Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 30, 2010

Russische privatisering ook open voor buitenlandse bedrijven

De Russische regering rekent op buitenlandse investeerders om een geplande privatisering door te voeren. Dat heeft Elvira Nabiullina, Russisch minister van economische ontwikkeling, gezegd. De privatiseringen moeten volgens haar de prominente aanwezigheid van de Russische staat in de economie herleiden. In totaal zullen volgens haar vanaf volgend jaar aandelen in elf Russische staatsbedrijven open worden gesteld voor privékapitaal. De plannen zullen volgens haar ook worden doorgevoerd wanneer zou blijken dat de inkomsten van de Russische staat hoger liggen dan op dit ogenblik wordt ingeschat. Het wordt de belangrijkste privateringsbeweging in de Russische economie sinds het midden van de jaren negentig.

Bij de gedeeltelijke privatisering zijn de bedrijven Transneft, Sberbank, VTB Bank, Rosneft, Rosselkhozbank, Federal Grid, RusHydro, Sovkomflot, Rosagrolizing, Rosspirtprom en United Grain Company betrokken. De timing en de omvang van de privatisering moet nog worden vastgelegd. "De privatisering mag niet alleen een fiscale strategie zijn en mag ook niet uitsluitend gericht zijn op het verwerven van financiële middelen voor de Russische begroting, hoewel ook dat belangrijk is," voert minister Nabiullina aan. "De maatregel is voor de Russische regering een mogelijkheid om de structuur van de economie bij te sturen." Eerder waren ook Russian Railways en Mortgage Lending Agency (Aizhk) in de lijst opgenomen, maar werden daarna weer geschrapt.

De Russische overheid zal in alle betrokken bedrijven een controleren belang blijven behouden. Volgens minister Nabiullina zou de privatisering ongeveer 600 miljard roebel tot 700 miljard roebel kunnen opleveren. Dat komt overeen met een bedrag van 19,9 miljard dollar tot 23,2 miljard dollar. Minister van financiën Alexei Kudrin had eerder gewag gemaakt van 883 miljard roebel. Door de economische crisis, waarbij de Russische overheid moest ingrijpen om een aantal bedrijven te ondersteunen, heeft de overheid een grotere impact gekregen op de economie. Dat was een tijdelijke maatregel die een zwaardere economische terugval moest vermijden. Analisten vragen zich nu af of de Russische staat zal breken met zijn gewoonte om de grootste bedrijven van het land onder controle te houden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home