Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, July 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft strengere eisen gesteld aan de boorvergunningen voor het Brits-Nederlandse olieconcern Shell in Alaska. Shell kreeg begin vorig jaar een aantal vergunningen van de Amerikaanse milieuwaakhond, maar stuitte op tegenstand van lokale bevolkingsgroepen en milieuorganisaties in Alaska. Een rechtbank wees die klachten in december vorig jaar af, maar de milieuwaakhond besliste om de vergunningen toch te herzien. Daarbij wordt aan het Brits-Nederlandse concern onder meer zwaardere normen op het gebied van luchtverontreiniging opgelegd. De marges uit de oorspronkelijke vergunning werden gehalveerd.


Een gebroken pijpleiding van het olieconcern ExxonMobil heeft in de Amerikaanse staat Montana (USA) een vervuiling met 160.000 liter ruwe olie veroorzaakt. De leiding bevindt zich in het beroemde Yellowstone park. Door het incident ontstond een oliespoor van ongeveer 40 kilometer lang. Gevreesd werd dat de vervuiling in de Missouri-rivier terecht zou komen. Net voorbij de grens tussen Montana en North Dakota vloeit de Yellowstonerivier samen met de Missouri. Tot dat punt zijn ook geen dammen aanwezig die de olie tegen hadden kunnen tegenhouden. In de buurt van het lek werden een aantal inwoners tijdelijk geëvacueerd uit vrees voor mogelijke ontploffingen. Nadat de pijpleiding was afgesloten, konden de geëvacueerden echter terugkeren.


Een dochteronderneming van het Duitse chemieconcern Bayer betaalt Amerikaanse rijstboeren tot 750 miljoen dollar wegens aantijgingen over het besmetten van de rijstoogst af te kopen. Dat hebben Bayer en advocaten van klagers gezamenlijk bekendgemaakt. Boeren uit verschillende Amerikaanse regio's gebieden hadden een klacht neergelegd nadat genetisch gemodificeerde rijst, ontwikkeld door een dochter van Bayer, vijf jaar geleden in de voedselketen terecht was gekomen. De gemodificeerde rijst was niet goedgekeurd voor commercieel gebruik. Toen die in de keten terechtkwam, leidde dat tot een importverbod voor Amerikaanse rijst in Japan en Europa.


De Australische Civil Aviation Safety Authorithy (CASA) heeft prijsvechter Tiger Airways Australia een vliegverbod opgelegd. De Australische luchtvaartautoriteiten maakten gewag van een reeks veiligheidsincidenten die een vliegverbod noodzakelijk maakten. De gesanctioneerde luchtvaartmaatschappij is een dochteronderneming van Tiger Airways uit Singapore. Volgens de luchtvaartautoriteiten is het voor het eerst dat in Australië een hele vloot van een maatschappij een vliegverbod krijgt opgelegd. Vooralsnog werd bepaald dat de tien toestellen van de maatschappij een week niet in Australië mochten operationeel zijn. Vluchten tussen Australië en Singapore mochten wel worden uitgevoerd.


Axel Weber, de voormalige president van de Duitse Bundesbank, zal de volgende voorzitter van het Zwitserse bankconcern UBS worden. Dat heeft de Zwitserse bank bekend gemaakt. Weber kondigde in februari onverwacht zijn vertrek bij de Bundesbank aan wegens zijn onvrede met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Weber werd altijd gezien als de belangrijkste kandidaat om Jean-Claude Trichet op te volgen als president van de Europese Centrale Bank. Weber stond zeven jaar aan het hoofd van de Bundesbank. Weber zal op de algemene aandeelhoudersvergadering in mei volgend jaar worden voorgedragen als bestuurslid van de Zwitserse bank. Het jaar daarop moet hij dan de functie van voorzitter van de bank overnemen van huidig voorzitter Kaspar Villiger.


Leon Panetta, de gewezen directeur van het Amerikaanse Central Bureau of Intelligence (CIA), heeft zijn nieuwe functie als Amerikaans minister van defensie opgenomen. Panetta is de opvolger van Robert Gates, die al onder de voormalige Amerikaanse president George W. Bush minister van defensie was. Panetta beloofde dat hij net als Gates de Amerikaanse militairen en hun gezinnen bovenaan zijn agenda zal plaatsen. In een boodschap aan alle medewerkers merkte Panetta dat hij in de afgelopen tweeënhalf jaar als topman van de inlichtingdienst groot ontzag heeft gekregen voor de verwezenlijkingen van de strijdkrachten. Bij de inlichtingendienst wordt Panetta opgevolgd door generaal David Petraeus.


Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën heeft aan president Barack Obama laten verstaan dat hij eraan denkt op te stappen. Geithner zegt aan rust toe te zijn na de stress van de financiële crisis. Geithner zal echter in ieder geval niet vertrekken zolang president Barack Obama geen akkoord heeft met het Amerikaanse Congres over het optrekken van de Amerikaanse schuldenlimiet. Volgens Geithner dreigt er een bankroet voor de Verenigde Staten als het Congres tegen begin augustus de bovengrens voor de Amerikaanse schulden niet optrekt tot 14.300 miljard dollar. Een aantal ratingbureaus dreigde al met een ratingverlaging als er daarover geen beslissing valt.


