Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 17, 2011

Fransen uit de ijzertijd waren bierbrouwers

Archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat bewoners van het zuidoosten van Frankrijk tijdens de ijzertijd, ongeveer 2.500 jaar geleden, bier brouwden. Dat blijkt uit een analyse door de Franse archeoloog Laurent Bouby van een aantal granen die in de jaren negentig bij opgravingen in de buurt van Roquepertuse, in de omgeving van het huidige Aix-en-Provence, waren gevonden. De analyse gaf aan dat de granen bij het brouwproces werden gebruikt. Er werden ook sporen gevonden van een brouwoven.

"Het brouwen van bier gaat terug naar het bronzen tijdperk in China en het Midden-Oosten, maar de vondst van Laurent Bouby is het vroegste teken van bier in Frankrijk, waar doen al wijn werd geproduceerd," aldus BBC News. "Laurent Bouby bestudeert al meer dan een decennium planten uit de oudheid die zijn bewaard. Daarbij werd onder meer onderzoek gevoerd naar een geplaveide vloer rond een oven en een haardvuur in de woning uit de vijfde eeuw voor Christus."

Uit het onderzoek van bewaarde plantenresten leidden de onderzoekers af te maken te hebben met een oude huisbrouwerij, waarvoor geen gespecialiseerde uitrusting nodig is. De onderzoekers merken op dat op de site sporen gevonden waren van granen, vaten, een graanvloer, een oven en maalstenen, die gecombineerd een brouwactiviteit laten veronderstellen. Eerder al was aangetoond dat in de regio vooral een granensoort werd verbouwd die zich gemakkelijk leent voor het produceren van bier.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home