Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 05, 2011

Nieuwsoverzicht

In Duitsland werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 1,6 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 10,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Verband der Internationalen Kraftfahrzeugenhersteller (VDIK). Maar de groei lijkt nog kwetsbaar, want tijdens de maand juni stagneerden de cijfers. Juni laat een terugval van 0,3 procent optekenen, maar de vereniging wijst naar de vele feestdagen die tijdens die maand worden geteld. Als men alleen rekening houdt met het aantal werkdagen, blijft juni volgens de vereniging positief met een toename van 10 procent. De positieve cijfers houden volgens de organisatie verband met de gunstige economische groei. Ook voor de volgende maanden wordt een verdere groei verwacht.


Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé voert overnamegesprekken met het Chinese Hsu Fu Chi International, de grootste snoepgoedfabrikant van China. Dat wordt door de Chinese groep bevestigd, maar er wordt naar eigen zeggen ook met andere geïnteresseerde partijen gepraat. De waarde van Hsu Fu Chi wordt geraamd op 3,2 miljard Singaporese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 1,8 miljard euro. Het bedrijf heeft een beursnotering in Singapore. Hsu Fu Chi zou door de transactie de grootste overname van een Chinees bedrijf uit de geschiedenis vertegenwoordigen. Een acquisitie in China is voor Nestlé interessant omwille van het enorme groeipotentieel. Per jaar wordt voor 6 miljard dollar snoepgoed verkocht in China.


Het Europees parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn er niet in geslaagd om nog voor het zomerreces een akkoord te bereiken over een versterkt economisch bestuur voor de eurozone en de rest van de Europese Unie. De onderhandelingen blokkeren op de discussie over de sanctionering van de lidstaten die hun financiën laten ontsporen. Het Europese parlement en de lidstaten wilden voor het zomerreces een akkoord bereiken over de zes wetgevende voorstellen van de Europese Commissie voor een versterkt Europees toezicht op het budgettair en macro-economisch beleid. Dan had het parlement het compromis op zijn plenaire vergadering alsnog kunnen bekrachtigen. Dat is niet gebeurd, zodat zal moeten gewacht worden naar de volgende plenaire vergadering in september.


Etenswaren uit de Japanse provincie Shizuoka zullen voortaan strengere controles moeten ondergaan alvorens ze de Europese Unie mogen ingevoerd worden. De Europese Commissie heeft Shizuoka immers toegevoegd aan de lijst met intussen twaalf Japanse provincies waarvoor strengere maatregelen gelden. Oorzaak is de ontdekking van theebladeren met verhoogd radioactief cesiumgehalte afkomstig uit de regio. In nasleep van de kernramp in Fukushima moet voedsel uit de betrokken provincies strengere controles doorstaan. Dat moet helpen verzekeren dat ze vrij zijn van radioactieve isotopen alvorens ze het Japanse grondgebied verlaten. De Europese Commissie heeft echter ook beslist twee provincies ten westen van Fukushima - Niigata en Yamagata - van de lijst te schrappen.


De meeste Europese verzekeraars zijn bestand tegen zware economische schokken. Maar als het tot een daadwerkelijke financiële orkaan komt, blijkt één op de tien spelers niet aan de toekomstige kapitaaleisen te voldoen. Dat leren de resultaten van de stresstests die de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) bekend heeft gemaakt voor de verzekeraars. Toch is er volgens de organisatie geen reden tot ongerustheid. De verzekeraars hebben ruim de tijd zich aan te passen aan de strengere kapitaalvereisten die ten vroegste over drie jaar worden ingevoerd. Bovendien bleken de kapitaaltekorten bij de falende verzekeraars niet dramatisch. De regulator geeft geen testresultaten voor individuele verzekeraars.


In Frankrijk heeft de schrijfster en journaliste Tristane Banon een klacht ingediend tegen Dominique Strauss-Kahn, de gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), wegens poging tot verkrachting. Hij zou zich negen jaar geleden tijdens een interview met de nu 32-jarige Banon misdragen hebben. De Franse schrijfster Strauss-Kahn tevergeefs gedwongen zijn tot seks. Banon zegt alsnog te willen dat de zaak rond de vermeende verkrachting alsnog recht wordt aangedaan. Strauss-Kahn, die ook nog altijd in de Verenigde Staten met een verkrachtingsdossier wordt geconfronteerd, weerlegt de beschuldigingen en heeft op zijn beurt tegen Banon een klacht wegens smaad neergelegd.


De kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft negatief gereageerd op een voorstel van de Franse banksector waarbij de financiële instellingen een deel van hun vervallende Griekse leningen zouden herinvesteren. Volgens de technische regels van het ratingbureau komt het voorstel neer op een selectieve wanbetaling. Volgens het ratingbureau is de voorgestelde ruil geforceerd. De banken zouden weliswaar uit vrije wil instemmen met het voorstel, maar dat alleen doen omdat de kans reëel is dat Griekenland zonder een instemming van de banksector failliet gaat. Dan zouden ook de banken met een groter probleem worden geconfronteerd.


Japan en Zuid-Korea hebben volgens de Aziatische consumenten de meest waardevolle merken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse marketingtijdschrift Campaign. Daarbij wordt het Japanse elektronicaconcern Sony als meest waardevolle merk van de wereld naar voor geschoven, gevolgd door zijn concurrenten Samsung uit Zuid-Korea en Panasonic uit Japan. Met een zesde plaats is het Amerikaanse Apple het eerste westerse merk in de rangschikking. Europese luxemerken zoals Prada, Louis Vuitton en BMW zijn in de rangschikking niet terug te vinden. Elektronicaproducent Haier is met een 102de plaats het eerste Chinese merk. Het zuivelbedrijf Amul is op een 89ste plaats het meest waardevolle Indiase merk.


