Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 31, 2010

Italiaanse regering wil strengere regels voor bloggers

Bloggers, podcasters en iedereen die berichten plaatst op sociale netwerken zoals Facebook loopt in Italië een boete van 25.000 euro op te lopen voor het publiceren van onjuiste informatie. Italiaanse journalistieke organisaties hebben het over een wet van een autoritair regime. Het voorstel moet nog wel door het Italiaanse parlement worden gestemd. Het voorstel vormt een uitbreiding van de bestaande rectificatie-verplichting in de Italiaanse wetgeving, daterend van kort na de tweede wereldoorlog. Daarbij worden kranten verplicht om correcties te publiceren. Die verplichting zou nu worden uitgebreid naar iedereen die verantwoordelijk is voor informatie-websites.

"Volgens het nieuwe voorstel zouden bloggers en andere online uitgevers, waaronder volgens Italiaanse juristen ook de gebruikers van Facebook en MySpace worden begrepen, verplicht worden om correcties binnen de achtenveertig uur na een klacht over hun content te publiceren," meldt de EU Observer. "Indien dat niet gebeurt, riskeren de betrokkenen boetes tot 25.000 euro. Volgens Italiaanse journalisten en Europese digitale rechtenorganisaties betekent dat een bedreiging voor de Italiaanse cyberspace, omdat het voor kleinschalige bloggers, gebruikers van sociale netwerken en eigenaars van websites nagenoeg onmogelijk zou blijken te zijn om binnen de gestelde deadline aan de verplichtingen te voldoen."

De organisatie European Digital Rights voegt er aan toe dat bloggers zich door de nieuwe wetgeving zouden verplicht worden om zich wettelijk te domiciliëren, waardoor ze met dezelfde bureaucratische formaliteiten zouden worden geconfronteerd als de geschreven pers en dat ze dagelijks op het internet zouden moeten controleren of er een eis op correcties werd ontvangen. Een vraag om de deadline te verlengen en de boete tot 2.500 euro te verlagen, werd door de indieners van het wetsvoorstel verworpen. European Digital Rights voegt er aan toe dat de wet nieuwe beperkingen zal opleggen aan de vrijheid van meningsuiting op het internet en bloggers zal ontmoedigen om over economische of politieke onderwerpen te schrijven die bepaalde personen zou kunnen verstoren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home