Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, April 19, 2011

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de vooruitzichten voor de Amerikaanse staatschuld verlaagd naar negatief. Vooralsnog houdt het ratingbureau wel vast aan de AAA-status van de Verenigde Staten. De kredietbeoordelaar zegt echter te geloven dat er een behoorlijk risico is dat de Amerikaanse beleidsmakers geen akkoord bereiken over de manier waarop in de toekomst omgegaan zal moeten worden met de uitdagingen op middellange en lange termijn voor de begroting. Als er geen akkoord bereikt wordt en de belangrijke implementatie van de maatregelen over twee jaar niet kan worden opgestart, zou het budgettaire profiel van de Verenigde Staten volgens het ratingbureau behoorlijk zwakker worden dan dat van andere AAA-landen.


Autobouwer Ford verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in Europa 352.100 nieuwe wagens. Dat is ongeveer 10 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ford verwijst voor de daling naar het verdwijnen van de schrootpremie in verschillende Europese landen, waardoor de autoverkoop een terugval zou kennen. Het marktaandeel van Ford lag in het eerste kwartaal van dit jaar voor de negentien traditionele afzetmarkten in Europa op 8,5 procent. In maart bedroeg het marktaandeel 9,3 procent. Dat is het hoogste cijfer in één jaar tijd. Ford verwijst daarbij naar de positieve lancering van de nieuwe Ford Focus en het succes van de C-MAX, die sinds eind vorig jaar op de markt is. In landen als Groot-Brittannië, Denemarken of Turkije is Ford het populairste automerk.


De rechtbank van Milaan heeft de banken Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America en Deutsche Bank vrijgesproken in het proces rond het faillissement van Parmalat acht jaar geleden. Vijf verantwoordelijken van de banken werden eveneens vrijgesproken. Het proces, dat draaide rond manipulatie van de beurskoers, ging in januari drie jaar geleden van start. De banken werden ervan verdacht obligatie-uitgiftes voor de Italiaanse voedingsgroep gedaan te hebben, terwijl ze op de hoogte waren van de insolvabiliteit van Parmalat. Het parket had in januari een sanctie geëist van 900.000 euro voor elk van de banken, de inbeslagname van een totaalbedrag van 120 miljoen euro en gevangenisstraffen van één jaar tot zestien maanden voor de betrokkenen.


Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 179,2 miljoen euro. Dat is een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zonder rekening te houden met de bijdrage uit het in mei vorig jaar overgenomen GB Railfright, steeg de omzet met 11 procent. Bij het transport van trucks en personenwagens, de belangrijkste divisie van Eurotunnel, werd een stijging met 14 procent tot 81,7 miljoen euro opgetekend. De opbrengst uit het gebruik van het spoornet door de Eurostar-passagierstreinen en het vrachtspoorverkeer steeg met 5 procent tot 59,9 miljoen euro.


Philips gaat de productie van televisietoestellen uitbesteden. Er komt een samenwerkingsverband met het Chinese bedrijf TPV Technology, dat de productie van de toestellen voor zijn rekening zal nemen. De televisie-activiteiten zijn voor Philips al lang verliesgevend. Eigenlijk leverde de productie alleen geld op rond grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal. De sector wordt vooral met concurrentie uit Azië geconfronteerd. Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips, stelt dat het vinden van een oplossing voor de televisie-productie de topprioriteit was voor het bedrijf. Het Chinese bedrijf krijgt een belang van 70 procent in de joint venture.


Voor het eerst in vijf weken zijn de veertien Japanse fabrieken van Toyota weer in bedrijf. De productie werd in de achttien fabrieken van de autoproducent half maart stopgezet na de aardbeving en tsunami die het noordoosten en oosten van Japan enkele dagen eerder hadden getroffen. De productie zal ongeveer half zo hoog liggen als gepland was voor de ramp, omdat de toelevering van onderdelen nog verstoord is. Toyota had onlangs al de productie van drie modellen, waaronder de Prius, in drie Japanse fabrieken hervat. Er wordt nog wel een sluitingsperiode voorzien tijdens de eerste week van de maand mei. Dat is met de Golden Week echter een voorziene vakantieperiode.


De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3 miljard dollar. Dat is een daling met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is onder meer te wijten aan een eenmalige last van 709 miljoen euro. De omzet viel met 22 procent terug tot 19,7 miljard dollar. De bank wijst er wel op dat de voorzieningen voor slechte leningen van 8,62 miljard dollar naar 3,18 miljard dollar kon worden teruggebracht. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar bedroegen die voorzieningen nog 4,84 miljard dollar. Citicorp, waaronder de retaildivisie en de investeringsbank vallen, boekte een winstdaling van 19 procent bij een omzetdaling van 11 procent.


Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé neemt een belang van 60 procent in de Chinese voedingsgroep Yinlu Foods. Door de overname zal de Chinese omzet voor Nestlé met ongeveer een kwart toenemen. Informatie over de aankoopprijs werd niet vrijgegeven, maar volgens analisten moet er gerekend worden met een bedrag van 1 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 780 miljoen euro. Chen Qingyuan, topman van Yinlu Foods, zal aan de leiding blijven van het Chinese bedrijf. De overname past in de strategie van Nestlé om te groeien in de opkomende markten. Yinlu Foods realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 750 miljoen Zwitserse frank. Nestlé heeft een jaarlijkse omzet van circa 2,8 miljard frank in China.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft het eerste model van zijn dochtermerk Baojun, dat specifiek op de Chinese markt is gericht, voorgesteld. De Baojun 630 is een sportieve berline met een 1,5 liter motor en wordt gebouwd door General Motors en diens Chinese partners Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) en Wuling Motors. De auto moet volgens Kevin Wale, topman van General Motors voor China, beantwoorden aan de groeiende vraag in China naar individueel transport tegen een redelijke kostprijs. De nieuwe wagen wordt verkocht tegen een prijs tussen 10.000 dollar en 15.000 dollar en mikt op een jong publiek. Het merk Baojun wordt vanaf eind april gecommercialiseerd via een netwerk van 150 concessiehouders.


De Indische engineeringgroep Larsen and Toubro zet zijn elektriciteitsafdeling in de etalage. Het Franse Schneider Electric wordt genoemd als de belangrijkste kandidaat-overnemer. Ook het Amerikaanse Eaton zou echter mogelijk interesse hebben. De vraagprijs voor de divisie zou ongeveer 2,6 miljard dollar bedragen. De elektriciteitsafdeling van Larsen and Toubro realiseert een jaaromzet van 836 miljoen dollar. Dat is goed voor 7 procent van de totale omzet van de groep. Het Franse Schneider Electric is duidelijk op overnamepad. Wel ontkende het bedrijf eerder de geruchten dat het een bod zal doen op het Amerikaanse Tyco. Analisten stelden toen al dat Schneider dan zeker andere overnames op het oog heeft.


Bank of America heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2 miljard dollar. Dat is een daling met 37,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is vooral te wijten aan de hypotheekactiviteiten, waar een verlies van 2,39 miljard dollar werd geleden wegens een aantal slechte leningen, te wijten aan de hoge werkloosheid en de dalende vastgoedprijzen. Er wordt wel opgemerkt dat de cijfers van Bank of America al zijn verbeterd tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar, toen een verlies van 1,2 miljard dollar werd geboekt. De omzet van Bank of America daalde van 32 miljard dollar naar 26,9 miljard dollar.


De Nederlandse immobiliëngroepen VastNed en Nieuwe Steen Investments hebben bekend gemaakt opnieuw gesprekken gestart te zijn die mogelijk tot een fusie zouden kunnen leiden. Al in december vorig jaar raakte bekend dat beide partijen gesprekken voerden rond een mogelijke fusie, maar die onderhandelingen werden half februari afgebroken. Details over de inhoud van de gesprekken werden niet bekend gemaakt, maar over de basisprincipes en een aantal vragen rond de managementstructuur van VastNed zou al grotendeels een akkoord zijn bereikt. Er zou nu nog alleen over de prijs en de waarde van het belang van VastNed in het Belgische Intervest Offices moeten worden onderhandeld.


Een aantal grote aandeelhouders van British Petroleum eisen dat de oliemaatschappij gevoelig wordt ingekrompen. Volgens een aantal waarnemers zou er daarbij op aangestuurd worden op een halvering van het vermogen. De afslanking zou volgens de betrokken aandeelhouders nodig zijn om van British Petroleum een interessante investering te maken. Om de impact van de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon op te vangen, had British Petroleum al beslist om voor 30 miljard dollar aan activa af te stoten. Een aantal van de belangrijkste aandeelhouders zou echter eisen dat daar bovenop nog eens voor 30 miljard dollar aan activa zouden worden verkocht.


Het Amerikaanse concern Halliburton, aanbieder van diensten voor de oliesector, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 511 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst van 206 miljoen dollar opgetekend. De omzet steeg van 3,8 miljard dollar naar 5,3 miljard dollar. Het concern voert aan dat op de Noord-Amerikaanse markt een gezonde groei werd opgetekend, maar wel geconfronteerd werd met problemen door de politieke onrust in Libië, vertragingen bij olieprojecten in Irak en het stilvallen van diepzeeboringen in de Golf van Mexico. Halliburton zegt te verwachten dat de situatie in Noord-Afrika in de loop van het jaar zal verbeteren.


Het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,84 miljoen dollar. Dat is een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 15 procent tot 1,06 miljoen dollar. Die terugval is te wijten aan reorganisatiekosten en een overeenkomst rond de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen diabetes die het concern zou moeten helpen om het wegvallen van een aantal belangrijke patenten op te vangen. In oktober van dit jaar verliest Eli Lilly de Amerikaanse patentbescherming op het bijzonder succesvolle product Zyprexa, dat gebruikt wordt voor de behandeling van psychologische aandoeningen. Over twee jaar loopt ook de patentbescherming op Cymbalta en Humalog af.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home