Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 08, 2011

Nieuwsoverzicht

Het online veilingbedrijf eBay heeft de onderneming Zong, aanbieder van mobiele betaaloplossingen, overgenomen. Met de transactie is een bedrag een gemoeid van 240 miljoen dollar. Het veilingbedrijf is al eigenaar van PayPal, gespecialiseerd in online betaaloplossingen. De overname van Zong biedt PayPal naar eigen zeggen de mogelijkheid om meer dan 4 miljard mensen met een mobiele telefoon te bereiken. Zong biedt de klanten van PayPal meer keuze en veiligheid wanneer ze betalen. Het Amerikaanse Zong is actief in vijfenveertig landen en opereert in éénentwintig talen. Scott Thompson, topman van PayPal, stelt dat mobiele betalingen binnen vier jaar in de Verenigde Staten mainstream geworden zal zijn.


De typische internetmijder is een vrouw van 67 jaar met een netto maandinkomen van ongeveer 1.600 euro. De typische veelgebruiker daarentegen is een man van ruim 41 jaar met een netto-inkomen van ongeveer 2.400 euro. Dat is de conclusie van een Duits onderzoek van het bureau TNS Infratest. Uit dat onderzoek blijkt dat één op de vijf Duitse consumenten niet geïnteresseerd is in het internet. Het aandeel overtuigde internetweigeraars ligt in Duitsland op 21,9 procent, wat betekent dat ongeveer 15,5 miljoen Duitsers het online netwerk niet willen gebruiken. Uit het onderzoek blijkt nog dat de groei van het aantal internetgebruikers vertraagt. Bijna driekwart van de Duitsers is nu online. Vooral in het vroegere Oost-Duitsland is er een afkeer van het internet.


De Europese Centrale bank (ECB) heeft aangekondigd Portugees staatspapier te zullen aanvaarden als onderpand voor leningen aan banken, ook als er een afwaardering komt door kredietbeoordelaars. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, bekend gemaakt. De maatregel laat banken die Portugees staatspapier bezitten toe om te blijven lenen bij de Europese Centrale Bank. Onder de gangbare regels zou de Europese Centrale Bank dat niet meer kunnen toelaten wanneer kredietbeoordelaars hun rating gevoelig naar beneden bijstellen. Zopas verlaagde het ratingagentschap Moody's de kredietbeoordeling van Portugal tot rommelstatus. De uitzonderingsregel werd ook al toegepast voor Grieks en Iers schuldenpapier.


De aandeelhouders van NYSE Euronext hebben de fusie met Deutsche Börse goedgekeurd. De samensmelting tussen beide beursuitbaters komt daardoor weer een stap dichterbij. De nieuwe instelling zou de beurzen van New York, Frankfurt, Parijs, Lissabon, Amsterdam en Brussel samenbrengen en op die manier de grootste beursgroep ter wereld worden. Eigenaars die zowat 65 procent van NYSE Euronext in handen hebben, steunden de overeenkomst. Er was 50 procent nodig om de in februari aangekondigde deal goedgekeurd te krijgen. Tijdens de tweede week van juli spreken de aandeelhouders van Deutsche Börse zich uit over het project.


De ratingagentschappen verergeren de crisis door voorspellingen te produceren die zichzelf waarmaken. Dat heeft Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom en adjunct-secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), gezegd. De jongste tijd hebben de kredietbeoordelaars volgens Padoan aangetoond dat ze sterk pro-cyclisch waren. Het is volgens Padoan niet correct dat de bureaus informatie doorgeven. Hij voert aan dat de bureaus oordelen uitdrukken en aanleiding geven tot een versnelling van tendensen die al actief zijn. Hij vergeleek het optreden van de ratingbureaus met het geven van een duw aan iemand die al aan de rand van een ravijn staat.


Kredietbeoordelaar Moody's verlaagt de waardering voor de schuld van vier Portugese banken, waarvoor de Portugese overheid garant staat. Het gaat om de banken Caixa Geral de Depos (CGD), BES, Millennium BCP en Banif. De verlaging gaat ook gepaard met een negatieve outlook, wat betekent dat er in de volgende weken nog een verlaging van de beoordeling kan volgen. Eerder verlaagde het ratingagentschap al zijn rating voor Portugal met vier stappen, tot een rommelstatus. In mei kreeg Portugal voor 78 miljard euro noodsteun. Het land kondigde sindsdien een besparingsplan aan om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 5,9 procent en tot 3 procent over twee jaar.


De Zweedse regering heeft zijn goedkeuring verleend aan de vastgoeddeal die Swedish Automobile onlangs heeft gesloten. Dat heeft een woordvoerder van het Zweedse ministerie van industrie gemeld. Dochterbedrijf Saab verkoopt onder de overeenkomst een gedeelte van zijn vastgoedbezittingen aan een consortium van Zweedse investeerders. Tegelijkertijd huurt Saab de gebouwen terug. Dit levert het bedrijf ongeveer 255 miljoen Zweedse kroon op. Dat komt overeen met een bedrag van 28 miljoen euro. Door die transactie krijgt de Zweedse autobouwer opnieuw wat meer financiële armslag. Eerder gingen de Europese Investeringsbank en de Riksgälden, het agentschap dat verantwoordelijk is voor de Zweedse overheidsuitgaven, al akkoord met de constructie.


