Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 03, 2010

Persoonlijke robotica wacht op killer-application

Hoewel de contacten van de meeste consumenten met robots op dit ogenblik nog altijd bijzonder beperkt blijven, zal de markt van de persoonlijke robotica over zeven jaar een waarde van meer dan 19 miljard dollar zal hebben uitgebouwd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ABI Research. Die groei zal volgens het bureau vooral gedragen worden door de sectoren telepresence en veiligheid, waarbij robots met geavanceerde camera's, microfoons en processoren in staat zullen zijn om op te treden als een interactief alternatief voor menselijke wezens. Het is volgens het bureau echter nog wachten op een zogenaamde killer-application.

"De moderne robotica-markt bestaat al bijna dertig jaar, maar vooral tijdens het jongste decennium werden belangrijke verbeteringen gerealiseerd in de functionaliteit, de controleniveau's en de kostenstructuren," merkt ABI Research op. "Een belangrijk aantal van die vorderingen werden gerealiseerd in de militaire en industriƫle sectoren, waar grotere investeringen de ontwikkeling en commercialisering van hoogtechnologische, maar bijzonder dure robots. De expertise die daar werd opgedaan, sijpelt echter snel door naar andere marktsegmenten, zoals gezondheidszorg, bedrijfsomgevingen en de particuliere sector."

Larry Fisher, onderzoeksdirecteur bij de NextGen-divisie van ABI Research, voert daarbij aan dat producenten al gestart zijn met de introductie van telepresence-robots, waardoor de gebruiker de mogelijkheid heeft om virtueel aanwezig te zijn op een andere locatie, wat bedrijven tijd en kosten bespaard. Hij voegt er aan toe dat telepresence-robots ook particulieren kan toelaten om met familieleden, zoals zieken en bejaarden, contact te houden op een manier die met een telefoongesprek nooit gerealiseerd kan worden. Tot nu toe is persoonlijke robotica volgens Fisher vooral toegespitst op reiniging en entertainment, maar hij verwacht snel belangrijke doorbraken van killer-applications op het gebied van veiligheid, telepresence en gezondheidszorg.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home