Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 03, 2010

Nieuwsoverzicht

China gaat het noodlijdende Griekenland helpen om uit de financiële problemen te komen. China is onder meer van plan om Griekse staatsobligaties te kopen, zodra Griekenland terugkeert op de financiële markten. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao tijdens zijn bezoek aan Griekenland gezegd. Jiabao maakte verder bekend dat China de import van Griekse producten wil bevorderen. De Chinese premier verwacht naar eigen zeggen dat de Griekse economie herstelt in lijn met het herstel van de wereldwijde economie. Het bezoek van Jiabao aan Griekenland maakt deel uit van een reis naar Europa. De Chinese premier brengt ook een bezoek aan België, Italië en Turkije. Volgens het Griekse ministerie van investeringen zal er verder samenwerking worden gezocht op gebied van onder meer scheepvaart, bouw en toerisme.


De Amerikaanse consultancy-groep Accenture heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 510 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst van 306 miljoen dollar geboekt. De omzet steeg van 5,15 miljard dollar naar 5,42 miljard dollar. Accenture voorspelde bovendien ook voor het huidige kwartaal een groter dan verwachte omzet. Het Amerikaanse concern merkte op ook zijn halfjaarlijks dividend met 20 procent te zullen opdrijven. William Green, topman van Accenture, merkt op dat de consumenten nog altijd heel voorzichtig zijn met lange termijnprojecten, maar wel investeren in software en services die hen kunnen helpen om geld te besparen. Green voegt er aan toe dat de klanten zich in de huidige economische omgeving bijzonder pragmatisch opstellen.


De oliemaatschappij Shell zet zijn handelsbetrekkingen met Iran op een laag pitje. Daarmee hoopt het Brits-Nederlandse concern te zullen voldoen aan Amerikaanse sancties tegen Irak. Ook sectorgenoten Total, Statoil en Eni gaven al toe aan de druk uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid maakte bekend een Zwitserse dochteronderneming van het Iraanse staatsolieconcern sancties op te leggen. Met die maatregelen willen de Verenigde Staten de Iraanse energiesector, de belangrijkste inkomstenbron van het land, onder druk zetten. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat Iran zijn nucleaire ambities laat varen. James Steinberg, plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, reageerde tevreden op de beslissing van de bedrijven. Hij had het over een significante tegenslag voor Iran.


Er is een belangrijke kans dat de volgende generatie treinen van Eurostar zal worden uitgerust met Duitse technologie. Op dit ogenblik zijn de treinen op de lijn tussen Londen en Brussel en Parijs uitgerust met Franse technologie. Die technologie is echter al zestien jaar oud. Een order voor nieuw materiaal zou gaan naar het Franse Alstom of het Duitse Siemens. Met het order zou een bedrag van 600 miljoen euro zijn gemoeid. Siemens zou met de Velaro, de nieuwste versie van de Duitse hogesnelheidstreinen, op dit ogenblik de voorkeur genieten. De Fransen bieden de AGV aan, een recente versie van hun tgv-technologie. De Velaro is dezelfde trein die Deutsche Bahn over drie jaar naar Londen wil laten rijden in concurrentie met de Eurostar. De Franse overheid zou grote druk uitoefenen op Eurostar om het order bij Alstom te plaatsen. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft een belang van 55 procent in Eurostar.


De Amerikaanse overheid heeft strengere regels opgesteld voor het boren naar olie op zee. De maatregelen moeten de veiligheid rond de boringen verbeteren, na de olieramp in de Golf van Mexico. Het verbod op zeeboringen dat na de ontploffing van het boorplatform is ingesteld, blijft vooralsnog van kracht. De nieuwe regels stellen onder meer strengere eisen aan het ontwerp van boorplatforms en de veiligheidsmaatregelen die daar gelden. Ook moeten medewerkers beter worden getraind en moeten duidelijke noodplannen worden opgesteld. Onafhankelijke instanties zullen de veiligheid moeten beoordelen. De maatregelen zouden een eerste stap kunnen zijn naar het opheffen van het moratorium op boringen in de Golf. De Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Ken Salazar zei dat er pas weer op zee geboord kan worden als hij ervan overtuigd is dat de risico's van het boren voldoende werden verkleind.


