Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 09, 2011

Nieuwsoverzicht

Op Cape Canaveral is het ruimteveer Atlantis met succes gelanceerd. Het ruimteveer voert 3.800 kilogram proviand, materiaal en vervangstukken naar het International Space Station (ISS). De lancering werd door ongeveer 750.000 mensen bijgewoond. Met de lancering van Atlantis werd de laatste vlucht van het Amerikaanse spaceshuttle-programma ingezet. De spaceshuttles werden dertig jaar lang gebruikt om onder meer de verbinding met het internationaal ruimtestation te verzekeren, maar ook voor het onderhoud en de herstelling van de ruimtetelescoop Hubble. De laatste bemanning van Atlantis bestaat uit commandant Chris Ferguson, piloot Doug Hurley en de specialisten Sandra Magnus en Rex Walhelm.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus vervoerde tijdens de maand juni 925.000 passagiers. Dat betekent een daling met 1,7 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De terugval is volgens de maatschappij te wijten aan een stakingsdreiging van de Ierse pilotenvakbond. Ook zonder stakingsdreiging heeft Aer Lingus echter met problemen af te rekenen. Het bedrijf heeft immers last van de voortdurend zwakke Ierse economie. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers gaf topman Christoph Mueller aan te kijken naar verdere kostenbesparingen, nadat eerder al routes werden geschrapt om de winstgevendheid te verbeteren. Tijdens het eerste kwartaal kwam het operationele verlies uit op 53,7 miljoen euro, onder meer wegens stakingen van het personeel in de eerste maanden van het jaar.


Fininvest, de holding van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 560 miljoen euro wegens corruptie rond de overname van de uitgeverij Mondadori. Dat heeft het hof van beroep in Milaan beslist. Een lagere rechtbank had twee jaar geleden nog bepaald dat Fininvest aan concurrent CIR een schadevergoeding van 750 miljoen euro diende te betalen. In het dossier waren drie compagnons van Berlusconi veroordeeld wegens de omkoping van een rechter, die daardoor een uitspraak rond Mondadori in het voordeel van industrieel Carlo De Benedetti, een concurrent van Fininvest, terugdraaide. Berlusconi zou in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.


De zoutproducent Frisia Zout heeft een vergunning gekregen voor de winning van zout onder de Waddenzee in Friesland. De zoutwinning zal plaatsvinden in het gebied Havenmond. Het zout bevindt zich op ongeveer drie kilometer uit de kust en op twee kilometer diepte en wordt aangeboord vanaf het industrieterrein van Harlingen. Onder voorwaarde dat flora en fauna in de Waddenzee geen nadeel ondervinden, wordt zoutwinning onder zee toegestaan. Hierdoor kan op termijn de zoutwinning op land gevoelig afnemen. Dat is nodig omdat de bodem in het noordwesten van Friesland daalt door de winning van zout. Het duurt naar schatting tien jaar vooraleer de zoutwinning helemaal naar de Waddenzee kan worden overgeheveld.


Het Griekse toerisme heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een groei gekend met 9,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In juni werd er zelfs een groei met 15,9 procent opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van de Griekse vereniging van reisorganisaties. Vooral de Griekse eilanden bleken populair bij de toeristen. Het eiland Rhodos mocht in de eerste helft van dit jaar één derde meer toeristen begroeten. Ook op Kos werd een groei met 31,1 procent optekenen. Kreta registreerde een stijging met 15,1 procent, terwijl op Korfoe een toename met 7,9 procent werd gemeld. Daarentegen telde de hoofdstad Athene een daling met 3 procent. De vereniging denkt dat de buitenlanders de Griekse hoofdstad wegens de talrijke stakingen en rellen tegen de regering hebben gemeden.


Het internetbedrijf Google wil meer samenwerken met de sociale netwerken Facebook en Twitter. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd tijdens een conferentie in Sun Valley. Schmidt zei verder dat zijn bedrijf volledig zal meewerken aan het onderzoek dat de Federal Trade Commission is begonnen naar Google. Hij benadrukte daarbij dat het internetbedrijf niet van plan is zijn strategie te wijzigen. De Amerikaanse mededingingstoezichthouder dient mogelijk een aanklacht in tegen Google vanwege machtsmisbruik. Volgens Schmidt is het nog te vroeg om aan te geven of het eigen sociale netwerk Google Plus een succes is. Hij zei wel dat er sprake is van grote belangstelling en dat vooral de videochat erg populair is bij jongeren.


De impact op de Britse activiteiten van Rupert Murdoch als gevolg van het afluisterschandaal bij News of the World zal relatief beperkt blijven. Vanuit het perspectief van de groep NewsCorp van Murdoch zal het nauwelijks worden opgemerkt. Analisten stellen dat News of the World een omzet van ongeveer 50 miljoen pond boekt, terwijl televisiezender Sky News aan 8 miljard pond inkomsten komt. Sky News is onderdeel van het Britse televisienetwerk BSkyB. Murdoch heeft een minderheidsaandeel in BSkyB, maar wil het bedrijf in zijn geheel overnemen. Analisten twijfelen echter of de opheffing van News of The World Murdoch verder zal helpen bij de overname van het Britse televisienetwerk.


