Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 14, 2011

Nieuwsoverzicht

Tijdens de maand mei werden in China voor 551,6 miljard yuan aan kredieten verstrekt. Dat komt overeen met een bedrag van 58,8 miljard euro. Dat betekent een daling met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is een extra teken dat de doorgevoerde renteverhogingen, die de inflatie moet terugdringen, de Chinese economie doen afkoelen. De zorgen van de financiële markten verschuiven volgens analisten van Crédit Suisse van een oververhitting naar een harde landing van de Chinese economie. De Chinese centrale bank heeft sinds september vorig jaar al vier keer de rente opgetrokken om de inflatie te bestrijden. Tegelijkertijd legde werden aan de banken strengere reserveverplichtingen opgelegd om de kredietgroei aan banden te leggen.


De Britse zender BBC heeft het Television Centre, de uitvalsbasis van de omroep in Londen, te koop gesteld. De verkoop maakt deel uit van een groter plan waarmee de omroep 30 procent van zijn gebouwen wil wegsnijden. De staatsomroep tekende die plannen vier jaar geleden al uit. De verkoop van het gebouw kan tot 300 miljoen Britse pond opbrengen voor de omroep. Het is echter ook mogelijk dat een joint-venture wordt gecreëerd, waardoor een gedeelte van de BBC op de site zou kunnen blijven. In april zei de BBC nog 300.000 vierkante meter aan vastgoed te willen verkopen. Op dit ogenblik bezit de Britse openbare omroep 585.000 vierkante meter, verdeeld over meer dan vierhonderd locaties.


VF Corporation, eigenaar van merken als The North Face en Vans, heeft een bod van in totaal 2 miljard dollar uitgebracht op Timberland, fabrikant van schoenen en kledingf. Dat heeft VF Corporation bekend gemaakt. De raad van bestuur van Timberland heeft het bod unaniem aanvaard. Met de overname groeit het aandeel van sportuitrusting binnen VF Corporation tot de helft van de totale omzet van de groep. De overnemer toont zich ambitieus en stelt dat de omzet van Timberland jaarlijks met 10 procent zal kunnen worden opgekrikt. Op dit ogenblik realiseert Timberland ongeveer 1,6 miljard dollar jaaromzet. De overname zou tegen het derde kwartaal van dit jaar afgerond moeten kunnen worden.


Restaurantketen Wendy's heeft de fastfoodketen Arby's, vooral bekend van zijn rosbiefhamburgers, verkocht aan de durfkapitaalgroep Roark Capital. Met de transactie is een bedrag van 430 miljoen dollar gemoeid. In de overname zitten ook 190 miljoen dollar schulden begrepen. Arby's stond al sinds begin van dit jaar in de etalage. Arby's telt in de Verenigde Staten 3.700 restaurants. Na de verkoop houdt Wendy's nog een belang van 18,5 procent over in de fastfoodketen. Wendy's en Arby's werden drie jaar geleden in een fusie samengebracht. Met die transactie was een bedrag waard van 4,3 miljard dollar. Roland Smith, topman van Wendy's, voert aan dat de transactie aandeelhouderswaarde creëert en de schulden van de restaurantketen helpt afbouwen.


De Verenigde Staten zijn van plan dit jaar voor 46,1 miljard dollar wapens uit te voeren. Dat is ongeveer de helft meer dan vorig jaar. Dat heeft het Amerikaans Agentschap voor Defensie, Veiligheid en Samenwerking bekend gemaakt. In het begin van de eeuw verkochten de Verenigde Staten voor ongeveer 10 miljard dollar aan militaire uitrusting per jaar. Na het midden van het voorbije decennium steeg dat echter tot ongeveer 30 miljard dollar per jaar. William Landay, directeur van het agentschap, merkt op dat de orders onder meer zijn gestegen omdat verschillende landen hun munitiestocks willen aanvullen omdat een belangrijk gedeelte daarvan is gebruikt bij de bombardementen in Libië. Namen werden niet genoemd.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft in Nigeria te kampen met sabotage en het concern vreest daardoor tijdens de maanden juni en juli niet aan alle contractuele verplichtingen te kunnen voldoen bij het leveren van voorraden Bonny Light. Lekken in de Trans-Niger pijpleiding en branden hebben geleid tot een vermindering van de productie. Onderzoek heeft volgens Shell uitgewezen dat de oorzaak moet worden geweten aan acties van tot dusver onbekende saboteurs. Daardoor zegt Shell overmacht in te roepen. Vermoed wordt dat de saboteurs de olie willen stelen om op de zwarte markt te verkopen. De schade aan de pijpleidingen is inmiddels hersteld. Nigeria is de grootste olieproducent van Afrika.


De lagekostenmaatschappijen, die een groeiende speler zijn in de wereldwijde luchtvaartindustrie, zijn allemaal welkom bij de International Air Traffic Organization (IATA). Dat heeft Tony Tyler, de gewezen topman van Cathay Pacific en de toekomstige topman van de luchtvaartorganisatie, tijdens de algemene vergadering in Singapore gezegd. De organisatie groepeert 230 luchtvaartmaatschappijen en vertegenwoordigt 93 procent van het passagiersvervoer. Slechts 10 procent van de leden kan worden beschouwd als een lagekostenmaatschappij. Onder meer de Ierse budgetmaatschappij Ryanair is geen lid van de internationale luchtvaartorganisatie. Tyler zegt echter nog meer maatschappijen te willen verwelkomen, ongeacht hun zakelijk model.