Het softwarebedrijf Microsoft heeft Steve Ballmer, chief executive van het concern, een bonus van 670.000 dollar toegekend. Dat bedrag is identiek als zijn gewoon salaris, maar slechts de helft van wat hij had kunnen krijgen, ondanks het feit dat hij het softwarebedrijf tijdens het voorbije gebroken boekjaar naar een record wist te leiden. Het bedrijf zegt Ballmer erkentelijk te zijn voor de omzetstijging met 7 procent tot een recordhoogte van 62,5 miljard dollar. Ballmer slaagde er ook in de kosten terug te schroeven en de nieuwe versies van Windows en Office te lanceren. Ook zette Ballmer zich achter ontwikkelingen rond cloud computing en games. Minder tevreden is men echter over de tegenvallende verkoop van Kin, de mobiele telefoon die Microsoft in april lanceerde. Microsoft moest het project al na twee maanden opgeven.


De Europese Commissie wil nieuwe motorfietsen verplicht laten uitrusten met een ABS-remsysteem. Dat is één van de elementen in het nieuwe motorfietsen-plan dat de Europese Commissie wil uitwerken. Veiligheid en de uitstoot van broeikasgassen zijn de belangrijkste probleempunten in de sector van de motorfietsen. Twee jaar geleden lieten 5.520 motorrijders het leven in verkeersongevallen in Europa. Onder meer zullen alle gemotoriseerde voertuigen uit de L-categorie - zoals bromfietsen, tricycles, quads en motorfietsen met zijspan - voorzien moeten zijn van dagrijlichten, zodat ze beter zichtbaar zouden zijn voor andere weggebruikers. Dezelfde maatregel wordt vanaf volgend jaar al ingevoerd voor wagens. Er komen bovendien strenge uitstootnormen voor nieuwe motorfietsen. Die zouden in drie fasen tegen het einde van het decennium worden ingevoerd.


De Europese Unie en enkele van zijn belangrijkste handelspartners staan dicht bij een akkoord dat de strijd moet aanbinden met piraterij en namaak. Dat blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring die de betrokken partijen in Tokio hebben gepubliceerd. Met het Anti-Counterfeiting Trading Agreement (ACTA), dat onder meer internationale standaarden voor de handhaving van intellectuele eigendomsrechten moet vastleggen, willen de betrokken landen de grootschalige internationale handel in namaakproducten en illegaal downloaden aanpakken. De handel in namaakproducten berokkent de betrokken landen aanzienlijke economische schade. Bovendien blijft het fenomeen al lang niet meer beperkt tot klassieke doelwitten als merkkledij, uurwerken en muziek. Ook producten zoals geneesmiddelen of auto-onderdelen worden steeds meer nagemaakt. Grote afwezige bij de onderhandelingen is China, dat er al jaren van beschuldigd wordt veel te laks op te treden tegen piraterij.


De Zuid-Afrikaanse regering heeft het farmabedrijf HGH Parmaceutical de toelating gegeven de kanna-plant te commercialiseren die Bosjesmannen gebruiken om slecht humeur te bekampen. Het bedrijf wil er een product tegen stress uit afleiden. De kanna wordt al eeuwen door de Bosjesmannen gebruikt als middel tegen bezorgdheid, als hongerremmer en als kalmerend midddel. HGH Parmaceutical voert al acht jaar onderzoek naar de plant die in de westelijke Kaapprovincie groeit. Samen met een Amerikaans bedrijf moet dit leiden tot een product tegen stress. Wetenschapper Nigel Gericke wees erop dat de kanna-plant extreem beloftevol is, maar wetenschappelijk nog moet gevalideerd worden. In ruil voor de commercialesering zal het bedrijf dividenden uitkeren aan de Bosjesmannen, van zodra het product rendabel blijkt.


De werkloosheidsgraad in de eurozone is in augustus nagenoeg stabiel gebleven op 10,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat. Tijdens de maand juli werd een werkloosheidsgraad van 10,0 procent opgetekend. In augustus vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad 9,7 procent. De werkloosheid ligt daarmee al zes opeenvolgende maanden op 10 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de oprichting van de eurozone elf jaar geleden. In totaal zaten in de maand augustus in de eurozone 15,869 miljoen mensen zonder werk. In de zevenentwintig landen van de Europese Unie werden 23,066 miljoen werklozen geteld. Binnen de Europese Unie werd de hoogste werkloosheid opgetekend in Spanje (20,5 procent). Met 4,3 procent kende Oostenrijk de laagste werkloosheid. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, had in augustus een werkloosheidsgraad van 6,8 procent.


