture TNK-BP.


De Duitse autobouwer Daimler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 1 miljard euro. In totaal verkocht Daimler tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 496.500 auto's. Dat is een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 19,6 miljard euro naar 25,1 miljard euro. Daimler zegt vooral succes te hebben geboekt met zijn luxemerk Mercedes, dat in het bijzonder op de Chinese markt een grote verkoop realiseerde. Dieter Zetsche, topman van Daimler, stelde dat de goede kwartaalcijfers aanleiding zijn om de winstdoelstellingen voor het lopende jaar naar boven bij te stellen. Eerder was rekening gehouden met een operationele winst van meer dan 4 miljard euro, maar inmiddels wordt gewag gemaakt van 6 miljard euro. Zetsche verwacht immers dat de positieve trend zich tijdens de tweede jaarhelft verder zal doorzetten.


De verkoop van koffie binnen het duurzaamheidsprogramma UTZ Certified Good Inside is in de eerste helft van dit jaar met 35 procent toegenomen. Er werd in deze periode 59 miljoen kilogram gecertificeerde koffie afgezet. Dat is een stijging met 16 miljoen kilogram tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel van de gecertificeerde koffie is afkomstig uit Brazilië. Dat land was in de eerste helft van dit jaar verantwoordelijk voor 34 procent van de productie. Andere belangrijke productielanden zijn Vietnam en Honduras. Naast koffieboeren worden ook cacaoboeren door UTZ Certified gecertificeerd. Vanuit Ivoorkust werd in de eerste zes maanden van dit jaar voor 11,8 miljoen kilo duurzame cacao geleverd. Ook voor theeboeren zijn er binnen het duurzaamheidprogramma van UTZ Certified stappen gezet. Onder meer wordt voor de Engelse Melange van Pickwick uitsluitend thee gebruikt die door UTZ Certified gecertificeerd is.


De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 4,1 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 16,9 procent, ondanks de terugroepacties tijdens de eerste maanden van het jaar. Toyota zegt na de terugval van vorig jaar een sterk herstel te kunnen opmerken. Alleen al tijdens de maand juni werden 723.512 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal moesten wereldwijd ongeveer 10 miljoen exemplaren worden teruggeroepen. De productie bij Toyota bedroeg tijdens de eerste zes maanden van dit jaar ruim 4,3 miljoen exemplaren. Dat is een stijging met 46,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen de autosector geconfronteerd werd met de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis. Toyota merkte vooral een sterke verkoop op in het Midden-Oosten. Ook de verkoop van het hybride Prius-model in Japan droeg bij tot de groei.


Deutsche Bank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,2 miljard euro. Dat is ruim 9 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde van 7,9 miljard euro tot 7,2 miljard euro. Voorzieningen voor kredietverliezen vielen van 1 miljard euro terug tot 243 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Josef Ackermann toonde zich gematigd optimistisch over de economische vooruitzichten. De wereldwijde economische activiteit zal volgens hem waarschijnlijk sterker worden. Deutsche Bank, de grootste financiële instelling van Duitsland, herhaalde zijn doelstelling om volgend jaar een winst voor belastingen van 10 miljard euro te halen. Die doelstelling had de bank eind vorig jaar naar voor geschoven. Het concern wil de groei onder meer realiseren in opkomende markten in Azië. Het voorbije jaar bedroeg de winst 5,2 miljard euro.


Het Franse voedingconcern Danone heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een autonome omzet gerealiseerd van 8,36 miljard euro. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is volgens Danone onder meer te wijten aan een marketingcampagne, die de vraag naar yoghurtproducten buiten Europa stimuleerde. Voor het volledige jaar verwacht Danone nu een omzetgroei van 6 procent te realiseren. Eerder ging het bedrijf uit van een omzetgroei van 5 procent. De nettowinst daalde van 932 miljoen euro naar 838 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar werd de winst echter gestuwd door de verkoop van de Australische activiteiten. In de zuiveldivisie werd tijdens de eerste helft van dit jaar een omzetgroei met 7,1 procent tot 4,75 miljard euro opgetekend. De divisie babyvoeding realiseerde een omzetstijging van 8,6 procent tot 1,86 miljard euro. Bij de klinische voeding werd een toename met 10,1 procent tot 510 miljoen euro gemeld.


Het Japanse bedrijf Canon, producent van fototoestellen en printers, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 67,7 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 600 miljoen euro. De omzet steeg met 22 procent tot 970,7 miljard yen. De nettowinst lag ruim drie keer hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Zowel de verkopen van printers en andere kantoormachines als die van camera's stuwden naar eigen zeggen de resultaten. Canon verhoogde de verwachtingen voor de verkoop van camera's en handhaafde de winstverwachting voor dit jaar. Canon stelt dat de sterke yen weliswaar een negatieve impact had op de internationale omzet van het bedrijf, maar dat werd gecompenseerd door de populariteit van zijn nieuwe producten in het hogere marktsegment. Bovendien was er in de groeimarkten een grote belangstelling voor de goedkopere compact digitale fototoestellen.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van ruim 13 miljard euro. Het is het eerste kwartaalverlies van het Britse olieconcern in bijna twintig jaar. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 3,4 miljard euro. Twee jaar geleden, toen de olieprijs op een recordhoogte stond, bedroeg de nettowinst over het tweede kwartaal bijna 7 miljard euro. Het verlies is te wijten aan de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. De kosten van de ramp worden geraamd op bijna 25 miljard euro. Om de lasten te kunnen dragen, verkoopt British Petroleum voor bijna 25 miljard euro aan bedrijfsonderdelen. Het gaat onder meer om activiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Egypte, maar mogelijk ook in Pakistan en Vietnam. Daarnaast werden bezuinigingen aangekondigd en het concern zal voorlopig ook geen dividend meer uitkeren.


