Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 16, 2011

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Saab wil de opgelopen productie-achterstand, veroorzaakt door problemen met betalingen van toeleveranciers, gedeeltelijk inhalen door de zomervakantie voor het personeel te halveren. Een woordvoerder van de autobouwer benadrukte dat Saab al het mogelijke doet om de productie zo snel mogelijk weer op gang te krijgen. De vakbonden hebben al hun toestemming gegeven voor de inkorting van de zomervakantie van vier naar twee weken. De maatregel zou betrekking hebben op 1.400 werknemers. De woordvoerder wilde geen reactie kwijt over geruchten in de Zweedse media dat de toenemende schulden bij toeleveranciers een faillissementscenario steeds waarschijnlijker maken.


Mensen veranderen wereldwijd hun eetgewoonten vanwege de stijgende voedselprijzen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam in zeventien landen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf daarbij aan de voorbije twee jaar van eetpatroon te zijn veranderd. Voor bijna 40 procent zou het nieuwe dieet het gevolg zijn van de stijgende voedselprijzen. Volgens Oxfam is de verandering in het eetpatroon het grootst in Kenia, waar ruim driekwart van voeding is veranderd. Ook in het westen zou het menu zijn veranderd. Ruim de helft van de Amerikanen zou naar een ander menu zijn overgeschakeld. Ook daar is de prijs een belangrijke reden. Volgens Oxfam moeten veel mensen door de hogere prijzen naar een kleiner en ongezonder dieet overschakelen.


De Nederlandse Reclamecode Commissie heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair op de vingers getikt omdat deze in advertenties niet vermeldt dat bij de ticketprijs ook nog administratieve kosten worden bijgeteld. Alleen klanten die over een bepaalde creditcard beschikken, die nauwelijks wordt gebruikt, hoeven de kosten niet te betalen. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen had tegen de praktijken van de luchtvaartmaatschappij klacht neergelegd bij de Nederlandse reclamecommissie. De reisondernemingen voerden daarbij aan dat verzwegen betalingen konden worden bestempeld als niet te vermijden kosten. Ryanair moet die kosten volgens de reisondernemingen dan ook in zijn advertenties vermelden.


Het Amerikaanse zoekmachinebedrijf Google heeft van het Amerikaanse ministerie van justitie toestemming gekregen om een overnamebod van 900 miljoen dollar te doen op een aantal patenten van het Canadese telecombedrijf Nortel. Het Amerikaanse ministerie van justitie zegt na uitgebreid onderzoek tot de conclusie gekomen te zijn dat een overname van de patenten door Google niet zou leiden tot een verstoring van de markt. Volgens een aantal bronnen hebben ook Apple en Research in Motion (RIM) belangstelling voor de patenten van Nortel. Tegen de verkoop was protest ingediend door het softwareconcern Microsoft en de telecombedrijven AT&T en Verizon Communications. Volgens hen zou de overnemer een dominant marktaandeel verwerven.


Het sociale netwerk Facebook dient in oktober of november een aanvraag in om vanaf begin volgend jaar op de beurs genoteerd te worden. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Tot nu toe werd voor een beursintroductie van het sociale netwerk de maand april van volgend jaar naar voor geschoven. Voor de beursgang zou Facebook gewaardeerd worden op een bedrag van 100 miljard dollar. Op dit ogenblik wordt de waarde van het sociale netwerk geschat op 80 miljard dollar. Vorige maand kende de beursintroductie van het professionele sociale netwerk LinkedIn een groot succes. Facebook heeft op dit ogenblik wereldwijd bijna 700 miljoen gebruikers.


Het Zweedse Electrolux, na Whirlpool de grootste producent van witgoed ter wereld, gaat vanaf oktober dit jaar zijn prijzen in Europa met 5 procent tot 7 procent optrekken. In Noord-Amerika hebben Electrolux en Whirlpool hun prijzen van de apparaten al met gemiddeld 4 procent verhoogd om daarmee de duurdere grondstoffen te compenseren. De jongste achttien maanden stegen die grondstoffenprijzen voor Electrolux tussen 40 procent en 90 procent. Het bedrijf wil die kosten integraal recupereren. Bovendien zijn ook de vervoerskosten sterk toegenomen. Dat alles dwingt de Zweedse groep tot een prijsverhoging in Europa, zoals eerder al het geval was in de Verenigde Staten.


Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld, zou geïnteresseerd zijn in de overname van Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC) uit Kazachstan. Glencore zou een bedrag van 13,6 miljard euro willen betalen voor de Kazachse mijngroep. Eurasian Natural Resources is één van de belangrijkste mijngroepen uit Kazachstan en is actief in de sector van ijzererts en aluminium. Ivan Glasenberg, topman van Glencore, zou de voorbije weken gesprekken hebben gevoerd met de drie stichters en grootaandeelhouders van de Kazachse groep. De oprichters controleren 45 procent van de Kazachse groep. De overige aandelen zijn in handen van de Kazachse overheid (12 procent) en de Kazachse koperproducent Kazakhmys (25 procent).