De Nederlandse bank ABN Amro is in beroep gegaan tegen het overnameverbod van de Europese Commissie. Dat heeft de bank bekend gemaakt. ABN Amro mag van de Europese mededingingsautoriteit geen substantiële overnames doen zolang de Nederlandse staat een meerderheidsbelang heeft. De bank is daarover echter in beroep gegaan bij het Europese hof van Justitie. ABN Amro benadrukt dat het nog geen concrete plannen tot overnames heeft, maar dat de bank vanaf de situatie dat het deels in private handen komt graag over zoveel mogelijk flexibiliteit beschikt. Op termijn is volgens ABN Amro de kans groot dat de bank weer naar de private markt terugkeert. De Nederlandse staat is op dit moment de enige aandeelhouder van ABN Amro.


De Britse krant News of the World, onderdeel van News Corp en één van de grootste tabloids ter wereld, verdwijnt. Met zijn 168 jaar was News of the World een van de oudste kranten van de wereld en bovendien het best verkochte Engelstalige zondagsblad. Rupert Murdoch, de eigenaar van de Australisch-Britse mediagroep, kiest met die radicale beslissing echter voor de korte pijn. De naam en faam van het zondagsblad leken onherstelbaar beschadigd na onthullingen over de afluisterpraktijken van de tabloid. Onlangs werd bekend gemaakt dat een privédetective negen jaar geleden voor News of the World de mobiele telefoon van het vermiste meisje Milly Dowler had gehackt. Daarna volgde het bericht dat niet alleen mobiele telefoons van filmsterren en leden van de Britse koninklijke familie, maar ook de telefoons van weduwen van gesneuvelde Britse soldaten in Irak werden afgeluisterd.


De Duitse autobouwer BMW heeft zijn positie als nummer één op de markt van luxewagens versterkt. De Duitse groep verkocht tijdens de eerste helft van dit jaar 689.861 wagens. Dat betekent een stijging met 17,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dochtermerk Mini liet een groei met 30 procent optekenen, terwijl de divisie Rolls Royce een stijging met 64 procent liet noteren. BMW zegt niet op de Duitse thuismarkt stand gehouden te hebben, maar ook vooruitgang geboekt te hebben in de Verenigde Staten en de belangrijkste groeimarkten. De hele BMW-groep liet tijdens de eerste helft van dit jaar een groei met 20 procent registreren.


Het Zwitserse bedrijf Transocean, het grootste offshore oliebedrijf van de wereld, heeft meer dan honderd werknemers van een halfafzinkbaar olieplatform voor de kust van Ghana moeten evacueren. Het platform bleek water gemaakt te hebben tijdens het transport naar een olieveld. Een ongeluk met een anker zou aan de basis liggen van het incident. Volgens het bedrijf is alles voorlopig onder controle en is het platform stabiel. De Ghanese overheid werd ingelicht over het incident. Transocean verhuurde het platform aan de Italiaanse energiegroep Eni. Mogelijk wordt het platform vervangen door een ander. Het incident zorgt voor een nieuwe deuk in het imago van het bedrijf. Vorig jaar veroorzaakte het platform Deepwater Horizon van Transocean een zwaar ongeval in de Golf van Mexico.


De Franse autobouwer Renault zal pas over drie jaar batterijen kunnen fabriceren voor zijn elektrische voertuigen. Dat betekent een vertraging van anderhalf jaar ten opzichte van de aanvankelijke plannen van de Franse autobouwer. Volgens een woordvoerder van Renault moet er met een vertraging rekening gehouden worden in de bouw van een fabriek in het Franse Flins, waar de onderdelen voor de lithium ion batterijen gebouwd zullen worden. De problemen vormen een nieuwe tegenslag voor Renault, dat zijn verkoop in Frankrijk in vrije val ziet gaan en die van de elektrische wagen één van zijn kernpunten maakt voor de toekomst.


De productie bij Saab Automobile zal, als alles goed gaat, tijdens de tweede week van de maand augustus kunnen worden hervat. Dat heeft de Zweedse autobouwer, die in handen is van Swedish Automobile, bekend gemaakt. Eerder had Saab er nog op gerekend de productie binnen de twee weken te kunnen opstarten. De reden voor het verschuiven van de productiehervatting is dat sommige leveranciers meer tijd nodig hebben om de aanvoer op gang te brengen. Bovendien werken veel Europese leveranciers volgens Saab in de vakantieperiode op halve kracht. De productie van Saab in de fabriek van Trolhättan ligt al drie maanden grotendeels stil. Aanvankelijk weigerden de toeleveranciers nog onderdelen aan te leveren omdat ze niet betaald waren.


De privébank Kleinwort Benson, een divisie van de groep RHJ International, voert exclusieve gesprekken rond de overname van BHF Bank, dochter van Deutsche Bank. De transactie zou een belangrijke stap betekenen in de transformatie van RHJ International van een industriële holdingmaatschappij naar een pure financiële dienstverlener. Door de overname van BHF Bank zou Kleinwort Benson gevoelig aan schaalgrootte kunnen winnen. Momenteel heeft Kleinwort ongeveer 10 miljard euro aan klantentegoeden onder beheer. Maar dat bedrag zou gevoelig kunnen worden opgedreven door het inlijven van BHF Bank. Daarnaast zou Kleinwort ook een sterke positie kunnen opbouwen op het Europese vasteland.


China gaat waarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak van de World Trade Organization (WTO), die de Chinese exportbeperkingen op een reeks grondstoffen had veroordeeld. Volgens de Wereldhandelsorganisatie zijn de Chinese exportrestricties op negen grondstoffen - waaronder steenkool, bauxiet en zink - illegaal zijn. Volgens een verklaring van het Chinese ministerie van handel zijn de exportbeperkingen noodzakelijk om een duurzame ontwikkeling van de grondstoffenindustrie te stimuleren en uitputting van de voorraden te voorkomen. China heeft nog 58 dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de World Trade Organization.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home