Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 28, 2010

Fusieplatform voor onafhankelijke software-ontwikkelaars

De Wholesale Applications Community (WAC) en de Joint Innovation Lab (JIL) hebben besloten om te fuseren. De Wholesale Applications Community is een samenwerkingverband dat vierentwintig grote operatoren heeft samengebracht voor het uitbouwen van een open platform voor mobiele applicaties. Het Joint Innovation Lab is een initiatief voor mobiele diensten dat twee jaar geleden werd gelanceerd door Softbank, Vodafone en China Mobile. De fusie wordt naar verwachting in september van dit jaar afgerond. Door de samensmelting kunnen onafhankelijke software-ontwikkelaars met één enkele softwareversie drie miljard consumenten bereiken. Voor de meeste kleine softwarehuizen is het immers te duur om voor elke applicatie-store een nieuwe softwareversie te schrijven.

De lancering van de AppStore van Apple twee jaar geleden vormde het nieuwe begin van een nieuwe markt voor mobiele applicaties. "Rivalen zoals Google, Research in Motion, Microsoft en Samsung hebben inmiddels allemaal een eigen applicatiewinkel gelanceerd," aldus de krant De Telegraaf. "Als antwoord op deze wildgroei aan applicatie-winkels lanceerden grote telecomaanbieders zoals AT&T, China Mobile, Telefonica en Vodafone, in februari van dit jaar de Wholesale Applications Community. Deze alliantie moet een open platform worden dat applicaties aan alle telefoongebruikers kan leveren. De coalitie krijgt ook steun van de grote telefoonfabrikanten LG Electronics, Samsung en Sony Ericsson."

De eerste toestellen die uitgerust zullen zijn met de software van het open platform zullen tijdens het Mobile World Congres in februari volgend jaar worden voorgesteld. In mei volgend jaar zouden de eerste producten op de markt worden gelanceerd. Door het samenwerkingsverband kunnen de operatoren applicaties aanbieden en factureren in hun eigen applicatie-store. De ontwikkelaars ontvangen een gedeelte van de omzet. Peter Suh, chief executive van de fusiegroep, stelt dat het project een marktmogelijkheid biedt voor ontwikkelaars, terwijl aan de consumenten de keuzevrijheid wordt gegeven op het gebied van apparatuur, operator en applicatie.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home