Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 31, 2010

Engels cricket luidt financiële alarmklok

Het Engelse cricket dreigt met een faillissement geconfronteerd te worden, tenzij de financiële structuur van de sport gevoelig wordt bijgestuurd. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau Deloitte. Rekening houdend met de huidige televisierechten-modellen zou een geherstructureerde cricket-competitie volgens Deloitte een waarde van 34 miljoen dollar kunnen vertegenwoordigen. Door de hervorming zouden volgens het rapport ook de sponsoring-inkomsten met 9 miljoen pond tot 10 miljoen pond kunnen toenemen. Ook de inkomsten van de wedstrijden zouden met een gemiddelde van 15.000 toeschouwers kunnen verdubbelen tot 14 miljoen pond.

Uit het rapport blijkt dat voor het Engelse testmatch-cricket sinds de eeuwwisseling al 150 miljoen pond werd geïnvesteerd in infrastructuur. Tegen het einde van het decennium zou daar nog eens meer dan 180 miljoen pond bijkomen. Een groot gedeelte van die investeringen is echter gebeurd met zware leningen bij de banken en overheid. "De investeringen vielen samen met de agressieve biedingen, waarbij clubs internationale wedstrijden probeerden binnen te halen, om het imago op te bouwen en internationals-voor-één-dag te kunnen hebben," aldus de Britse krant The Telegraph. "Verwacht wordt dat de English Cricket Board volgend jaar daarmee een bedrag van 17,5 miljoen pond zal kunnen ophalen, tegenover 5,4 miljoen pond vier jaar geleden."

Die oplopende prijzen zijn echter samengevallen met de economische crisis, die geleid heeft in een terugval in sponsoring en ticketverkoop. Daardoor dreigen volgens Deloitte heel wat Engelse cricket-clubs met een mogelijk faillissement geconfronteerd te worden. Deloitte merkt op dat het huidige model op termijn niet houdbaar is en een grondige herziening van de commerciële relatie tussen de English Cricket Board en de clubs nodig is. Een grondige herstructurering van de competitie zou de commerciële aantrekkingskracht van het cricket moeten opdrijven. De zogenaamde test-grounds zouden op dit ogenblik een schuld van 91 miljoen pond hebben opgebouwd. Alleen al aan intresten zou tegen het midden van het decennium 36 miljoen pond moeten worden terugbetaald.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home