Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 16, 2011

Jongere niet noodzakelijk uitblinker in online politieke participatie

Hoewel jongeren beschouwd worden als technisch onderlegd, betekent dit niet dat ze daardoor ook automatisch uitblinken in politieke parcipatie. Dat is de conclusie van een Amerikaanse onderzoek van de Pennsylvania State University. Onderzoeksleider Jens Grossklags, professor informatica en technologie, merkt daarbij op dat het ook een misvatting is dat jongeren van nature onderlegde zijn in alle computertechnologieën en bovendien vaak met een gebrek aan doorzicht in de politieke sector worden geconfronteerd.

"Jongeren voelen zich misschien wel comfortabel op een aantal websites en sociale netwerken, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook weten hoe het internet moet worden gebruikt voor politieke participatie." Uit het onderzoek bleek dat de helft van de Amerikaanse universiteitsstudenten succesvol de correcte website van de politiek departement konden vinden, in een aantal specifieke gevallen kon slechts minder dan één op tien de juiste website aangeven.

Onderzoeksleider Grossklags merkt op dat er verschillende obstakels zijn die jongeren beletten om op het internet de correcte bestemming te vinden. "In de eerste plaats is er duidelijk sprake van een algemeen gebrek aan kennis over de werking en structuur van de Amerikaanse regering," voert hij aan. "Maar de respondenten bleken ook zelden hun oorspronkelijke zoekopdracht te veranderen om betere resultaten te bereiken. Websites en sociale netwerken van de overheid verschijnen bovendien zelden bovenaan de zoekresultaten. Die eerste plaatsen blijken meestal voor commerciële websites te zijn."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home