Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 30, 2010

Goede banden met vrienden en familie is van levensbelang

Goede vrienden en familie doen meer dan het leven de moeite waard maken, want deze relaties zorgen er ook voor dat de levensduur wordt verlengd. Dat is de conclusie van de onderzoek van de Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah. Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat mensen met veel goede vrienden en familie gemiddeld gevoelig langer leven dan mensen die eenzaam zijn. Het beschermende effect van een groot aantal gezonde en voldoening gevende relaties kan volgens de onderzoekers vergeleken worden met de impact van het stoppen met roken of het vermijden van zwaarlijvigheid en het tegengaan van een zittend bestaan.

"Sociale relaties zijn niet alleen belangrijk voor de levenskwaliteit, maar ook voor de levensduur," merkt onderzoeksleider Julianne Holt-Lunstad, professor psychologie aan de Brigham Young University, op tegenover het magazine HealtDay News. "Doorheen de menselijke geschiedenis hebben we geleerd om op anderen te steunen om te kunnen overleven, onder meer op het gebied van bescherming en voeding. Ondanks de moderne vooruitgang die bepaalde vormen van overleving vergemakkelijkt en op die manier een onafhankelijker leven mogelijk maakt, blijkt dat onze relaties nog altijd een impact hebben op onze overlevingskansen."

De onderzoekers stelden vast dat personen met sterke sociale relaties over een periode van zevenenhalf jaar 50 procent meer overlevingskansen bleken te hebben, ongeacht de leeftijd, het geslacht en de gezondheid. Die overlevingskansen golden volgens de onderzoekers bovendien voor alle mogelijke doodsoorzaken. De onderzoekers geven wel aan dat het niet duidelijk is welk type van relatie de meeste bescherming biedt. "Het is onmogelijk aan te duiden dat familie al dan niet een belangrijker impact heeft dan vrienden," voeren de onderzoekers aan. "Het is echter wel duidelijk dat sociale relaties een onderdeel vormen van de openbare gezondheid."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home