Het Duitse softwarebedrijf SAP heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 491 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 426 miljoen euro. De omzet uit software en gerelateerde diensten steeg met 16 procent tot bijna 2,3 miljard euro. Het bedrijf voert aan dat de markt in de Verenigde Staten opnieuw aantrekt. In Azië en Zuid-Amerika kent de omzet naar eigen zeggen een dubbelcijferige groei. De resultaten van het tweede kwartaal waren aanleiding om de verwachtingen voor het lopende jaar naar boven bij te stellen. Over het hele jaar zou de omzet tussen 9 procent en 11 procent moeten uitkomen. Eerder verwachtte het bedrijf voor het lopende jaar een omzetgroei van 4 procent tot 8 procent. Het bedrijf zegt sterk te groeien in de markt van de kleine en middelgrote ondernemingen.


Philips wil definitief af van zijn resterend belang in chipdochter NXP Semiconductors. Dat blijkt uit een melding van het bedrijf bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Als NXP Semiconductors naar de beurs is gebracht, wil Philips zijn aandelen verkopen of doorschuiven naar zijn pensioenfonds. Philips heeft momenteel 20 procent van NXP Semiconductors in handen. Het concern geeft geen toelichting op de eventuele verkoop. Ook werd niet verduidelijkt waarom overwogen zou kunnen worden om NXP Semiconductors onder te brengen in het pensioenfonds. Een plaatsing van 15 procent van de aandelen van het chipbedrijf op de Nasdaq-beurs zou ongeveer 620 miljoen dollar moeten opleveren. Philips had eerder al aangegeven dat NXP Semiconductors niet meer behoort tot de kernactiviteiten van de onderneming.


Eurotunnel, uitbater van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, heeft een recordweekend geboekt. Tijdens het weekend werden 9.382 personenwagens vervoerd tussen Folkestone en Coquelles. Op vrijdag vertrokken vanuit Folkstone éénenzeventig shuttles. De reistabellen voorzagen daarbij vier treinen per uur. De treinstellen waren gemiddeld voor 96,3 procent volzet. Volgens Eurotunnel vertrokken alle treinen op tijd. Het nieuwe record valt samen met de start van de zomervakantie in Groot-Brittannië. Eurotunnel heeft naar eigen zeggen goede vooruitzichten voor de zomer en verklaart dat onder meer door de invloed van de IJslandse vulkaan op het vliegverkeer. Eurotunnel heeft sinds de opening van de Kanaaltunnel zestien jaar geleden al 250 miljoen passagiers geteld. Het bedrijf voegt er aan toe dat dagelijks 43.000 mensen door de tunnel reizen.


Larry Ellison, oprichter van het Amerikaanse softwareconcern Oracle, was het voorbije decennium de best betaalde topman van een beursgenoteerd bedrijf. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Daarbij wordt opgemerkt dat Ellison tijdens die periode 1,84 miljard dollar aan verloningen ontving. Op de tweede plaats staat Barry Diller, die bij IAC Interactive en Expedia een bedrag van ongeveer 1,14 miljard dollar opstreek. Op de derde plaats staat Ray Irani, algemeen directeur van Occidental Petroleum, met een bedrag van 857 miljoen dollar. De top vijf wordt rondgemaakt door Steve Jobs van Apple (749 miljoen dollar) en Richard Fairbank van Capital One Financial (569 miljoen dollar). Richard Fuld, de gewezen topman van Lehman Brothers, staat op de elfde plaats met 457 miljoen dollar. Sandy Weill, de gewezen topman van Citigroup, staat op een negentiende plaats met 361 miljoen dollar.


Het Zwitserse financiële concern UBS heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro. Het is het derde kwartaal op rij dat de Zwitserse bank opnieuw winst boekt. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies van 1,4 miljard Zwitserse frank opgetekend. De omzet steeg met 59 procent tot 9,19 miljard Zwitserse frank. Het Zwitserse concern meldde dat de uitstroom van klanten in de loop van het tweede kwartaal is verminderd tot 5,2 miljard Zwitserse frank. Dat toont volgens UBS aan dat de klanten weer vertrouwen krijgen in de Zwitserse bank. Het bedrijf voegt er aan toe hoopvol te zijn dat aan het einde van het jaar weer een instroom zal kunnen worden gemeld. In zijn verwachtingen waarschuwt de bank evenwel voor volatiele markten, waardoor klanten vermoedelijk terughoudend zullen zijn met handelen.


De raad van bestuur van het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft een dividendverhoging van 20 procent goedgekeurd. Daarmee lijkt de financiële crisis achter de rug voor de Amerikaanse concern. De economische crisis had vooral zware gevolgen voor GE Capital, de financiële divisie van het Amerikaanse conglomeraat. De dividendverhoging was verwacht, maar kwam opmerkelijk sneller dan was gepland. Het conglomeraat zal 12 dollarcent per aandeel. Dat is een stijging met 2 dollarcent. General Electric is naar eigen in staat om zijn dividend op trekken dankzij de sterke kasstroomgeneratie, het herstel van GE Capital en de solide onderliggende prestaties van de industriële activiteiten tijdens de eerste helft van dit jaar. General Electric breidt ook zijn aandeleninkoopprogramma uit. Oorspronkelijk was voorzien dat het programma eind dit jaar zou worden afgerond, maar er komt een verlenging van drie jaar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home