Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, April 18, 2011

Nieuwsoverzicht

Tokyo Electric Power (Tepco) hoopt naar eigen zeggen de centrale van Fukushima binnen zes tot negen maanden volledig stil te leggen. Binnen drie maanden moet de reactor volledig afgekoeld zijn en mag er geen radioactieve brandstof meer weglekken. Pas dan kan gesteld worden dat de crisisituatie voorbij is. Zoals in Tsjernobyl is ook Tepco van plan alle gebouwen van de centrale onder een sarcofaag te plaatsen. Uit de laatste meetgegevens blijkt nu dat er in het begin van de crisis meer radioactiviteit is vrijgekomen dan aanvankelijk gedacht en gezegd, wat de ramp steeds meer vergelijkbaar maakt met die in Tsjernobyl een kwarteeuw geleden, al zeggen experts dat er nog altijd een groot verschil bestaat in radioactieve besmetting tussen de twee rampen.


Het hof van assisen van Turijn heeft Harald Espenhahn, de topman van de Italiaanse afdeling van het Duitse staalconcern ThyssenKrupp, veroordeeld tot 16,5 jaar cel voor de dood van zeven arbeiders in december vier jaar geleden. Voor het eerst wordt in Italië iemand veroordeeld voor vrijwillige doodslag na een arbeidsongeval. Espenhahn stond samen met vijf andere verantwoordelijken terecht naar aanleiding van een ontploffing en brand in een fabriek in Turijn, één van de zwaarste arbeidsongevallen uit de Italiaanse geschiedenis. Vijf andere kaderleden werden veroordeeld voor medeplichtigheid aan doodslag door onvoorzichtigheid, met celstraffen tussen tien en bijna veertien jaar. ThyssenKrupp kreeg ook nog een financiële sanctie van 1 miljoen euro.


China scherpt de kapitaaleisen voor banken verder aan. Dat betekent dat grote banken in China nu 20,5 procent van de totale tegoeden als reserve moeten aanhouden. Het is de vierde keer dit jaar dat de kapitaaleisen voor Chinese banken worden verhoogd. Door de scherpere kapitaaleisen kunnen de banken minder leningen verstrekken, waardoor de hoeveelheid geld in omloop afneemt. De maatregel moet de bestrijding van de hoge inflatie in China ondersteunen. De prijzen in China lagen de voorbije maand gemiddeld 5,4 procent hoger dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. De Chinese centrale bank verplichtte vorig jaar de banken tot zes keer toe om hogere reserves aan te houden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt meer mogelijkheden om snel te waarschuwen voor gevaarlijke ontwikkelingen in de wereldeconomie. Dat heeft Dominique Strauss-Kahn, topman van de financiële organisatie, gezegd na afloop van de voorjaarsvergaderingen van het fonds. Het Internationaal Monetair Fonds koppelt vanaf dit najaar de analyses van economische ontwikkelingen aan de onderzoeken naar de stabiliteit van de financiële sector. Op die manier wordt sneller duidelijk hoe groot de gevaren voor de internationale economie zijn. Strauss-Kahn heeft het over een mijlpaal voor de financiële organisatie, die volgens hem voortaan een multilateriaal toezicht kan uitoefenen.


Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Griekse minister van financiën hebben benadrukt dat een Griekse schuldherschikking niet aan de orde is. Volgens Giorgos Papaconstantinou, Grieks minister van financiën, zouden de kosten van een schuldherschikking hoger zijn dan de baten. Een woordvoerder van het Internationaal Monetair Fonds van zijn kant ontkende Amerikaanse mediaberichten dat de financiële instelling van mening is dat de schuldpositie van de Griekse regering onhoudbaar is en dat de schuld binnen het jaar herschikt moet worden. De instelling zegt vertrouwen te hebben dat Griekenland op de goede weg is voor economisch herstel, op voorwaarde dat het hulp blijft krijgen van de rest van Europa en van het Internationaal Monetair Fonds.


