Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 31, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 525 miljoen euro. Dat is een daling met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 14,6 procent tot 9,18 miljard euro. De omzetstijging werd naar eigen zeggen uitgehold door eenmalige kosten voor gerechtelijke procedures en het afschrijven van een geneesmiddel tegen kanker. De omzetstijging werd vooral gedragen door de divisies voor farmaceutische producten en hightech-materialen. Bij Bayer MaterialScience, gespecialiseerd in de productie van hightech-materialen, werd de sterkste omzetgroei opgetekend. Daar werd een stijging met 46,9 procent opgetekend tot 2,69 miljard euro. De omzet van de farmadivisie steeg met 6,4 procent tot 4,3 miljard euro. De landbouwdivisie realiseerde een omzetgroei met 1,7 procent tot 1,88 miljard euro.


De Chinese regering heeft voor het eerst in vier jaar tijd toestemming gegeven aan de openbare publicatie van een onderzoeksrapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Chinese economie. Het hield de publicatie van het jaarlijkse onderzoek de voorbije periode tegen uit onvrede over de opvattingen van het Internationaal Monetair Fonds over de waarde van de Chinese yuan. Het Internationaal Monetair Fonds vindt immers dat China de waarde van de munt kunstmatig laag houdt. In het definitieve rapport is wel een passage weggelaten uit een eerste ontwerp. Hierin stond dat de Chinese yuan 5 procent tot 27 procent te laag wordt gewaardeerd. De onderzoekers waren niet unaniem in hun oordeel over de munt en hielden het er in een toelichting op dat een aantal van hen de wisselkoers te laag vindt. Critici vinden dat China de eigen export onrechtmatig bevoordeelt door de koers van de munt laag te houden. Chinese producten blijven daardoor relatief goedkoop.


De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,6 miljard dollar, tegenover 3,9 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Zowel bij de winning van olie en gas als bij de andere activiteiten werd een groei opgetekend. Voor de oliestaat Qatar droeg bij tot de verhoging van de productie. Het is de hoogste winst die ExxonMobil in zeven kwartalen heeft gerealiseerd. De winststijging is te danken aan de hogere olieprijs en een grotere productie. Ook de verbeterde raffinagemarges en de chemietak droegen sterk bij aan de resultaten. De omzet steeg tijdens het tweede kwartaal met 24 procent tot 92,5 miljard dollar. ExxonMobil nam aan het einde van het tweede kwartaal XTO Energy over, een onderneming die gas en olie wint in moeilijk te ontginnen gebieden. ExxonMobil gaf daarbij nieuwe aandelen uit, maar is ook bezig met het inkopen van eigen aandelen.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa denkt dat de aantrekkende vraag naar vervoer bij het moederbedrijf genoeg zal zijn om de verliezen bij de dochterbedrijven British Midland en Austrian Airlines goed te maken. Afgelopen jaar werd behalve British Midland en Austrian ook Brussels Airlines aan de vloot toegevoegd in een poging gelijke tred te houden met AirFrance-KLM en British Airways.
British Midland en Austrian Airlines boekten gezamenlijk echter een verlies van 163 miljoen euro over de eerste zes maanden van dit jaar. Lufthansa liet weten dat de maatschappij verwacht dat het resultaat over het hele jaar voor de groep in lijn is met de verwachtingen in de markt. Eerder gaf het bedrijf zelf aan dat het bedrijfsresultaat dit jaar hoger zou uitkomen dan de 130 miljoen euro van vorig jaar. Ook verwacht Lufthansa dat de omzet hoger uitkomt dan de 22,3 miljard euro van vorig jaar.


Sportartikelenfabrikant Puma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 615,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 1,7 procent tot 64,1 miljoen euro. Puma is na Nike en Adidas de grootste producent van sportartikelen ter wereld. Het sponsorde zeven van de tweeëndertig deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Daaronder waren veel Afrikaanse deelnemers als Ghana en Kameroen. Adidas sponsorde twaalf landen, waaronder gastland Zuid-Afrika en kampioen Spanje. Jochen Zeits, topman van Puma, stelt dat het bedrijf volgens plan presteerde en zich opmaakt voor een groei gedurende de tweede helft van het jaar. Gegeven de verbetering van de wereldwijde economie en de maatregelen werden genomen om de organisatie aan te passen op de nieuwe marktsituatie, kan Puma zich volgens hem binnenkort richten op het expantieplan op lange termijn.