De Chinese export heeft tijdens de maand mei van dit jaar een waarde bereikt van meer dan 157 miljard dollar. Dat betekent een stijging met ongeveer 20 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Daarmee heeft de Chinese export een nieuw record bereikt. Het handelsoverschot kwam echter lager toe. De invoer steeg immers met 28 procent tot 144 miljard dollar. Het Chinese handelsoverschot kwam daardoor uit op 13,1 miljard dollar. Het handelsoverschot van China wordt door zijn belangrijkste handelspartners geregeld gebruikt als argument om te pleiten voor een betere toegang tot de Chinese markt en een opwaardering van de Chinese yuan.


De gezamenlijke wereldwijde investeringen van oliemaatschappijen wereldwijd in de zoektocht naar olie en gas komen dit jaar naar verwachting uit op 529 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit berekeningen van de Britse bank Barclays. Daarmee zou voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan 500 miljard dollar worden geïnvesteerd in exploratie naar gas en olie. In december vorig jaar had Barclays nog een bedrag van 490 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Het grootste gedeelte van de budgetten zal worden geïnvesteerd in grote gasprojecten en het boren op grote dieptes in West-Afrika en Brazilië. Met het opvoeren van de investeringen hopen de olieconcerns te profiteren van de stijgende vraag naar olie en gas.


Met de smeergeldaffaire in Polen bij de verkoop van medische apparatuur van Philips is ruim 760.000 euro smeergeld gemoeid. Dat heeft het Poolse openbaar ministerie bekend gemaakt tijdens de opening van een corruptieproces tegen drieëntwintig verdachten in de Poolse stad Katowice. Tussen de beklaagden zitten zestien directeuren van regionale ziekenhuizen in het zuiden van Polen. Volgens de Poolse aanklager hebben deze verdachten tussen tijdens de eerste helft van het voorbije decennium steekpenningen aangenomen voor de aanschaf van medische apparatuur van Philips. De apparatuur werd via openbare aanbestedingen verkregen, maar na een betaling door Philips werden technische eisen gesteld waaraan alleen het Nederlandse concern kon beantwoorden.


Saab Automobile zal eerstdaags de verkoop van vastgoed afronden en daarmee vers kapitaal binnenslepen. Dat hebben Zweedse media gemeld. De verkoop van vastgoed, waaronder de Saabfabriek, zou het bedrijf ruim 30 miljoen euro opleveren. Saab kondigde aan dat de onderhandelingen over de sale and leaseback)van het vastgoed nog voortduren. Het bedrijf zegt op korte termijn daarover een mededeling te kunnen doen. Volgens een een aantal bronnen overweegt het vastgoedbedrijf Hemfosa een overeenkomst met Saab te sluiten. Jens Engwall, topman van Hemfosa, heeft de interesse van het vastgoedbedrijf en de onderhandelingen bevestigd. Er zou alleen nog een vergelijk over de prijs moeten worden gevonden.


Het Brits-Nederlandse concern Shell heeft zijn eerste lading gas verkocht die is geproduceerd in Pearl, de grootste fabriek voor vloeibaar gas ter wereld, in de golfstaat Pearl. De eerste levering toont volgens Peter Voser, topman van Shell, aan dat dat innovatieve technologie en sterke samenwerkingen kunnen bijdragen aan de groeiende vraag naar energie in de wereld. De bouw van de fabriek, die volgend jaar op volle capaciteit zou moeten draaien, vergde een investering van 19 miljard dollar. Verwacht wordt dat de fabriek uiteindelijk meer dan 1,6 miljard kubieke voet natuurlijk gas per dag zal kan omzetten in onder meer kerosine, vloeibaar gas en ethaan. Pearl is een samenwerking tussen Shell en Qatar Petroleum.


Het Amerikaanse telecomconcern Aveya hoopt met een beursgang een bedrag van minstens 1 miljard dollar te realiseren. Dat is gebleken uit documenten die bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werden gedeponeerd. Met het extra financiële middelen wil het bedrijf een aantal schulden afbetalen en aandeelhouderswaarde creëren. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 5,06 miljard dollar. Er werd echter 871 miljoen dollar verlies geleden. Avaya onstond elf jaar geleden door een spin-off van Lucent Technolgies. Avaya kwam vier jaar geleden in handen van private equity bedrijven Silver Lake en TPG Capital. Daarmee was een bedrag gemoeid van 8,2 miljard dollar.


Het Japanse speeldgoedbedrijf Sanrio neemt het personage Cathy uit de handel. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een juridische strijd tussen Sanrio en Mercis, de uitgever van Nijntje, de figuur van de Nederlandse tekenaar en kinderboekenauteur Dick Bruna. Mercis was van mening dat Cathy teveel op Nijntje leek en spande een kort geding aan tegen Sanrio. De rechter gaf de uitgever van Nijntje gelijk, maar Sanrio ging in beroep. Omwille van de aardbeving en de tsunami in Japan staken beide partijen naar eigen zeggen nu de strijd. De twee bedrijven schenken samen 150.000 euro aan de slachtoffers van de ramp. Dat is het bedrag dat anders zou worden gebruikt voor het voorzetten van de juridische procedures.


Het Zwitserse bedrijf Clariant, gespecialiseerd in de productie van fijnchemicaliën, heeft zijn prognoses voor het lopende jaar naar boven bijgesteld. Dat is het gevolg van de overname van het Duitse Süd-Chemie door Clariant. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 1,9 miljard euro. Hariolf Kottman, chief executive van Clariant, zegt dat het Zwitserse bedrijf sinds begin van dit jaar van herstructurering naar groei is overgeschakeld. Het Zwitserse bedrijf verwacht nu een omzetgroei van bijna 10 procent. Tegen het midden van het decennium wordt gemikt op een omzet van 10 miljard Zwitserse frank. Clariant produceert kleuradditieven voor de autosector en de textielindustrie. Süd-Chemie is vooral een fabrikant van katalysatoren voor de olie-industrie in het Midden-Oosten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home