Een afwaardering van de IJslandse kredietwaardigheid zou onterecht en niet gerechtvaardigd zijn. Dat heeft de IJslandse minister van financiën Steingrimur Sigfusson gezegd. De minister gaf aan dat de IJslandse economie de voorbije periode verbetering heeft laten zien. Hij wees erop dat de economie van IJsland weer groeit en door de ergste crisis heen is. Vorige week meldde Standard & Poor's dat de kredietbeoordeling van IJsland mogelijk zou kunnen verlaagd worden. Daarmee reageerde de kredietbeoordelaar op de afwijzing van een akkoord in het Icesave-debacle door de IJslandse bevolking. Nederland en Groot-Brittannië schoten miljarden voor om de spaarders van de failliete internetspaarbank Icesave te compenseren, maar die landen zullen volgens de minister hun geld terugkrijgen.


De Japanse minister van financiën Yoshihiko Noda heeft in Washington de collectieve actie van de landen van de G-Zeven van vorig maand geloofd. De noodgreep was bedoeld om de forse koersstijging van de yen te counteren na de aardbeving van vorige maand. De interventie is volgens Noda heel efficiënt gebleken. Japan zal volgens de minister versterkt uit de tragedie komen. Hij voegde er aan toe dat Japan opnieuw sterk wil bijdragen aan de groei van de mondiale economie. De details van de yen-interventie bleven strikt geheim. De G-Zeven verkochten massaal Japanse yen om de koers van de munteenheid te doen zakken. Het Japanse ministerie van financiën gaf eind maar aan dat 692 miljard yen verkocht is tussen februari en eind maart. Dat komt overeen met een bedrag van 6 miljard euro.


Japan en de Verenigde Staten hebben een initiatief van publiek-private samenwerking aangekondigd voor de heropbouw van de Japanse gebieden die van de kaart geveegd werden door de aardbeving en tsunami van vorige maand. Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens een bezoek van Hillary Clinton, Amerikaans minister van buitenlandse zaken, aan Japan. Takeaki Matsumoto, de Japanse minister van buitenlandse zaken, merkte na een onderhoud met Clinton op dat zijn land met de Verenigde Staten en andere naties wil samenwerken om de plannen snel in werking te laten treden. Clinton bevestigde alvast de vastberaden steun van de Verenigde Staten voor de heropbouw van het Japanse getroffen gebied.


Het Zeeuwse Borssele biedt plaats aan slechts één nieuwe kerncentrale. Dat heeft de Nederlandse minister van economische zaken Maxime Verhagen gezegd op basis van een verkenning door het ingenieursbureau Arcadis. Op dit moment hebben twee bedrijven, Delta en Energy Resources Holding (ERH), kenbaar gemaakt een nieuwe kerncentrale in Borssele te willen bouwen. Volgens Verhagen heeft de Nederlandse overheid geen voorkeur heeft voor één van de kandidaten. Eind vorig jaar had Verhagen gemeld te onderzoeken of het ruimtelijk mogelijk is de beide aanvragen te honoreren.
Delta zei in een reactie er alle vertrouwen in te hebben de vergunning te krijgen. Het bedrijf heeft de grond voor de mogelijke centrale in bezit.


Het Taiwanese elektronicaconcern Foxconn overweegt een miljardeninvestering te doen in Brazilië. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff in China bekend gemaakt. De volgende vijf tot zes jaar zou Foxconn in totaal 12 miljard dollar investeren voor de productie van onderdelen voor computers en mobiele telefoons. Het Taiwanese bedrijf noemde de Braziliaanse markt naar eigen zeggen een belangrijke groeimarkt voor het bedrijf. Foxconn heeft op dit ogenblik een sterke aanwezigheid in China. De onderneming heeft ongeveer 1 miljoen werknemers aan de Chinese oostkust. Onlangs maakte het bedrijf bekend uit te breiden in het Chinese binnenland. Daar liggen de lonen gemiddeld lager dan aan de kust.


