Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 07, 2011

Politiek geweld belangrijker risico voor bedrijfsleven

De revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, dreigende coups en rebellie in Afrika en civiele onrust en arbeidsgeschillen in Europese landen zoals Griekenland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië maken dat het internationale bedrijfsleven steeds meer hinder ondervindt van politiek geweld, stakingen, rellen en oorlogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Aon Risk Solutions. Het risico op politiek geweld en terrorisme is het grootst in Afghanistan, Tsjaad, Ivoorkust, Congo, Egypte, Irak, Libanon, Libië, Nigeria, Pakistan, Palestina, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Zimbabwe.

De betrokken landen vormen volgens Aon Hewitt een zeer hoog risico voor het bedrijfsleven. In negenendertig andere landen is er sprake van een hoog risico, waaronder Colombia, Griekenland, Israël, Kenia, Mexico en Thailand. Opgemerkt wordt dat het politieke geweld in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika dit jaar van grote invloed is geweest. De revoluties gingen er gepaard met grote maatschappelijke onrust. Ook de kans op een staatsgreep en op rebellie in Afrika vormt een politiek geweldrisico.

"Vooral de politieke onrust is wijder verbreid ten opzichte van de jaren voordien," aldus woordvoerders van Aon Risk Solutions. "Internationaal opererende bedrijven ontkomen haast niet meer aan deze risico’s. Indien er geen directe impact wordt opgetekend, dan is er ongetwijfeld een onrechtstreekse invloed doordat leveranciers in problemen komen of logistieke problemen de kop opsteken omdat door gebieden moet worden gereisd waar politiek geweld plaatsvindt."

Terroristische groeperingen en netwerken blijven volgens de onderzoekers onverminderd actief. "De dreiging van terroristische aanslagen blijft substantieel voor de meeste westerse landen en grootmachten," wordt er opgemerkt. "Bovendien blijft het terrorisme conflictzones als Irak, Afghanistan, Pakistan, Somalië en delen van Nigeria en de Sahel-regio aantasten. De bomaanslag begin dit jaar op de luchthaven Domodedovo in Moskou en de pogingen van Al-Qaeda om vrachtvliegtuigen op het Arabisch schiereiland op te blazen vorig jaar oktober, zijn enkele voorbeelden van deze dreiging."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home