Verfproducent AkzoNobel heeft de verkoop van het bedrijfsonderdeel National Starch aan het Amerikaanse Corn Products International afgerond. AkzoNobel kondigde de verkoop ter waarde van 1,3 miljard dollar bij het begin van de zomer van dit jaar aan. Het bedrijf moest toen echter nog wachten op goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten om de verkoop af te kunnen ronden.
National Starch is als toeleverancier aan de voedingsindustrie een branchegenoot van Corn Products International, dat gevestigd is in Bridgewater en vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar realiseerde. Corn Products International heeft 2.250 medewerkers. De verkoop van Starch stond al een tijdje op de agenda van AkzoNobel. Starch vormde immers een onderdeel van het Britse concern ICI, dat twee jaar geleden door AkzoNobel werd overgenomen. Akzo Nobel was alleen geïnteresseerd in de verfdivisies van de Britse groep.


Autoconstructeur Saab, onderdeel van de Nederlandse autogroep Spyker Cars, ziet de autoverkoop in zijn thuisland Zweden opnieuw opveren. Tijdens de maand september werden in Zweden 1.022 wagens verkocht. Dat is een stijging met ruim 106 procent tegenover de maand september van vorig jaar. Door de sterke opleving in september kwamen de verkopen over de eerste negen maanden van dit jaar hoger uit dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. Het concern meldt een verdere stijging van de verkoop te voorzien. Daarbij wordt opgemerkt dat de introductie van nieuwe modellen de verkopen in de volgende periode verder zal stimuleren. In november zal tijdens het Autosalon van Los Angeles de nieuwe terreinwagen van de Zweedse constructeur worden gelanceerd. Nadien zal op het Autosalon van Genève het nieuwe SportEstate-model worden voorgesteld.


De Japanse hotelketen Okura heeft de hoteldivisie van de luchtvaartgroep Japan Airlines (JAL) overgenomen. Japan Airlines verkeert in financiele problemen en verkoopt momenteel onder meer vastgoed en hotels om weer winstgevend te worden. JAL Hotels werd veertig jaar geleden opgericht en is uitbater van de ketens Nikko Hotel Interntional en Hotel JAL City. Het bedrijf telt in totaal achtenveertig hotels. Okura beheert vierentwintig hotels bestiert. Okura heeft een belang genomen van 79,6 procent in JAL Hotels. De rest blijft in handen van de Japanse luchtvaartmaatschappij en enkele Japanse banken. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Okura zegt de naam van de overgenomen hotels wel te zullen behouden. Japan Airlines zelf maakte bekend te overwegen om zijn kapitaal met 600 miljoen dollar op te drijven.


Het Japanse bedrijf Fujifilm gaat de geplande derde productielijn voor offsetplaten in zijn fabriek in het Nederlandse Tilburg toch verder afbouwen om daarna onder meer milieuvriendelijke producten te kunnen produceren. Het moederbedrijf in Japan heeft daartoe besloten als gevolg van een herstel van de markt en de toenemende vraag. Het bedrijf investeert naar eigen zeggen in totaal 100 miljoen euro in het project. De constructie van de nieuwe productielijn begon twee jaar geleden. Vanwege de economische crisis zette de Fujifilm de installatie van de machines echter vorig jaar stop. Fujifilm heeft in Tilburg al twee productielijnen voor offsetplaten. Op de nieuwe productielijn, die over anderhalf jaar operationeel zou moeten zijn, worden alle nieuwe types offsetplaten geproduceerd. Bij Fujifilm in Tilburg werken in totaal ongeveer negenhonderd mensen.


De nieuwe Europese sancties tegen landen met een buitensporig hoge staatsschuld zullen ten vroegste over drie jaar toegepast worden. De maatregel werkt volgens de Europese Commissie immers niet retroactief. Eurolanden moeten hun staatsschuld beperken tot 60 procent van het bruto binnenlandse product. De Europese Commissie wil meer aandacht besteden aan dit criterium en heeft maatregelen uitgewerkt om de schuldenberg naar eigen zeggen in een bevredigend tempo af te bouwen. Er dreigen financiële sancties voor landen die dit ritme met de voeten treden. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, benadrukte dat ook rekening zal houden met de omvang van de private schuld. Ook die verduidelijking is belangrijk voor een aantal landen waar opgeworpen wordt dat de lage schuldgraad van de gezinnen een tegengewicht vormt voor de hoge overheidsschuld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home