Telegraaf Media Nederland neemt de websites gaspedaal.nl en huizenzoeker.nl over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De Nederlandse mediagroep zegt te willen uitbereiden met informatie die de consument op weg helpt met het daadwerkelijk kopen van een product. De inkomsten van beide aankopen komen uit display-advertenties en lead generation. De uitgever is in het autosegment al online actief met autotekoop.nl en voor de huizenmarkt met jaap.nl. Door meedere posities in beide markten in te nemen, kan de groep volgens Marc Roos, directeur digitale activiteiten van Telegraaf Media Nederland, nog beter inspelen op de ontwikkelingen in de betrokken sectoren en de wensen van verschillende partijen.


Het Duitse bedrijf Schiesser - fabrikant van lingerie, ondergoed en badmode - heeft zijn geplande beursgang, die voor het tweede kwartaal van dit jaar was voorzien, uitgesteld. Schiesser werkt al sinds midden vorig jaar aan een beursgang in Frankfurt, maar vindt het beursklimaat momenteel te grillig door de nucleaire crisis in Japan en de onrust in de Arabische wereld. Rudolf Bündgen, bestuursvoorzitter van Schiesser, stelt dat een beursnotering eind november of begin december van dit jaar mag worden verwacht. De geschiedenis van Schiesser gaat terug tot het laatste kwart van de negentiende eeuw. Ruim twee jaar geleden moest het bedrijf een gerechtelijk akkoord aanvragen, maar kon datzelfde jaar opnieuw winstgevend worden.


De Duitse binnenvaart heeft zich het voorbije jaar voor een groot deel hersteld van de economische crisis. De totale hoeveelheid vervoerde vracht steeg ten opzichte van het jaar voordien met 12,8 procent tot 229,9 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. De cijfers blijven nog wel achter op het niveau van drie jaar geleden, toen 245,7 miljoen ton goederen werden vervoerd. Bij het containervervoer werd een recordniveau van 2,186 miljoen ton eenheden opgetekend, tegenover 1,846 miljoen containers het jaar voordien. Bij ijzererts werd een stijging met bijna 36 procent tot 34,8 miljoen ton genoteerd. Bij ijzer en andere metalen werd een toename met 17 procent tot 10,3 miljoen ton opgetekend.


De Duitse luchthaven Airport Weeze verwacht tijdens de paasvakantie 12 procent minder passagiers te zullen ontvangen dan in dezelfde periode verleden jaar. Daarmee wordt de luchthaven na een periode van vier jaar groei voor het eerst opnieuw geconfronteerd met een teruggang in passagiers. Ludger Van Bebber, directeur van Airport Weeze, zegt dat de oorzaak van de terugval moet worden gezocht bij de vliegtaks die begin dit jaar in Duitsland werd ingevoerd. Ryanair, de grootste maatschappij op Weeze, had als gevolg van de taks al enkele lijndiensten geschrapt. De extra vliegtaks voor de passagiers geeft volgens Van Bekker ook voor het komende zomerprogramma al een duidelijke tendens aan. Voor het hele jaar wordt een daling met 20 procent verwacht.


De Poolse BGZ Bank wil een notering aan de beurs in Warschau. De bank maakte bekend dat het belang van de Poolse overheid in BGZ Bank naar de beurs zou worden gebracht. De Poolse overheid, die op dit ogenblik een belang van ruim 37 procent in BGZ Bank, zal zich door de beursgang volledig uit het kapitaal van de financiële instelling terugtrekken. Het Nederlandse Rabobank, dat een belang van bijna 60 procent heeft in BGZ Bank, zegt de intentie voor een beursgang te steunen. Er werd niet bekend gemaakt of ook Rabobank plannen zou hebben om aandelen te verkopen. BGZ Bank is vooral actief als kredietverstrekker voor de voedselindustrie en agrarische sector.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home