Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, April 17, 2011

Stikstof vormt bedreiging voor Europese natuurgebieden

De luchtvervuiling heeft een schadelijke impact op 60 procent van de grote Europese natuurreservaten. Dat is de conclusie van een rapport van de Nitrogen Despostion and Natura. Opgemerkt wordt dat de stikstof-uitstoot van wagens, bedrijven en landbouw een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. De onderzoekers stellen dat stikstof, dat gebruikt wordt als meststof, vooral de groei van agressieve soorten zoals grassen, braamstruiken en netels bevorderen, maar daarentegen schadelijk zijn voor gevoeliger soorten zoals mossen, zonnedauw en grasklokjes.

De onderzoekers merken op dat 60 procent van de Europese natuurreservaten met een bedreigend niveau van stikstof worden geconfronteerd. Onderzoeksleider Kevin Hicks, professor aan het Stockholm Environment Institute van de University of York, merkt op dat onder meer het Peak District in Engeland met een aantoonbaar laag niveau aan biodiversiteit wordt geconfronteerd door de neerslag van stikstof in het gebied.

"Stikstof creƫert een probleem dat tot nu toe relatief weinig aandacht heeft gekregen," stipt Hicks aan. "De regeringen zijn door de biotoop-directieve van de Europese Unie verplicht om natuurgebieden te beschermen, maar schieten op het gebied van stikstof-pollutie duidelijk tekort." Hicks voegde er wel aan toe dat er meer onderzoek nodig is om te achterhalen welke negatieve impact de dalende diversiteit in vegetatie op de fauna in de betrokken gebied heeft.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home