Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 18, 2011

Nieuwsoverzicht

De alliantie Renault-Nissan onderhandelt over het verwerven van een meerderheidsbelang in de Russische autobouwer Avtovaz, producent van onder meer het werk Lada. De Franse autobouwer Renault nam drie jaar geleden voor een bedrag van 1 miljard dollar een belang van 25 procent in Avtovaz. Nu zou ook Nissan, de Japanse alliantiepartner van Renault, onderhandelen over een belang van 25 procent in de Russische constructeur. Ook daarvoor zou een bedrag van 1 miljard dollar worden betaald. Door de overname van Avtovaz zou de productie van de groep Renault-Nissan toenemen tot 7,28 miljoen exemplaren per jaar. Daarmee zou Renault-Nissan na Toyota en General Motors de derde grootste autobouwer van de wereld worden.


Het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM), producent van Blackberry, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 695 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar werd een winst van 769 miljoen dollar geboekt. De verkoop van smartphones viel terug van 14,9 miljoen exemplaren op 13,2 miljoen eenheden. De terugval is te wijten aan de concurrentie van de iPhone van Apple en het besturingssysteem Android van Google. De omzet steeg met 16 procent tot 4,9 miljard dollar. Jim Balsillie, topman van Research In Motion, gaf toe dat het nieuwe boekjaar uitdagend is gestart voor het bedrijf. Het bedrijf heeft aangekondigd dat een aantal banen zal worden geschrapt. De omvang van de operatie is niet bekend.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft aangekondigd te overwegen om de waardering van Italië neerwaarts bij te stellen vanwege het grote tekort van de overheid en zorgen over de eurocrisis. De kredietbeoordelaar voorziet verschillende risico's voor Italië om zijn besparingsplannen, nochtans noodzakelijk om het schuldpeil terug te dringen, door te drukken. Tegelijk kampt Italië volgens Moody's met structurele zwaktes, zoals een rigide arbeidsmarkt, wat de groei de jongste tien jaar heeft gehinderd. Er wordt aan toegevoegd dat de slagkracht van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om de problemen aan te pakken is de jongste weken fel verzwakt door verliezen in lokale verkiezingen en een referendum.


Het ondertekenen van een groot gascontract tussen Rusland en China is op het laatste moment afgesprongen. De Russische president Dmitri Medvedev had na een gesprek met zijn Chinese collega Hu Jintao eerder gezegd dat de laatste hand werd gelegd aan het gascontract, maar uiteindelijk bleken de twee partijen het niet eens te kunnen worden over de prijs. Rusland is de belangrijkste exporteur van aardgas ter wereld, terwijl China de grootste verbruiker van de brandstof is. De Russische staatsmaatschappij Gazprom zou niet willen dat China gas tegen een lagere prijs zou kunnen kopen dan Europese klanten. Het akkoord voorzag in de levering van 68 miljard kubieke meter aardgas per jaar aan China, terwijl de export naar Europa dit jaar zal uitkomen op ruim 150 miljard kubieke meter.


De strengere regels die aan banken worden opgelegd, kunnen onbedoelde gevolgen hebben voor huishoudens. De gezinnen dreigen met hogere risico's te worden opgezadeld omdat van banken wordt geëist dat ze minder risico lopen. Dat heeft Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), gezegd tijdens het International Financial Forum in Amsterdam. De hervormingen in de bankensector leiden volgens Wellink tot een andere verdeling van risico's. De financiële sector zal volgens hem over het algemeen minder risico nemen, terwijl het financieel risico voor de gezinnen zal toenemen. Ook houdt Wellink er rekening mee dat banken de nieuwe regelgeving omzeilen door hun activiteiten te verplaatsen naar niet-gereguleerde sectoren.


Frankrijk en Duitsland willen snel een oplossing voor de financiële problemen van Griekenland. De twee landen nemen daarbij een eensgezind standpunt in. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd tijdens een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy in Berlijn. Duitsland en Frankrijk willen volgens Merkel alles doen om de stabiliteit van de euro te verzekeren. De Duitse bondskanselier onderstreepte dat in een nieuw hulppakket voor Griekenland een bijdrage van de private sector nodig is. Griekenland heeft vorig jaar een lening van 110 miljard euro toegezegd gekregen van de Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat pakket wordt in schijven uitbetaald. Wellicht wordt eerstdaags een volgende schijf van 12 miljard euro goedgekeurd.


De Taiwanese computerfabrikant Acer heeft zijn verkoopverwachting voor tablets voor het lopende jaar met 60 procent verlaagd. Begin dit jaar rekende het bedrijf op een verkoop van 5 miljoen exemplaren, maar nu wordt nog uitgegaan van 2,5 miljoen tot 3 miljoen eenheden. Voor het tweede en derde kwartaal rekent het bedrijf op de verkoop van 800.000 exemplaren. Daarna zal de markt volgens Acer opnieuw verder aantrekken. Acer gaat op dit ogenblik door een moeilijke periode. Het Taiwanese bedrijf miste drie kwartalen op rij de eigen doelstellingen en ontsloeg in maart zijn Italiaanse topman Gianfranco Lanci omwille van een onenigheid over de strategie voor tablets.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Franse economie dit en volgend jaar met 2 procent zal groeien. Dat heeft het Franse ministerie van economische zaken bekend gemaakt. Eerder rekende het Internationaal Monetair Fonds op een economische groei van respectievelijk 1,6 procent en 1,8 procent. De Franse regering rekent voor dit jaar eveneens op een groei van 2 procent, terwijl voor volgend jaar een cijfer van 2,25 procent in het vooruitzicht werd gesteld. Er werd ook opgemerkt dat het Internationaal Monetair Fonds heeft aangedrongen op verdere hervormingen om de Franse overheidsfinanciën weer gezond te maken. De Europese schuldencrisis en de volatiele grondstoffenprijzen vormen volgens het Internationaal Monetair Fonds risico's voor de Franse economie.


De commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement heeft haar steun uitgesproken voor de Italiaan Mario Draghi als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB). Draghi, de voorbije jaren topman van de Italiaanse centrale bank, pleitte tijdens de verdediging van zijn kandidatuur onder meer voor ambitieuzer maatregelen om eurolanden aan te pakken die zich niet aan de Europese begrotingsregels houden. Ook het Europarlement vindt de voorstellen van de lidstaten hierover niet ver genoeg gaan en dringt aan op aanscherping van de maatregelen. Wanneer het Europees Parlement de kandidatuur van de Italiaanse bankier steunt, ligt voor Draghi de weg vrij om vanaf november Jean-Claude Trichet op te volgen aan het hoofd van de Europese Centrale Bank.


De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat 812 miljoen euro investeren in zijn fabriek in het Spaanse Almussafes voor de bouw van twee nieuwe modellen. Ford wil in de vestiging de modellen Kuga en Transit Connect bouwen. De investering komt op een opmerkelijk moment. De autoverkopen in Spanje dalen al elf maanden op rij. In werd op de Spaanse automarkt een terugval met 23,3 procent opgetekend. De auto-industrie vertegenwoordigt echter nog wel altijd 6 procent van de Spaanse economie. Stephen Odell, chief executive van Ford Europe, benadrukte dat de investering honderden banen zal creëren. De Spaanse werkloosheid heeft op dit ogenblik een niveau van 21 procent bereikt.


De EHEC-besmetting is wellicht veroorzaakt door de medewerkster van een cateringbedrijf uit het Duitse Hessen. Dat heeft het ministerie van sociale en consumentenzaken van de Duitse deelstaat bekend gemaakt. De vrouw zou door groentescheuten besmet zijn geraakt, maar niet meteen zelf ziek geworden zijn. Door levensmiddelen die de vrouw bereidde voor een feest in Nedersaksen, zouden twintig andere mensen besmet zijn geraakt. Volgens het ministerie werden in het cateringbedrijf de basisregels voor voedselveiligheid gerespecteerd, maar heeft de bacterie zich mogelijk langs het keukengerei verspreid. De ziekte heeft in Europa al aan ongeveer veertig mensen het leven gekost.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft aangekondigd een toestel van het type B477-8 op een mengsel van biobrandstof en kerosine van Everett in de Verenigde Staten over de oceaan naar de internationale luchtvaartshow bij Parijs te laten vliegen. Het gaat volgens de Amerikaanse onderneming om de eerste transatlantische oversteek van een commercieel toestel op biobrandstof. Elk van de vier motoren van het toestel draait op een mengsel van 15 procent biobrandstof en 85 procent ouderwetse kerosine. Het toestel moet op het mengsel in totaal een afstand van 8.000 kilometer afleggen. Het vliegtuig gebruikt biobrandstof die gewonnen werd uit camelina, een plant die in Montana wordt geteelt.


Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard (HP) heeft tegen concurrent Oracle een klacht ingediend bij de rechtbank. Centraal in het dossier staat de weigering van Oracle om terug te komen op de beslissing om geen software meer te produceren voor de itanium-processoren van Intel, die de basis vormen voor de computers van Hewlett-Packard. Hewlett-Packard noemt de beslissing van Oracle een berekende actie om een concurrent en dienst klanten te schaden. Hewlett-Packard stelt dat Oracle zijn contractuele verplichtingen niet nakomt. Oracle spreekt de aantijgingen tegen en zegt dat met Hewlett-Packard wel degelijk afspraken waren gemaakt over het stopzetten van de leveringen.


Er komt een onderzoek naar mogelijke fraude door Emilio Botin, de voorzitter van de Spaanse bank Banco Santander. Dat heeft de Nationale Audiëntie, de hoogste Spaanse gerechtelijke instantie, bekend gemaakt. Ook een aantal familieleden van Botin worden ervan verdacht bij de fraude betrokken te zijn. Eén van de medeverdachten is dochter Patricia Botin, algemeen directeur van het Britse filiaal van Santander. Aanleiding voor het onderzoek is de overdracht door de Franse fiscale autoriteiten aan de Spaanse belastingdiensten van een lijst met Spaanse klanten van de Zwitserse bank HSBC Private Bank. Emilio Botin is de tiende rijkste Spanjaard. Het vermogen van Botin wordt geraamd op 1,5 miljard euro.


Het Europees Hof van Justitie heeft de boetes verlaagd die de Europese Commissie vier jaar geleden had opgelegd aan de Nederlandse bierbrouwers Heineken en Bavaria. Aan de brouwers was een gezamenlijke boete van 273 miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming op de Nederlandse biermarkt. Ook AB InBev was bij het kartel betrokken, maar ontsnapte aan een boete omdat het bedrijf informatie over de gemaakte afspraken aan de Europese Commissie had verstrekt. Heineken en Bavaria tekenden echter beroep aan tegen de veroordeling. De boete van Heineken werd nu echter van 219,3 miljoen euro naar 198 miljoen euro teruggebracht. Bavaria moet nog een boete van 20,7 miljoen euro betalen, nadat het bedrijf eerst was veroordeeld tot de betaling van 22,9 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home