Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 19, 2011

Russisch kunstfonds neemt notering op beurs van Moskou

Het Russische private kunstfonds Sobranie-PhotoEffect heeft een notering genomen op Micex, de beurs van Moskou. Het fonds hoopt op die manier investeerders aan te kunnen trekken met veilige, zij het met beperkte groeimogelijkheden, beleggingen. Het fonds, opgericht door fondsenmanager Agana, omvat ongeveer 300.000 originele prints van ongeveer tweehonderdvijftig Russische en buitenlandse fotografen. De waarde van het fonds wordt geraamd op 467 miljoen dollar.

Sobranie-PhotoEffect bestaat gedeeltelijk uit oude Sovjet-collecties, maar zou ook hedendaagse Russische fotografen willen aantrekken. Het fonds richt zich naar eigen zeggen vooral op buitenlandse investeerders. Yekaterina Alexandranova, assistent directeur-generaal van Agana, noemt het fonds een haven om geld op een veilige manier te plaatsen. In de portfolio van Sobranie-PhotoEffect zitten onder meer foto's van de Romanovs, de Russische tsarenfamilie. Ook heeft het fonds vroege paparazzi-foto's van actrice Sophia Loren.

Er is volgens Alexandrova al meer dan een eeuw aangetoond dat kunstinvesteringen een betrouwbare, winstgevende en veilige belegging vormen. "De kunstindexen groeien sneller en vallen trager dan de industriële aandelen," voert ze aan tegenover de Russische krant The Moscow Times. "De voorbije financiële crisis heeft alleen een impact gehad op de verkochte volumes, maar heeft de prijzen niet doen dalen." Er werd volgens haar voor fotografie gekozen omdat foto's de snelstgroeiende sector van de kunstmarkt vormen en betaalbaarder blijven dan andere kunstvormen.

Expert Serge Plantureaux voegt er aan toe dat Rusland ongeveer 20 procent van de wereldwijde fotomarkt vertegenwoordigt, maar nog niet de maturiteit heeft bereikt van de Amerikaanse of Europese markt. "Dat laat nog veel ruimte voor groei," merkt hij op. Twee jaar geleden haalde de wereldwijde fotoverkoop een omzet van 1,4 miljard euro. Meer dan één vijfde daarvan werd gerealiseerd op veilingen.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home