Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 07, 2011

Hout blijft belangrijke bron hernieuwbare energie

Hernieuwbare bronnen waren twee jaar geleden verantwoordelijk voor 9 procent van de totale energie-consumptie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Er wordt aan toegevoegd dat hout en houtafval in de meeste lidstaten van de Europese Unie de belangrijkste bronnen van hernieuwbare energie vormen. In Estland vertegenwoordigt hout 97 procent van de totale consumptie van hernieuwbare bronnen. In Cyprus daalt dat tot 16 procent.

Het Europese onderzoeksproject FutMon, dat de gezondheid van de bossen moet onderzoeken, toont echter dat de gezondheid van de bomen afneemt. "Bossen lijden onder de steeds frequentere zomerhitte en droogtes van voorbije tien jaar in Centraal-Europa," wordt er opgemerkt. "Twee derde van de bossen in Europa is stabiel, maar de gezondheid van één derde is erop achteruitgegaan. In ongeveer de helft van de bossen wordt het kritische niveau voor stikstof bovendien nog steeds overschreden, wat verzuring en vermesting van de bodem veroorzaakt."

FutMon merkt nog op dat bossen de gevolgen van de klimaatwijziging kunnen helpen opvolgen. "Koolstofopname door bossen is goed voor 10 procent van alle emissies van broeikasgassen," wordt er opgemerkt. "De opslag van stikstof stimuleert de groei van bossen en dus ook de opname van koolstof, maar dat kan niet blijven duren omdat de groei van bossen niet eindeloos kan stijgen. Het is dan ook belangrijk dat de evoluties van het bosbestand worden opgevolgd."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home