Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google neemt het bedrijf AdMeld, gespecialiseerd in online reclame, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 400 miljoen dollar. AdMeld is gespecialiseerd in het optimaliseren van banners op websites. Het bedrijf werd vier jaar geleden opgericht en werkt samen met een vijfhonderdtal klanten, waaronder grote concerns zoals Fox News en Discovery. De overname moet het volgens Google voor klanten gemakkelijker maken om advertenties te plaatsen op hun websites. Ook moeten klanten meer ondersteuning krijgen bij het invullen van de ruimte die bedoeld is voor advertenties. Google reageert hiermee naar eigen zeggen op klanten die claimen dat het beheren van advertenties op de website te ingewikkeld is.


De Japanse autobouwer Honda verwacht dit jaar een nettowinst te kunnen realiseren van 195 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,68 miljard euro. De nieuwe raming betekent een daling met 63 procent tegenover vorig jaar. De daling is te wijten aan de aardbeving en tsunami van maart van dit jaar. De omzet zou met 7 procent dalen tot 8,3 triljoen yen. Door de aardbeving en tsunami in het noordoosten van Japan konden verschillende onderdelen niet meer aangevoerd worden. Grote fabrikanten, waaronder Honda, Toyota Motor Corp en Sony Corp, moesten hun activiteit tijdelijk stilleggen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar boekte Honda een winstdaling met 38,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Stanley Fischer is geen kandidaat voor de post van directeur-generaal bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nadat de organisatie zijn kandidatuur had verworpen, bevestigde Fischer, gouverneur van de Israëlische centrale bank, niet mee te dingen naar de positie aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens de organisatie is de 67-jarige Fischer te oud om in aanmerking te komen voor de opvolging van Dominique Strauss-Kahn. De leeftijdsgrens is 65 jaar, maar Fischer noemde die regel irrelevant. Door de terugtrekking van de kandidatuur van Fischer blijven er met de Française Christine Lagarde en de Mexicaan Agustin Carstens nog twee kandidaten in de running.


Nokia en Apple, de twee grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld, hebben hun jarenlange strijd rond patenten bijgelegd. De precieze details over de deal blijven nog geheim, maar de bedoeling is in elk geval om via een eenmalige betaling de strijd definitief te staken. In het akkoord zou Apple aan zijn Finse concurrent een onbekende som betalen, plus royalties afdragen voor de termijn van het akkoord. De sommen zijn vertrouwelijk. De bedrijven voerden twee jaar lang een strijd rond patenten. Nokia verweet Apple een aantal van zijn patenten te hebben geschonden. Nokia eiste royalties op de miljoenen iPhones die de voorbije vier jaar werden verkocht.


De kredietverstrekkers van de Nederlandse televisieproducent Endemol zouden ermee gedreigd hebben om nog dit jaar de terugbetaling van de leningen te zullen eisen. Dat zou het mediabedrijf echter niet kunnen betalen. Door de aanhoudende druk op de resultaten zou Endemol inmiddels al een schuldenlast van bijna 2 miljard euro hebben opgebouwd. Om te voorkomen dat Endemol onder zijn schulden bezwijkt, zouden de aandeelhouders Cyrte, Mediaset en Goldman Sachs het Amerikaanse adviesbureau Houlihan Lokey in de arm hebben genomen. Dat onderhandelt met het bankensyndicaat over een oplossing. De aandeelhouders zouden hierbij een forse kapitaalinjectie moeten doen. Maar de onderhandelingen dreigen nog maanden te duren.


In de strijd tegen de hoge inflatie heeft de Chinese centrale bank opnieuw de vermogensvereisten voor de banken verstrengd. De Chinese banken moeten daardoor nog meer reserves aanleggen. Bedoeling is om op die manier geld uit omloop te halen en zo de economie af te koelen. De vermogensvereisten werden met 50 basispunten opgedreven tot 21,5 procent. Door het aanhouden van grotere reserves, zouden er minder kredieten kunnen worden verstrekt. Om de geldmarkten te laten afkoelen, heeft de Chinese centrale bank sinds oktober vorig jaar de rente al vier keer verhoogd, maar dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. De inflatie bereikte vorige maand het hoogste niveau in bijna drie jaar. Het streefdoel ligt op maximaal 4 procent inflatie.


De centrale bank van Japan heeft aangekondigd extra geld ter beschikking te zullen stellen van de financiële instellingen. Daardoor zou aan de Japanse economie, die zwaar is getroffen door de aardbeving en tsunami, een nieuwe stimulans moeten gegeven kunnen worden. Beslist werd dat een bedrag van 500 miljard yen of 4,3 miljard euro aan de banken zal worden geleend om te investeren in de groeisectoren milieu, energie of gezondheidszorg. De aardbeving en tsunami hebben zware schade berokkend aan de Japanse economie. Heel wat bedrijven kampen met een tekort aan energie of een gebrek aan onderdelen. De centrale bank heeft al een fonds ter beschikking gesteld van 85,5 miljard euro voor de heropbouw van Japan.


Jan Kees de Jager, de Nederlandse minister van financiën, wil een bijdrage van Europese banken, pensioenfondsen en verzekeraars aan een nieuwe lening aan Griekenland. De instellingen zouden minstens 20 procent tot 30 procent van de nieuwe lening voor hun rekening moeten nemen, maar er zou volgens de minister gestreefd worden naar een bijdrage die nog hoger zou liggen. De Jager wil dat de private sector de looptijd van zijn leningen aan het noodlijdende Griekenland verlengt. Dat zou Griekenland meer ademruimte moeten bieden. De Jager wil naar eigen zeggen de financiële sector niet dwingen, maar wel enige drang uitoefenen. Nederland is samen met Duitsland voortrekker van een dergelijke lening.