Pas tijdens de eerste week van augustus zal worden beslist of in Frankrijk een juridisch onderzoek wordt opgestart naar Christine Lagarde, de nieuwe topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een Franse rechter bekend gemaakt. Het is de tweede keer dat de zaak wordt uitgesteld. Aanleiding dit keer is het feit dat één van de rechters zich heeft teruggetrokken. Een reden voor die beslissing werd niet gegeven. Een juridisch onderzoek moet duidelijk maken of Lagarde destijds als Frans minister van financiën misbruik van haar macht heeft gemaakt in een geding rond de zakenman Bernard Tapie. De nieuwe topvrouw het het Internationaal Monetair Fonds ontkent de aantijgingen.


De Franse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei gekend met 0,2 procent tegenover de drie maanden voordien. Dat heeft de Banque de France gezegd. Eerder was gewag gemaakt van een economische groei met 0,4 procent. In zijn maandelijkse rapport over het economische klimaat merkt de Franse centrale bank op dat de industriële activiteiten tijdens de maand juni zijn afgenomen. Vooral de autobranche en de machinebouw zouden verantwoordelijk geweest zijn voor die terugval. De indicatoren van de bank voor het zakelijk klimaat daalden in juni naar 99 punten, voor zowel de industriële als de dienstensector. Tijdens de maand mei werd nog een respectievelijk cijfer van 103 punten en 100 punten opgetekend.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips gaat samen met het Deense Kvadrat Soft Cells lichtgevend textiel op de markt brengen. De twee bedrijven hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. In de techniek worden led-toepassingen van Philips in de akoestische panelen van Kvadrat geïntegreerd. Daardoor kunnen ruimtes aangekleed worden met muurbedekking inclusief sfeerverlichting. Dat kan met allerlei verschillende stoffen en alle denkbare kleuren. De panelen absorberen ook geluid. Bovendien kunnen de lampen indien gewenst van kleur veranderen. Volgens Philips kan de muurbekleding perfect worden gewerkt in kantoren, maar ook in winkels of horecazaken.


De Amerikaanse werkgelegenheid is tijdens de maand juni opnieuw nauwelijks gegroeid. Dat is gebleken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Netto werden er in de Amerikaanse economie, met uitzondering van de agrarische sector, 18.000 nieuwe banen gecreëerd. Daarmee viel de banengroei terug tot het laagste tempo sinds september vorig jaar. De groei kwam ook veel lager uit dan verwacht. Economen hadden 90.000 nieuwe banen voorspeld. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt was in mei bovendien aanzienlijk minder sterk dan eerder gemeld. Er ontstonden in die maand volgens een nieuwe schatting 25.000 nieuwe banen, terwijl er eerder 54.000 werden gemeld.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat een vijfde schijf van zijn lening aan Griekenland deblokkeren. Het gaat om een bedrag van 3,2 miljard euro. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds bekend gemaakt. Christine Lagarde, directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds, riep Griekenland meteen ook op om vastbesloten te blijven. Volgens Lagarde heeft het programma al resultaat, erop wijzend dat het Griekse begrotingstekort daalt, de economie opnieuw in evenwicht raakt en het concurrentievermogen aan de beterhand is. Met de vele structurele hervormingen die er nog zitten aan te komen, blijven er volgens Lagarde echter nog aanzienlijke uitdagingen voor het economisch beleid.


De Italiaanse premier Berlusconi wil nog voor de derde week van de maand juli een omvangrijk bezuinigingspakket laten goedkeuren. Dat heeft Berlusconi gezegd na een onderhoud met de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti. De Italiaanse regering kondigde eerder een pakket van 47 miljard euro aan bezuinigingen aan. Dat moet de Italiaanse overheidsfinanciën opnieuw gezond maken. Italië kampt met een schuldenlast die momentel ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. De ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's dreigden het land al met een afwaardering als de schuld niet wordt afgebouwd. Tremonti liet al opmerken dat het een ramp zou zijn als het pakket niet door het Italiaanse parlement zou komen.


Het Nederlandse financiële concern ING verkoopt zijn autoleasedochter ING Car Lease aan de Duitse groep Alphabet. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 700 miljoen euro. ING had eind vorige maand al bevestigd dat het zijn autoleasingactiviteiten in de etalage had geplaatst, ook al maakte die tak geen deel uit van het Europese herstructureringsplan van de groep. Maar nu de internationale toezichthouders eisen dat banken op termijn hun kapitaalbuffers verder verstevigen, ging ING op zoek naar extra middelen. Bovendien passen de leaseactiviteiten niet in de strategie die ING volgt om het financiële concern weer om te vormen tot een pure bankgroep. Alphabet, een divisie van autobouwer BMW, ziet door de transactie zijn wagenpark verdubbelen tot bijna 500.000 exemplaren.


De microbloggingsite Twitter wil de volgende periode met een onderhandse operatie een bedrag van ongeveer 400 miljoen dollar. Er zou een grote belangstelling bestaan voor de operatie. Volgens bepaalde bronnen zou de waarde van Twitter bij de operatie geraamd worden op 8 miljard dollar. Bij een eerdere kapitaalronde minder dan zeven maanden geleden was Twitter nog gewaardeerd op een bedrag van 3,7 miljard dollar. Critici waren toen al van mening dat die waardering ongehoord hoog lag voor een bedrijf dat nog altijd niet rendabel is. Twitter heeft ongeveer 200 miljoen gebruikers. De onderneming hoopt dit jaar met de verkoop van advertenties 150 miljoen dollar binnen te halen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home