Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 03, 2010

Britse pubs stoppen met uitzenden voetbalwedstrijden

In Groot-Brittannië hebben honderden pubs besloten om geen live-verslaggeving van sportevenementen meer te brengen. Dat is het gevolg van de nieuwe tarieven die betaalzender Sky Sports heeft doorgevoerd. Die nieuwe tarieven hebben volgens de pubeigenaars de kosten voor het televisie-aanbod gevoelig doen stijgen. De Britse Association of Licensed Multiple Retailers (ALMP) merkt op dat één derde van zijn leden het Sky-abonnement heeft opgezegd. Bovendien zou nog een even grote groep overwegen om te stoppen met de live-verslaggeving. De organisatie merkt op dat Sky Sports een schitterend product is en het publiek er ook van houdt om in de pub naar voetbal te bekijken, maar dat mag naar eigen zeggen geen aanleiding zijn om de prijzen te blijven opdrijven.

De organisatie wijst erop dat Sky Sports zijn prijzen gemiddeld met 21,5 procent heeft opgedreven. Dat zou betekenen dat een jaarabonnement op Sky Sports voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan 15.000 pond sterling zou kosten. Uit het onderzoek van de puborganisatie zou gebleken zijn dat 94 procent van zijn leden met een prijsverhoging werden geconfronteerd. In de groep van de kleinere pubs zou de prijsstijging zelfs 32 procent bedragen. Iain Holden, managing director van Sky Business, had bij de invoering van de nieuwe tarieven gezegd dat de nieuwe structuur een betere afspiegeling vormde van de meerwaarde die Sky Sports toevoegt aan de pubs.

Voor het Europees Hof van Justitie wordt in hetzelfde kader een geding behandeld van een pub uit Portsmouth, die de abonnementsgelden van Sky Sports overdreven hoog vond en daarom enkele jaren geleden al overschakelde op de Griekse satellietzender Nova. Daardoor konden de kosten aan één tiende van de prijs van Sky Sports worden uitgezonden. Daardoor kwam pubeigenaar Karen Murphy echter in conflict met de Britse copyright-wetgeving, die bepaalt dat voetbalwedstrijden alleen door een geautoriseerde televisiezender mogen worden uitgezonden. Murphy werd door de Football Association Premier League voor de rechter gedaagd en veroordeeld tot een geldboete van 8.000 pond. Murphy besliste uiteindelijk naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home