Verwacht mag worden dat de Nederlandse economie dit jaar een groei zal kennen van 2,2 procent. Dat heeft De Nederlandsche Bank bekend gemaakt. Bij een vorige raming was gewag gemaakt van een toename met 1,6 procent. Die verbetering is te danken aan de onverwacht sterke groei tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. De Nederlandsche Bank waarschuwt echter dat die opleving echter tijdelijk zal zijn. Tijdens de tweede helft van het jaar zou het groeitempo immers terugvallen omdat overheden en consumenten wereldwijd hun uitgaven zouden matigen. Die maatregelen zouden de groei van de Nederlandse export en daarmee van de gehele economie raken. Voor volgend jaar wordt een groei met 1,7 procent in het vooruitzicht gesteld.


De Russische zakenman Vladimir Antonov trekt zich terug uit een vastgoedtransactie met de Zweedse autofabrikant Saab, dochterbedrijf van het Nederlandse Spyker Cars. Dat heeft een woordvoerder van Antonov bekend gemaakt. Saab was van plan zijn vastgoed te verkopen aan Antonov en het daarna terug te huren. De vastgoeddeal wordt volgens de woordvoerder nu besproken met externe investeerders. Antonov zou wel nog interesse hebben om aandeelhouder van Saab-Spyker te worden. Volgens Victor Muller, topman van Saab-Spyker, stapte Antonov uit de onderhandelingen omdat hij van de Europese Investeringsbank (EIB) geen toestemming krijgt voor de vastgoedtransactie. Muller zegt niet te weten waarop de Europese Investeringsbank zich heeft verzet tegen de transactie.


Begin juni telde het sociale netwerk Facebook 687 miljoen gebruikers. Dat blijkt uit cijfers van de website Inside Facebook. Tijdens de maand mei werden 11,8 miljoen nieuwe leden geteld, nadat de maand voordien 13,9 miljoen nieuwe gebruikers hadden gemeld. Dat is echter gevoelig minder dan de 20 miljoen nieuwe gebruikers die tot voor kort elke maand werden geregistreerd. Inside Facebook heeft het dan ook over een vertragende groei. In de Verenigde Staten verloor Facebook tijdens de maand mei bijna 6 miljoen gebruikers. In Canada werd een terugval met 1,52 miljoen gebruikers opgetekend. In Groot-Brittannië, Noorwegen en Rusland werd er een verlies van meer dan 100.000 gebruikers geregistreerd.


De groei van de grootste economieën in de wereld zwakt af en de vooruitzichten verslechteren. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De leidende index voor de lidstaten van de organisatie liet in april stagnatie zien ten opzichte van maart. In Duitsland en Groot-Brittannië bleef de economische groei stabiel, maar er zijn volgens het rapport duidelijke tekenen van afzwakkende groei in Frankrijk en Italië. De groei van de Amerikaanse economie lag boven het gemiddelde, maar was tijdens de maand april niet zo sterk als in maart. Japan werd niet meegenomen in het onderzoek vanwege de rampen die het land afgelopen maart troffen.


De Japanse regering is het eens geworden over een wetsvoorstel dat de tienduizenden slachtoffers van de kernramp bij Fukushima aan een vergoeding moet helpen. De wet voorziet in een nationaal fonds dat de kerncentrale-exploitant Tepco ondersteunt bij de betaling. In het fonds zouden naast de regering ook andere energieleveranciers geld moeten storten. Tepco zou de energieprijzen bovendien met 16 procent mogen verhogen. Met het fonds wil de regering zeker stellen dat de vergoedingen snel worden betaald. Exploitant Tepco kondigde onmiddellijk aan de vergoedingen eerlijk en prompt te zullen betalen. Het energieconcern hoopt dat het Japanse parlement de wet snel aanneemt.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van Griekenland verder verlaagd. Volgens het ratingbureau gaat Griekenland de volgende twee jaar waarschijnlijk ten minste één keer failliet als gevolg van de enorme schuldenlast. Het ratingbureau verwacht niet dat Griekenland voldoende obligaties zal kunnen uitgeven om de uitgaven volgend jaar te dekken. De nieuwe verlaging komt enkele dagen nadat de Griekse regering een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen heeft bekend gemaakt die ongeveer 28 miljard euro besparingen zouden moeten opleveren. Daarnaast zou 50 milard euro worden opgehaald met de verkoop van staatsbedrijven. Volgens de Griekse regering houdt het ratingbureau geen rekening gehouden met pogingen om het financieringstekort te dichten.


De Italiaanse bevolking heeft zich in een referendum uitgesproken tegen kernenergie. Het was de tweede keer dat de Italianen hun voorkeur over het onderwerp mochten uitspreken. Volgens de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zijn land een uitgesproken mening over kernenergie. Italië stemde na de ramp in Tsjernobyl ook al tegen kernenergie. Volgens tegenstanders van kernenergie heeft de situatie in de Japanse kerncentrale van Fukushima, die zwaar beschadigd raakte na een aardbeving, er mede voor gezorgd dat de Italiaanse bevolking zich tegen kernenergie verzet. Italië is net zoals Japan gevoelig voor aardbevingen, maar volgens de Italiaanse regering is kernenergie nodig om tegen het einde van het decennium 20 procent van de benodigde elektriciteit te leveren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home