Het Amerikaanse technologieconcern Motorola heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 162 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 26 miljoen dollar. De omzet daalde met 1,5 procent tot 5,41 miljard dollar. De winstgroei is onder meer te danken aan de toegenomen verkoop van winstgevende smartphones en andere communicatieapparatuur. In totaal verscheepte Motorola tijdens het tweede kwartaal 8,3 miljoen mobiele telefoons. Dat is beter dan eerder werd vooropgesteld. Bijna 3 miljoen van de toestellen waren gebaseerd op de Android-software van Google. Die wordt gepositioneerd als concurrent van de iPhone van Apple. Bij de smartphones werd een verkoop van 2,7 miljoen exemplaren opgetekend. Dat is een toename met 0,4 miljoen exemplaren tegenover het eerste kwartaal van dit jaar.


Oliemaatschappij Royal Dutch Shell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,39 miljard dollar. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 42 procent tot 90,57 miljard dollar. De productie van olie en aardgas steeg met 5 procent tot 3,11 miljard dollar. De winstgevendheid werd enigszins gedrukt door een hogere belastingvoet. Peter Voser, chief executive van Shell, stelt nog steeds gemengde signalen te zien in de wereldeconomie. Hij wijst erop dat de olieprijzen tot nu toe stabiel zijn gebleven, maar de druk op de raffinagemarges, de vraag naar olieproducten en de gasprijzen in de spotmarkt duurt volgens hem voort. De resultaten en kasstromen van Shell hebben zich volgens hem hersteld ten opzichte van de lage niveaus van vorig jaar, maar hij voegt er aan toe dat de vooruitzichten onzeker blijven.


De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een winst geboekt van 1,8 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 500 miljoen euro geboekt. De omzet steeg met 20,7 procent tot 61,8 miljard euro. Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, zegt dat de resultaten tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de verwachtingen hebben overtroffen. Het Duitse concern heeft in het eerste halfjaar een recordaantal auto's verkocht. Volkswagen leverde bijna 3,6 miljoen exemplaren af. Dat is een stijging met 15,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De autofabrikant profiteerde onder meer van de groeiende Chinese markt. Volkswagen verkocht daar in de eerste zes maanden ruim 950.000 exemplaren. Dat is 45,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.


De Japanse autoproducent Toyota moet opnieuw auto's terug naar de garage roepen. Ditmaal zou de oorzaak moeten gezocht worden in een mogelijk probleem met de stuurkolom. Wereldwijd moeten bepaalde exemplaren van de modellen Toyota Avalon, Lexus LX470 en Toyota Land Cruiser teruggeroepen worden. In de Verenigde Staten worden in totaal 412.00 personenauto's teruggeroepen. In Japan zou het om 30.000 exemplaren gaan. Door het probleem zou de stuurkolom mogelijk niet langer in verbinding staan met het stuurhuis. De problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan nadat een stoeprand herhaaldelijk en heel hard is geraakt. Het probleem zou in de garage op ongeveer twee uur verholpen kunnen worden. Dat zou de autobouwer in de Verenigde Staten naar schatting 70 miljoen dollar kunnen kosten aan werkuren, plus vervangonderdelen. Er zouden geen meldingen zijn gemaakt van ongevallen.



Het Nederlandse uitzendconcern Randstad heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat is een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk trok de vraag naar uitzendkrachten sterk aan. Op de Nederlandse thuismarkt nam de omzet nog met 5 procent af. Het uitzendbedrijf realiseerde een nettowinst van 55,9 miljoen euro. Dat is bijna vijf keer zoveel dan tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Ben Noteboom, topman van Randstad, merkte op dat de groei tijdens het tweede kwartaal bleef versnellen. Het bedrijf ziet volgens hem de toekomst met toenemend vertrouwen tegemoet. Op basis van de huidige trends verwacht Randstad volgens hem dit jaar een dividend te betalen. De divisie België-Nederland realiseerde een groei met 13 procent, nadat tijdens het eerste kwartaal een daling met 2 procent werd opgetekend.


