Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Er moet een nieuw onderzoek komen naar de praktijken van de Britse tabloid News of the World, onderdeel van de groep News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch. Er is een hele controverse ontstaan rond de Britse tabloid, die er de gewoonte van maakte om sportlui en andere bekende personen te laten afluisteren, maar ook de voicemail van de verdwenen en vermoorde Britse tiener Milly Dowler manipuleerde. Nu is gebleken dat News of the World ook slachtoffers van de bomaanslagen in Londen hebben afgeluisterd. De Britse politie heeft al laten weten dat nu ook in andere grote moordzaken en verdwijningen, zoals die van Madeleine McCann, zal worden nagegaan of er sporen van de tabloid te vinden zijn.


De Duitse bondskanselier Merkel en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, hebben boos gereageerd op de afwaardering van de Portugese staatsschuld door het ratingbureau Moody's. De Portugese lange rente steeg door de afwaardering in één dag met meer dan 200 basispunten uit vrees dat het land een tweede reddingsplan nodig heeft. Het is volgens Barroso toch wel vreemd dat er geen enkel Europees kredietagentschap bestaat. Dat toont volgens hem dat er misschien wel enige vertekening is als men specifieke Europese situaties moet inschatten. Angela Merkel noemde het belangrijk dat het oordeel over de kredietwaardigheid van een land niet uitsluitend wordt overgelaten aan de kredietagentschappen.


Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), ziet geen problemen in het droppen van wapens voor de rebellen in Libië, zoals Frankrijk dat heeft gedaan. Rasmussen zegt te begrijpen dat de wapenleveringen dienen om de burgers te beschermen en hen de kans te geven zich te verdedigen tegen de aanvallen van de troepen van Kadhafi. De missie Unified Protector van de Navo in Libië werkt rond drie pijlers, waarbij gemikt wordt op het afdwingen van het vliegverbod, de toepassing van een wapenembargo en de bescherming van de burgers tegen de repressie. Frankrijk heeft, ondanks het wapenembargo, al verschillende wapenleveringen voor de rebellen georganiseerd.


De Japanse regering gaat alle kerncentrales extra controleren om te onderzoeken of ze bestand zijn tegen schokken zoals de aardbeving die de kernreactoren van Fukushima in maart beschadigde. De veiligheidscontroles zijn gebaseerd op de Europese stresstests. De aankondiging van Banri Kaieda, Japans minister van economie en Industrie, wordt gezien als een manier om de lokale overheden te overtuigen de kerncentrales weer te activeren. Nu liggen vijfendertig van de vierenvijftig Japanse kernreactoren stil. De meeste reactoren zijn na routineonderzoeken niet opnieuw opgestart. In Japan worden de kerncentrales elke dertien maanden stilgelegd voor onderhoud. Volgens experts zal het land binnenkort een energietekort hebben als de reactoren niet opnieuw worden ingeschakeld.


De Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang mag over zeven jaar de Olympische winterspelen ontvangen. Pyeongchang, gelegen op 180 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, kreeg van het Internationaal Olympisch Comité de voorkeur op het Duitse München en het Franse Annecy. De stemming, georganiseerd in het Zuid-Afrikaanse Durban, nam niet veel tijd in beslag. Al in de eerste stemronde had Pyeongchang een absolute meerderheid. Er waren 95 stemgerechtigden. Pyeongchang was twee keer eerder zonder succes kandidaat om de Olympische winterspelen naar Zuid-Korea te halen. Vorig jaar ging de organisatie naar Vancouver en over drie jaar zal het evenement in het Russische Sochi worden georganiseerd.


De Nederlander Jaap Blokker is op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Blokker Holding is bekend van winkelformules als Blokker, Casa, Leen Bakker, Maxi Toys en Bart Smit. Blokker was al langere tijd ziek. Jaap Blokker leidde de onderneming meer dan vijfendertig jaar. Hij was in totaal meer dan vijfenveertig jaar actief bij het bedrijf. Het was zijn grootvader die de eerste Blokker-winkel oprichtte in de Kalverstraat in Amsterdam. Onder Jaap en diens broer groeide het bedrijf uit tot een grote internationale onderneming met drieduizend winkels in elf landen. Het concern biedt werk aan ruim 25.000 eigen medewerkers en aan 3.800 werknemers bij de franchisenemers.


Voedselverpakkingen zullen in de toekomst duidelijker en informatiever worden. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks nieuwe regels die het aan de consument gemakkelijker moeten maken om keuzes kan maken tijdens het winkelen. Onder meer zullen de energiewaarde van een product en de hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout duidelijk leesbaar in een tabel vermeld moeten worden. Daarbij wordt een minimale lettergrootte opgelegd voor de tekst op de etiketten. Ook wordt de vermelding van het land van herkomst verplicht voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte, zoals dat nu al het geval is voor rundsvlees. Het debat over de voedseletikettering woedt al drie jaar.


De Franse cateringgroep Sodexo heeft tijdens het derde kwartaal van het lopende boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 2,6 procent tegenover de drie maanden voordien. De twee kwartalen voordien steeg de omzet telkens met meer dan 10 procent. De groei werd volgens Sodexo gevoed door een toenemende vraag in Azië en Latijns-Amerika, maar de vraag vertraagde in Noord-Amerika, Groot-Brittannië en Ierland. Sodexo beheert restaurants en andere faciliteiten, zoals automaten voor koffie en snoep voor bedrijven, het leger, scholen en gevangenissen. Die activiteiten zijn goed voor 70 procent van de omzet. Sodexo verwacht voor het hele boekjaar een groei van de operationele winst met 10 procent.


