Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, April 18, 2011

Ook journalisten aanvaarden Wikipedia als betrouwbare bron

De grote Amerikaanse verwijzen vaker naar de online encyclopedie Wikipedia dan in het verleden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Mass Communications aan de Virginia Commonwealth University. Bovendien zouden de Amerikaanse kranten de online encyclopedie ook vaker op een positieve manier benaderen. De stelling dat journalisten geen gebruik maken van Wikipedia is volgens onderzoeksleider Marcus Messner, professor massacommunicatie, dan ook achterhaald.

"Uit het onderzoek blijkt dat de vijf nationale Amerikaanse kranten Wikipedia vooral op een neutrale of positieve manier in hun bijdragen benaderen," aldus het webmagazine Psychorg.com. "Bovendien wordt Wikipedia ook steeds meer vermelden als een nieuwsbron." Messner merkt op dat journalisten Wikipedia op een geregelde basis in hun bijdragen gebruiken en ook geen negatieve houding hebben tegenover de online encyclopedie.

De onderzoekers stellen dat uit de studie is gebleken dat de aanvaarding en het gebruik van de online encyclopedie bij journalisten de voorbije periode een duidelijke evolutie hebben gekend. "In het begin werd er vooral kritiek geuit op Wikipedia en werd de online encyclopedie afgewezen als een betrouwbare bron van informatie," voert Messner aan. "In het midden van het voorbije decennium werd nog geregeld bericht over fouten in de artikelen van Wikipedia, maar sindsdien zijn die negatieve verhalen naar de achtergrond verdwenen."

De onderzoekers voegen er aan toe dat de kranten door hun veranderde houding het gebruik van de online encyclopedie legitiem helpen maken. "Door Wikipedia als een bron van hun bijdragen te gebruiken, bevestigen de journalisten de toenemende betrouwbaarheid van Wikipedia," merken ze op.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home