Vliegtuigmaatschappij Qatar Airways is begonnen aan het concretiseren van zijn beursplannen. Er zouden een aantal adviseurs zijn ingehuurd om het dossier te begeleiden. Een concrete datum werd nog niet voorgesteld, maar de beursintroductie zal volgens Akbar Al-Baker, chief executive van Qatar Airways, sneller worden doorgevoerd dan eerder was verwacht. Akbar Al-Baker zei eerder dit jaar al dat een beursintroductie in Doha en Londen over twee tot drie jaar zou plaatsvinden. Voorwaarde was wel dat het bedrijf drie opeenvolgende jaren jaarwinst zou boeken, iets wat het dit jaar zal worden gerealiseerd. Met de operatie wil Qatar Airways geld ophalen om zijn vloot over een periode van twee jaar uit te breiden tot meer dan 120 vliegtuigen.


Het Amerikaanse bedrijf Garmin, producent van navigatieapparatuur, heeft zijn Duitse sectorgenoot Navigon overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Navigon levert navigatietoestellen en navigatieapplicaties voor smartphones. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen ongeveer 7 procent van de Europese markt voor navigatieapparaten in handen. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten. De transactie moet Garmin toelaten om zijn positie tegenover aartsrivaal TomTom te versterken. Net zoals TomTom probeert Garmin zich te verweren tegen de concurrentie van Google en Nokia die gratis navigatie aanbieden op mobiele apparaten.


Nederlandse akkerbouwers werken samen met veredelaars en universiteiten aan de ontwikkeling van een nieuwe aardappel die goed gedijt op verzilte akkers. Dat heeft het Nederlandse Productschap Akkerbouw bekend gemaakt. In Nederland zal de volgende tien jaar ongeveer 125.000 hectare landbouwgrond verzilten. Vooral de kustgebieden bij de Waddenzee, de kop van Noord-Holland en Zeeland zijn daarvoor gevoelig. In Zeeland kunnen sommige boeren hun grond al niet meer gebruiken voor aardappelteelt. Zonder innovatie zijn de boeren aangewezen op kostbare energie-instensieve maatregelen, zoals het spoelen van hun gewassen. Proeven op Texel en Zeeland moeten duidelijk maken welke Nederlandse rassen het best groeien op grond die onderhevig is aan verzilting.


Het Duitse automerk Volkswagen heeft tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar jaar meer dan 2 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop in China ging met 15,3 procent omhoog tot meer dan 714.000 exemplaren. China is de grootste afzetmarkt voor Volkswagen. In Noord-Amerika steeg de verkoop met bijna 20 procent en in Oost-Europa nam de verkoop met 40 procent toe. Op de Duitse thuismarkt steeg de verkoop van Volkswagen met 3,6 procent. Alleen al tijdens de maand mei leverde Volkswagen meer dan 436.000 auto's af. Dat betekent een groei met 16 procent. Dat betekende voor Volkswagen meteen ook een nieuw maandelijks verkooprecord.


De Europese Commissie heeft ingestemd met de beoogde overname van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat door de Franse concurrent Lactalis. De transactie heeft volgens de Europese Commissie geen nadelige impact op de Italiaanse en Europese markt. Lactalis nam in maart van dit jaar een belang van bijna 29 procent in Parmalat en bracht tijdens de tweede helft van mei een bod uit op de resterende aandelen van het Italiaanse concern. De totale overnamesom zou daarmee op 3,4 miljard euro komen. Parmalat wees dat bod echter af omdat die prijs onder de werkelijke waarde van het Italiaanse concern zou blijven. De Italiaanse politiek, onder aanvoering van premier Berlusconi, wil Italiaanse strategische ondernemingen zoals Parmalat in eigen hand houden.


De Griekse premier George Papandreou heeft aangeboden om zijn ontslag in te dienen. Voorwaarde is wel dat de nieuwe regering van nationale eenheid zich schaart achter de plannen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Bovendien eist hij specifieke verbintenissen voor verandering en hervormingen in Griekenland. Eerder had de conservatieve oppositieleider Antonis Samaras om het ontslag van Papandreou gevraagd. Volgens hem moet de premier plaats ruimen voor een nieuwe en algemeen aanvaarde regeringsleider. De oppositie zou enkel in een regering van nationale eenheid willen stappen als Papandreou aftreedt en de nieuwe formatie de noodsteun van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie heronderhandelt.


De Europese Commissie is er niet over te spreken dat Rusland zijn importverbod op Europese groenten nog steeds niet heeft opgeheven, ondanks de belofte dat de invoer weer zou toegelaten worden. Rusland heeft de invoer van alle Europese groenten verboden nadat de crisis rond de EHEC-bacterie losbarstte. Sinds de exacte bron van de besmetting bekend is geraakt, is er volgens de Europese Commissie echter geen enkele reden meer voor beperkende maatregelen. Er wordt op gewezen dat José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, met de Russische president Dmitri Medvedev was overeengekomen dat het importverbod zou worden opgeheven. Medvedev is die belofte echter nog steeds niet nagekomen.


De rente op Griekse tienjarige staatsleningen is gestegen tot 17,51 procent. Dat is het hoogste niveau sinds Griekenland toetrad tot de eurozone. Investeerders maken zich grote zorgen over de schuldencrisis in Griekenland en vrezen dat een herstructurering van de schulden vrijwel onafwendbaar is. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde onlangs nog de Griekse kredietwaardigheid met drie stappen. Griekenland heeft daarmee de laagste kredietwaardigheid ter wereld. Griekenland slaagde er wel in een bedrag van 1,6 miljard euro op te halen op de obligatiemarkt. De rente op de obligaties, met een looptijd van zes maanden, bedroeg 4,96 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home