De Chinese autobouwer Byd heeft met een beursgang in Hongkong een bedrag van 1,4 miljard yuan opgehaald. Dat komt overeen met een som van 149,3 miljoen euro. De Chinese autobouwer wil de extra financiële middelen investeren in de ontwikkeling van een project met lithium-ionbatterijen, een nieuw ontwikkelingscentrum en de uitbreiding van een productiefaciliteit. Byd richt zich in China vooral op de onderkant van de markt met goedkope auto's. De Amerikaanse miljardair Warren Buffett is één van de grootaandeelhouders van de Chinese autoconstructeur. Eerder had Byd echter gezegd met zijn beursgang een bedrag van 2,19 miljard yuan te willen ophalen.


De Britse financiële groep Lloyds Banking gaat 15.000 banen schrappen om de kosten te drukken. De afslanking vormt een onderdeel van een reorganisatie die een jaarlijkse besparing van ongeveer 1,5 miljard pond zou moeten opleveren. Er zullen ook een aantal buitenlandse activiteiten worden afgestoten. Lloyds is één van de Britse banken die tijdens de kredietcrisis in de problemen kwam en gedeeltelijk moest worden genationaliseerd. De Britse overheid heeft daardoor een belang van 40,6 procent in de bank. Sinds de crisis heeft Lloyds ongeveer 40.000 banen geschrapt. De Britse financiële groep heeft op dit ogenblik nog 104.000 medewerkers.


De Turkse economie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar laten optekenen. Dat cijfer maakt van Turkije, de zeventiende economie van de wereld, koploper van de landen van de G-Twintig en de opkomende economieën, gevolgd door Argentinië (9,9 procent). Vorig jaar realiseerde de Turkse economie een groei met 8,9 procent. Daarentegen blijft het land kampen met een belangrijk handelstekort. Dat heeft vooral te maken met de massale invoer van brandstoffen. De export naar Europa nam verder af, waardoor het handelstekort in mei opliep tot 6,9 miljard euro, wat ver boven de algemene verwachting lag.


De beurzen van Londen en Toronto hebben hun fusieplannen afgeblazen. De twee partijen zijn van mening dat een fusie waarschijnlijk geen tweederde meerderheid zal halen op de komende algemene vergadering van de Canadese beursuitbater TMX Group. De beursuitbaters bereikten in februari nochtans een akkoord over een fusie. Een combinatie van beide beurzen zou een wereldmarktleider in mijnbouwaandelen, die bij beleggers bijzonder populair zijn, creëren. Maple Group, een Canadees consortium van banken en pensioenfondsen, lanceerde echter een tegenbod op de Canadese beurs. Xavier Rolet, topman van de London Stock Exchange (LSE), gaf toe dat het opbergen van de fusieplannen een teleurstelling is.


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil dat Avastin, een geneesmiddel tegen kanker van het Zwitserse Roche, van de markt wordt gehaald voor de behandeling van borstkanker. Dat is een tegenslag voor het bedrijf, dat volgens analisten daardoor 1 miljard dollar aan omzet dreigt te verliezen. Avastin is één van de bekendste geneesmiddelen tegen kanker. Het middel Roche vorig jaar ruim 6 miljard dollar omzet op en wordt ingezet bij de behandeling van kankers van de hersenen, longen en dikke darm. Voor die laatste toepassing kreeg Roche pas drie jaar geleden een toestemming, ondanks een negatief rapport van het adviescomité van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit. Uit opvolgingstests is gebleken dat Avastin minder voordelen had dan aanvankelijk gedacht.


News Corp, het mediaconcern van Rupert Murdoch, heeft de sociale netwerksite MySpace verkocht aan Specific Media. De sociale netwerksite werd zes jaar geleden door News Corp gekocht voor een bedrag van 580 miljoen dollar. De site werd nu van de hand gedaan voor een bedrag van 35 miljoen dollar. News Corp zou minder dan 5 procent van de aandelen behouden. Het conglomeraat van Murdoch probeert zijn verlieslatende dochter al maanden te verkopen. MySpace was vijf jaar geleden nog de grootste netwerksite van de Verenigde Staten, maar raakte die status twee jaar later kwijt aan Facebook. Sindsdien gaat het snel bergafwaarts met MySpace. De advertentie-inkomsten zijn de voorbije twee jaar meer dan gehalveerd.


De Japanse industriële productie is tijdens de maand mei met 5,7 procent toegenomen tegenover de maand voordien. Dat is de sterkste stijging in bijna zestig jaar. De groei werd vooral gedragen door de Japanse autoconstructeurs, die de productie met ruim 36 procent opdreven. De productie van chips en elektronische onderdelen viel vorige maand daarentegen terug, wat het fragiele herstel van de Japanse economie onderstreept. Door de tsunami en daaropvolgende nucleaire ramp in Fukushima tijdens de maand maart moesten veel Japanse bedrijven hun productie verlagen. Onderdelen konden nog moeilijk geleverd worden en de stroomtoevoer ondervond grote hinder. Daardoor had de Japanse economie gevoelige klappen opgelopen, waarbij de industriële productie een zware terugval kende.


In China is een hogesnelheidslijn tussen Peking en Shanghai geopend. Met een traject van 1.318 kilometer beschikt China daardoor over de langste directie hogesnelheidsverbinding van de wereld. De afstand tussen de twee Chinese metropolen wordt door de hogesnelheidslijn teruggebracht tot minder dan vijf uur. Met het project was een investering gemoeid van 23 miljard euro. De bouw van het traject werd in minder dan drie jaar afgewerkt. Dat is bijna één jaar korter dan oorspronkelijk was voorzien. Op de verbinding worden dagelijks negentig treinen ingezet. Tijdens het eerste jaar wordt gemikt op ongeveer negentig miljoen reizigers.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home