De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines (AUA) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 67 miljoen euro. Toch ziet de dochter van het Duitse Lufthansa al positieve effecten van de reorganisatie die in gang werden gezet. Tijdens de eerste helft van vorig jaar leed de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij nog een verlies van 93,5 miljoen euro. Austrian Airlines stelde op het goede spoor te zitten, maar het doel nog niet bereikt te hebben. De luchtvaartmaatschappij stelde het herstructureringsprogramma verder te zullen zetten. De effecten daarvan zouden tijdens de tweede helft van het jaar sterker merkbaar moeten zijn. De omzet steeg tijdens het tweede kwartaal van 969,4 miljoen euro naar 1,02 miljard euro. Het aantal passagiers nam met 8,8 procent toe in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Dit jaar wil de maatschappij de kosten met 250 miljoen euro terugdringen.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,18 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 343 miljoen euro. De omzet steeg van 12,5 miljard euro naar 16,21 miljard euro. De groei was vooral te danken aan het herstel in de autosector en de elektronica-industrie. Door de gestegen vraag naar chemieproducten kon BASF, het grootste chemieconcern van de wereld, zowel zijn volumes als zijn prijzen optrekken. Dit alles werd nog eens ondersteund door een verzwakking van de euro, waardoor het concern op buitenlandse markten goedkoper prijzen kon hanteren. Het bedrijf verwacht over dit jaar dan ook een hoger dividend te kunnen uitkeren aan zijn aandeelhouders. Bestuursvoorzitter Juergen Hambrecht waarschuwt echter dat het tempo van het economisch herstel in de rest van het lopende jaar naar verwachting gematigd zal zijn.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordwinst geboekt van 2,3 miljard euro. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Duitse concern kreeg het grootste aantal orders in twee jaar tijd. De waarde van de bestellingen bedroeg 20,9 miljard euro, vooral dankzij een toename in de Verenigde Staten, China en Duitsland. De omzet steeg met 4 procent tot 19,2 miljard euro. Siemens heeft volgens topman Peter Löscher in het derde kwartaal nog meer impulsen gekregen. Door de sterke vraag steeg de orderportefeuille volgens hem tot een recordniveau. Hij wees er op dat de verschillende sectoren enorme winsten hebben geboekt. De opwaartse lijn is ook te danken aan kostenbesparingen en de zwakke euro, die de export buiten Europa stimuleert. Siemens verwacht dit jaar een winst te boeken van 7,47 miljard euro.


Uitgever Reed Elsevier heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,992 miljard pond. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 72 procent tot 543 miljoen pond. De uitgeverij merkt op dat de reclamemarkt zich lijkt te stabiliseren, maar de inkomsten uit abonnementen blijven door de recessie volgens topman Erik Engstrom onder druk staan. Topman Erik Engstrom ziet de economische omstandigheden verbeteren, maar waarschuwde dat het herstel slechts geleidelijk zou kunnen zijn. Reed Business Information, de meest problematische divisie, zag de omzet met 19 procent dalen. De divisie Elsevier, die zich richt op wetenschappelijke en medische publicaties, boekte een omzetgroei van 2 procent. De juridische tak LexisNexis boekte evenveel omzet als in de eerste helft van vorig jaar. Reed Exhibitions tenslotte realiseerde een omzetgroei van 8 procent.


In Groot-Brittannië heeft de Metro Bank zijn deuren geopend. Het is de eerste keer in honderd jaar dat er op de Britse markt nog een nieuwe bank is opgericht. Metro Bank wil in de volgende tien jaar meer dan tweehonderd vestigingen in de Londense regio uitbouwen. De bank hoopt dan 10 procent van de markt voor consumentenbankieren in Londen in handen te hebben. De activiteiten zouden op termijn voor de helft moeten bestaan uit consumentenbankieren en voor de andere helft uit zakenbankieren. Metro Bank is een initiatief van de Britse financier Anthony Thompson en de Amerikaanse miljardair Vernon Hill. De Amerikaan bracht, samen met het fonds Fidelity en een aantal andere investeerder, een startkapitaal van 75 miljoen pond aan. Hill richtte bijna veertig jaar gelden Commerce Bancorp op, dat uitgroeide tot de achttiende bank van de Verenigde Staten en voor 8,5 miljard dollar werd verkocht.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home