Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, April 18, 2011

Spanje grootste producent windenergie van Europa

Spanje is voor de eerste keer in de geschiedenis de grootste producent van windenergie van Europa geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse Asociacion Empresarial Eolica, zich baserend op cijfers van de Europese Commissie. Opgemerkt wordt dat Spanje vorig jaar 42.976 gigawattuur aan windenergie heeft gegenereerd. Duitsland, dat traditioneel de grootste producent van windenergie van Europa was, volgde met slechts 36.500 gigawattuur.

Er wordt aan toegevoegd dat windenergie het voorbije jaar 16,4 procent van de totale Spaanse energievoorziening vertegenwoordigde. In Duitsland bleef dat beperkt tot 6,2 procent. Er wordt wel aan toegevoegd dat Duitsland nog altijd de grootste geïnstalleerde capaciteit aan windenergie van Europa blijft. Eind vorig jaar had Duitsland een totale capaciteit van 27.214 megawatt aan windenergie, tegenover 20.676 megawatt voor Spanje.

Spanje wijst er wel op erin geslaagd te zijn om met minder windturbines meer elektriciteit te genereren dan Duitsland. Er wordt wel aan toegevoegd dat het voorbije jaar een goede periode was voor windenergie in Spanje. "Bovendien wordt Spanje met minder hoge productiekosten geconfronteerd dan Duitsland," merkt het webmagazine Greenbiz.com op. "Bovendien is de Spaanse windenergie-industrie ook jonger, waardoor de turbines nieuwer en dus efficiënter zijn."

De top vijf van Europese windenergie-landen wordt rond gemaakt door Groot-Brittannië (11.440 gigawattuur), Frankrijk (9.600 gigawattuur) en Portugal (8.852 gigawattuur). België staat op een veertiende plaats met 1.600 gigawattuur.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home