De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft Ryanair na tal van klachten een boete van meer dan 0,5 miljoen euro opgelegd wegens niet-correcte commerciële praktijken tegenover consumenten. De Ierse lagekostenmaatschappij wordt bestraft wegens misleidende reclame op aanbiedingen die volgens de Italiaanse autoriteiten onvindbaar zijn voor de gebruikers. Daarnaast wordt gewag gemaakt van een gebrek aan transparantie en een gebrek aan informatie over aangeboden tickets. Daarbij wordt volgens de autoriteiten geen melding gemaakt van kosten die soms gevraagd worden op het ogenblik van de betaling met kredietkaart. Een ander punt van kritiek is de moeilijkheid of zelfs onmogelijkheid voor gebruikers om bijstand te krijgen bij de terugbetaling van tickets.


De Duitse autobouwer Volkswagen heeft 55,9 procent van de vrachtwagenbouwer MAN in handen. Daarmee staat Ferdinand Piëch, voorzitter van Volkswagen, een stap dichter bij zijn plannen ook een leidende rol te spelen in de vrachtwagenmarkt. Piëch wil het Duitse MAN samenvoegen met de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania, die enkele jaren geleden al door Volkswagen werd binnengehaald. Piëch werkt al enkele jaren aan een masterplan om MAN, Scania en de vrachtwagendivisie van Volkswagen te fuseren. Tot nu toe bleef dat echter beperkt tot een pakket aandelen Scania en 30 procent van MAN. Daarom lanceerde Volkswagen onlangs een overnamebod op het Duitse vrachtwagenconcern. Volgens MAN komt de samenwerking met Volkswagen en Scania nu in een nieuwe fase.


In Turijn is twintig jaar cel gevorderd voor de voormalige eigenaar van de Zwitsers-Belgische asbestproducent Eternit en de voormalige Belgische aandeelhouder van Eternit Italië. De Zwitserse miljardair Stephan Schmidheiny en de Belgische baron Jean-Louis Cartier de Marchienne worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van ongeveer drieduizend inwoners in dorpen waar Eternit Italië fabrieken had. Ze worden beschuldigd van het veroorzaken van een milieuramp en het verwaarlozen van de veiligheid op de werkvloer. Het Eternit van Schmidheiny was van vanaf het midden jaren zeventig gedurende een decennium een belangrijke aandeelhouder van Eternit Italië. Cartier de Marchienne was begin jaren zeventig minderheidsaandeelhouder en bestuurder van Eternit Italië.


De Europese Investeringsbank (EIB) heeft zijn toestemming gegeven voor de verkoop van het vastgoed van de Zweedse autobouwer Saab. Die transactie moet de financiële zorgen verlichten van Saab en diens moederholding Swedish Automobile, sinds kort de nieuwe naam van Spyker Cars. Tegelijk heeft een aantal Chinese partners officieel toegezegd om geld in de autobouwer te investeren. Ook wordt ingestemd met de instap van de Russische miljardair Vladimir Antonov in de autobouwer. Antonov maakte eerder al bekend bereid te zijn om een bedrag van 100 miljoen euro te investeren in de Zweedse autobouwer. Als voorwaarde had hij wel gesteld mede-eigenaar van het merk te kunnen worden.


De kernreactor in het Franse Fessenheim kan nog tien jaar langer openblijven. Dat heeft de Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN), de Franse nucleaire waakhond, gezegd in een advies aan de Franse regering. Maar aan het langer openhouden van Fessenheim, de oudste kerncentrale van Frankrijk, zijn volgens de nucleaire waakhond wel een aantal voorwaarden verbonden. Onder meer moet de betonnen basis van de reactor binnen een periode van twee jaar worden versterkt. De kerncentrale van Fessenheim is al bijna vijfendertig jaar operationeel. De centrale telt twee reactoren die elk 900 megawatt kunnen produceren. Milieuorganisaties dringen al langer aan op de sluiting van die centrale. Maar de regering wilde geen beslissing nemen zonder advies van de nucleaire waakhond.


Er bestaat geen plan om het Japanse energiebedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, op te splitsen. Dat heeft een woordvoerder van de Japanse regering bekend gemaakt. Volgens een aantal berichten zouden Japanse regeringsfunctionarissen in het geheim een voorstel geschreven om Tepco op te splitsen en de kernenergieactiviteiten te nationaliseren. Het plan zou Tepco dwingen zijn energiedistributie-activiteiten te verkopen en zijn kernenergieactiviteiten onder staatscontrole te brengen. Het Japanse energieconcern zou dan zelf de energiecentrales in zijn bezit bezit houden. De waarde van de bezittingen zou in dat voorstel dalen van 7 biljoen yen naar 1,6 biljoen yen. Met het plan zou de Japanse regering de zorgen in de markt over Tepco verder willen sussen.


Wikileaks wil een klacht indienen bij de Europese Commissie tegen de kredietkaartmaatschappijen Visa en MasterCard. De bedrijven nog altijd weigeren donaties over te boeken naar de klokkenluiderssite. Dat heeft de advocaat van Wikileaks bekend gemaakt. Wikileaks vindt dat Visa en MasterCard misbruik maken van hun marktpositie en dat hun optreden in strijd is met Europese regels. Daarnaast stelt de dienst dat Visa noch MasterCard ooit enige bereidheid heeft getoond om tot een overeenkomst met Wikileaks te komen. Ook het Deense betalingsbedrijf Teller, dat betalingen van beide creditcardmaatschappijen verwerkt, wordt in de aanklacht betrokken. Teller zegt wel bereid te zijn de donaties door te storten, op voorwaarde dat Visa en MasterCard het daarmee eens zijn.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home