De Duitse chemiegroep BASF denkt aan de stopzetting van het onderzoek in genetische gemanipuleerde organismen (ggo) in Duitsland. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Er wordt aan gedacht om de onderzoeksactiviteiten te verhuizen naar de Verenigde Staten. De beslissing zou in Duitsland 700 werknemers treffen. Sinds de overname van CropDesign vijf jaar geleden heeft BASF in België ook een grote afdeling die zich toelegt op plantenonderzoek. Ook in Duitsland groeit de tegenstand tegen de genetisch gemanipuleerde producten. Die tegenstand is alleen maar toegenomen sinds de milieupartij in Duitsland aan populariteit wint. Sinds de deelstaatverkiezingen van maart zit de milieupartij in de regering in Rijnland-Palts, de deelstaat waar het ggo-onderzoek geconcentreerd is.


De Europese Unie moet de crisismaatregelen voor de financiële sector en de industrie geleidelijk afbouwen van zodra het economisch herstel gevestigd is. Dat heeft de World Trade Organization (WTO) gezegd in de nieuwste evaluatie van het handelsbeleid van de Europese Unie. Opgemerkt wordt dat het belangrijk is om te volhard met de lopende initiatieven om de crisissteun geleidelijk af te schaffen van zodra het economisch hersteld gevestigd is. De Europese Unie moet volgens de handelsorganisatie het afbouwen van crisismaatregelen dus verderzetten, omdat steunmaatregelen anders het herstel en de herstructurering op de lange termijn in de bewuste sectoren zouden dreigen te hinderen.


Tegen het midden van het decennium moet 30 procent van het topmanagement van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de Europese uit vrouwen bestaan. Tegen het einde van het decennium moet dat aandeel opgetrokken zijn tot 40 procent. Dat heeft het Europees Parlement beslist. Als de doelen niet met vrijwillige maatregelen worden gehaald, moet er volgens het Europees Parlement een Europese wetgeving komen. Op dit moment bestaat slechts 10 procent van de raden van bestuur van bedrijven uit vrouwen. Volgens rapporteur Rodi Kratsa-Tsagaropoulou kan Europa het zich niet veroorloven om talent onbenut te laten. Het versterken van de rol van vrouwen is volgens haar immers ook essentieel voor economische groei en een concurrerende interne markt.


De schuldencrisis in en buiten Europa oplossen is voor Christine Lagarde, het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), een dringende prioriteit. Dat heeft Lagarde gezegd op haar eerste persconferentie als directeur van de instelling. Terwijl er heel wat aandacht ging naar landen in de eurozone, worden volgens Lagarde ook andere landen, zoals de Verenigde Staten en Japan geconfronteerd, met een schuldenprobleem. Ook dat moet volgens Lagarde van dichtbij worden onderzocht. Ook het aanpakken van de werkloosheid staat bovenaan de prioriteitenlijst van Lagarde. De Franse beloofde de hervormingen van haar voorganger Dominique Strauss-Kahn voort te zullen zetten.


Bodyscanners mogen alleen op Europese luchthavens gebruikt worden als gezondheid, waardigheid en privacy van de passagiers geen gevaar lopen. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement heeft aangenomen. Het Europees Parlement is het ermee eens dat bodyscanners de veiligheid op luchthavens kunnen verbeteren. Scanners waarbij gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling, zijn volgens de parlementsleden echter schadelijk voor de gezondheid en moeten verboden worden. Ook moeten passagiers volgens het Europees Parlement het recht hebben voor een andere screeningsmethode te kiezen. Er moeten volgens de parlementsleden Europese afspraken worden gemaakt met duidelijke voorwaarden voor het gebruik.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft eist dat het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics 15 dollar neertelt voor elke geproduceerde smartphone die draait op Androidsoftware, het besturingssysteem van Google. Microsoft heeft een breed scala aan patenten op de technologie. Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf zou volgens bronnen maximaal 10 dollar per verkocht toestel willen betalen in ruil voor licenties op de bewuste patenten waar de Androidtoestellen inbreuk op maken. Het Taiwanese HTC Group heeft al een soortgelijke deal gesloten met Microsoft. Volgens een analist van de Amerikaanse bank Citigroup betaalt het Taiwanese bedrijf 5 dollar voor elke Androidsmartphone die het verkoopt. En eerder deze maand kwamen vier kleinere fabrikanten tot een overeenkomst met Microsoft.


Rusland is van plan om volgend jaar de Verenigde Naties te vragen om de uitbreiding van zijn grenzen richting de Noordpool, een regio die rijk is aan koolwaterstoffen en bijgevolg door vele partijen gegeerd is. Dat heeft de Russische vice-premier Sergej Ivanov bekend gemaakt. Ivanov meldde dat de volgende dagen een Russische wetenschappelijke expeditie zal vertrekken om de onderzeese bergruggen van Lomonosov en Mendeljev te onderzoeken teneinde te bewijzen dat het om uitbreidingen van zijn continentale plateau gaat. De Lomonosov-bergrug is een onderzeese bergketen die zich uitstrekt van Groenland tot Siberië. Ook Groenland en Canada beweren dat de bergrug de natuurlijke verlenging van hun respectievelijke plateaus is.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home