Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, April 18, 2011

Wikipedia betrouwbare bron van politieke informatie

De online encyclopedie Wikipedia is een betrouwbare bron van politieke informatie geworden. Dat is de conclusie van een onderzoek van Adam Brown, politiek wetenschapper aan de Brigham Young University in de Verenigde Staten. De onderzoeker merkt daarbij op dat de biografische informatie over de gewezen en actuele kandidaten voor het gouverneurschap in de vijftig Amerikaanse staten en hun verkiezingsstatistieken in de online encyclopedie bijzonder weinig fouten vertonen.

"Wikipedia is een betrouwbare bron geworden voor politieke educatie," merkt Adam Brown op tegenover het persbureau UPI. "De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend voor de gezondheid van de Verenigde Staten. Het is immers niet moeilijk om informatie te vinden over het politieke proces en over de politieke kandidaten." Brown stelde dat over een periode van twaalf jaar, tot vier jaar geleden, 246 kandidaten hadden deelgenomen aan de gouverneursverkiezingen. Over 230 kandidaten kon in Wikipedia informatie worden gevonden.

"De biografische informatie over de kandidaten bleek helemaal te kloppen," voert Brown aan. "Ook de verkiezingsuitslagen bleken bijzonder accuraat te zijn. Er werden slechts vier artikelen gevonden waar de vermelde uitslagen meer dan 1 procent afweken van de werkelijke resultaten." Hij voegt er aan toe dat belangrijke politieke debatten ook hun weg vinden naar Wikipedia. Die belangrijke controverses blijken volgens hem ook tot een grotere accuraatheid te leiden. De meeste fouten werden gevonden bij obscure en louter lokale politieke onderwerpen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home